Her blander den amerikanske forsvarsministeren Norge med Nord-Korea

Etter å ha fordømt Nord-Koreas atomprøvesprenging under en pressekonferanse på Gardermoen, går det helt i surr for USAs forsvarsminister Ashton Carter.

USAs forsvarsminister blander Norge med Nord-Korea

– Dette har vært et inspirerende besøk for meg. Nord-Korea.... Nei, Jesus. Norge! Norge er en sterk sikkerhetspartner for USA på mange måter, sier en lattermild Ashton Carter under en pressekonferanse på Gardermoen fredag ettermiddag.

Carter har vært på et todagersbesøk i Norge, og landet i Bodø torsdag ettermiddag. Før det bar videre til Oslo og pressekonferanse, besøkte Carter blant annet Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan og Bodø flystasjon.

Les også: Forsvarsministeren skryter av Norge som sin beste venn

Nord-Koreas atomprøvesprenging

Under Carters besøk i Norge ble det fredag morgen kjent at Nord-Korea hadde utført en atomprøvesprenging, og dette ble et naturlig tema for forsvarsministeren å kommentere under pressekonferansen.

– Jeg må oppdatere på situasjonen angående Nord-Korea, sa Carter.

– Denne atomprøvesprengingen ugjør en direkte trussel til hele det internasjonale samfunnet. Det er en destabiliserende og provokativ handling fra Nord-Korea. Vi står med våre Sør-Koreanske allierte, og jeg fordømmer denne handlingen fra Nord-Korea, sa han

Godt forhold til Norge

Deretter var det Norgesbesøket og forholdet mellom Norge og USA som stod på agendaen.

– Det har vært et inspirerende besøk, og Norge er en av våre viktigste allierte, sa Carter.

Forsvarsminister Ashton Carter (USA) og Ine Eriksen Søreide i Bodø

Ine Eriksen Søreide og Ashton Carter i Bodø fredag formiddag.

Foto: Kari Skeie / NRK

Carter ramset opp flere områder der de to statene står sterkt sammen; gjennom NATO, gjennom arbeidet mot IS, og i handelen mellom de to landene.

– Norge tar utfordringene det internasjonale står overfor seriøst, sa Carter.

Skryter av Forsvarets langtidsplan

Etter å ha besøkt Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø skryter forsvarsministeren blant annet også av Forsvarets langtidsplan, som han hevder vil bidra til å øke sikkerheten i Europa.

– Langtidsplanen anerkjenner at etter hvert som teknologi endres, endres også trusler. Dette er noe vi jobber mot i USA også, sier han.