USAs forsvarsminister skryter av Norge som sin beste venn

Det er 11 år siden en amerikansk forsvarsminister har gjestet Norge, litt etter tidskjema torsdag ettermiddag landet Ashton Carter og en stor delegasjon i Bodø, og han hadde kun rosende ord om landet og kollegaen sin. – Vi har ingen sterkere venn eller alliert enn Norge.

Forsvarsminister Ashton Carter og Ine Marie Eriksen Søreide

Det var god stemning da den amerikanske forsvarsministeren fikk hilse på norske jagerflypiloter.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Vi skal snakke om sikkerhetssituasjonen i hele Europa, Midt-Østen og i grunn hele verden, for vi har ingen sterkere venn eller alliert enn Norge. Vi gjør så mye sammen, og de forente stater er så glad for å ha en venn som er så sterk og prinsippfast som Norge, sa Carter etter at de hadde landet i Bodø.

Det var et lite solgløtt blant de gråe skyene da han og den norske forsvarsministeren kom til Bodø. Ut fra det amerikanske transportflyet kom de og et stort følge rett fra en FN-konferanse i London. Her ble de møtt av blant annet sjefen for de norske kampflyene, oberst Aage Lyder Longva, den amerikanske ambassadøren Sam Heins og den norske ambassadøren i USA, Kåre Aas, i tillegg til en kortesje med biler som skal passe på sikkerheten under besøket.

– Vi har mye å prate om, men de gode nyhetene er at vi er veldig god på det vi gjør sammen, så jeg setter stor pris på at ministeren tar meg med på besøk hit. hun er en god venn og kollega, både av meg personlig og våre to land, sier Carter.

(saken fortsetter under bildet)

Den amerikanske forsvarsministeren besøker Norge

Her ankommer den norske og den amerikanske forsvarsministeren Bodø. På rullebanen i Bodø ble de møtt av blant annet sjefen for de norske kampflyene, oberst Aage Lyder Longva, den amerikanske ambassadøren Sam Heins og den norske ambassadøren i USA, Kåre Aas.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Jeg ser fram til å vise Carter litt av Norge og Forsvaret. USA er vår viktigste allierte, og det er viktig for oss å vise Carter hvordan Norge tar ansvar for sikkerheten i våre egne nærområder, og at vi er en troverdig alliert, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i forkant av besøket til NTB.

Fredag skal de besøke Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan og Bodø flystasjon, og Søreide skal vise fram de norske militære styrkene.

Stort sikkerhetsopplegg ved ministerbesøk

Det var en stor bilkortesje som stod klar på rullebanen i Bodø da den amerikanske forsvarministeren kom på besøk til Norge.

Foto: Kari Skeie / NRK

Snakker om kampfly og nordområder

Norgesbesøket blir avsluttet fredag ettermiddag med en felles pressekonferanse i Oslo. Det er lagt opp til at de to forsvarsministrene under samtaler i Bodø skal diskutere det forholdet mellom USA og Norge. I tillegg til den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norges nærområder.

– De politiske samtalene vil dreie seg om forholdet til USA, om det er ting vi skal gjøre mer eller mindre av. Det handler om nye kampfly og alliert trening i Norge rett og slett alle punktene vi samarbeider om, sier seniorrådgiver Marita Wangberg
i Forsvarsdepartementet til NTB.

Et amerikansk militært C17-fly på Bodø lufthavn

Ministerene kom i et amerikansk transportfly av typen C17.

Foto: Kari Skeie / NRK