NRK Meny

Her blander den amerikanske forsvarsministeren Norge med Nord-Korea

Etter å ha fordømt Nord-Koreas atomprøvesprenging under en pressekonferanse på Gardermoen, går det helt i surr for USAs forsvarsminister Ashton Carter.

USAs forsvarsminister blander Norge med Nord-Korea
byline
Journalist

– Dette har vært et inspirerende besøk for meg. Nord-Korea.... Nei, Jesus. Norge! Norge er en sterk sikkerhetspartner for USA på mange måter, sier en lattermild Ashton Carter under en pressekonferanse på Gardermoen fredag ettermiddag.

Carter har vært på et todagersbesøk i Norge, og landet i Bodø torsdag ettermiddag. Før det bar videre til Oslo og pressekonferanse, besøkte Carter blant annet Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan og Bodø flystasjon.

Les også: Forsvarsministeren skryter av Norge som sin beste venn

Nord-Koreas atomprøvesprenging

Under Carters besøk i Norge ble det fredag morgen kjent at Nord-Korea hadde utført en atomprøvesprenging, og dette ble et naturlig tema for forsvarsministeren å kommentere under pressekonferansen.

– Jeg må oppdatere på situasjonen angående Nord-Korea, sa Carter.

– Denne atomprøvesprengingen ugjør en direkte trussel til hele det internasjonale samfunnet. Det er en destabiliserende og provokativ handling fra Nord-Korea. Vi står med våre Sør-Koreanske allierte, og jeg fordømmer denne handlingen fra Nord-Korea, sa han

Godt forhold til Norge

Deretter var det Norgesbesøket og forholdet mellom Norge og USA som stod på agendaen.

– Det har vært et inspirerende besøk, og Norge er en av våre viktigste allierte, sa Carter.

Forsvarsminister Ashton Carter (USA) og Ine Eriksen Søreide i Bodø

Ine Eriksen Søreide og Ashton Carter i Bodø fredag formiddag.

Foto: Kari Skeie / NRK

Carter ramset opp flere områder der de to statene står sterkt sammen; gjennom NATO, gjennom arbeidet mot IS, og i handelen mellom de to landene.

– Norge tar utfordringene det internasjonale står overfor seriøst, sa Carter.

Skryter av Forsvarets langtidsplan

Etter å ha besøkt Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø skryter forsvarsministeren blant annet også av Forsvarets langtidsplan, som han hevder vil bidra til å øke sikkerheten i Europa.

– Langtidsplanen anerkjenner at etter hvert som teknologi endres, endres også trusler. Dette er noe vi jobber mot i USA også, sier han.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Se hvordan fluefiske ser ut fra lufta. Bildene er tatt utenfor Bodø.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.