NRK Meny
Normal

Erna åpnet det første nye lokalsykehuset siden 70-tallet

Erna Solberg foretok i dag den offisielle åpningen av det nye sykehuset på Stokmarknes. – Det er det første av flere som kommer nå, sier statsministeren.

Erna Solberg

Her ankommer Erna Solberg det flunkende nye sykehuset i Stokmarknes.

Foto: Børre Arntzen

Åpning av nytt sykehus i Vesterålen

ÅPNER NYTT SYKEHUS: Erna Solberg er på plass i Vesterålen.

Foto: John Inge Johnasen / NRK

I dag var Solberg sammen med helseminister Bent Høie i Vesterålen hvor hun foretok den offisielle åpningen av det nye Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes.

Og det gjorde hun med et historisk sus. For første gang siden 1978 ble et flunkende nytt lokalsykehus åpnet i Fastlands-Norge.

– Folkeengasjementet har vært avgjørende for at Stokmarknes har kommet høyt opp på prioriteringslistene, sa statsministeren videre til stor applaus fra de fremmøtte.

Hun forteller at hun i går åpnet oljefeltet «Gudrun» for produksjon.

Sykehus på Stokmarknes

MODERNE: – Det er ikke alle som får et av Norges mest moderne lokalsykehus plassert midt i regionen, sier ordfører Kjell Børge Freiberg i Hadsel.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Det har sammenheng med det jeg gjør her i dag, for uten den delen av det verdiskapende Norge hadde det vært vanskelig å feire alle de gode tilbudene vi åpner for folk.

Solberg har allerede rukket og ta en rundtur i sykehuset. Hun er imponert over det hun har sett.

– Dette ser ut til å være svært godt tilpasset fremtidens helsetjenester. Sykehuset er estetisk vakkert og godt organisert, noe som skaper gode rammer for pasientene. Dette er en gledens dag for Vesterålens 30.000 innbyggere.

Ordfører Kjell Børge Freiberg i Hadsel tror sykehuset kommer til å få avgjørende betydning for hvordan Vesterålen kommer til å se ut i fremtiden.

– Det er ikke alle som får et av Norges mest moderne lokalsykehus plassert midt i regionen. Dette har alt å si, sier han.

Slitent bygg tar farvel

I over 60 år har Stokmarknes sykehus tatt imot pasienter fra hele regionen, en region med 30.000 innbyggere. Men det gamle bygget var nedslitt og behovet for nytt bygg var prekært.

– Det har vært en ufattelig lang og tung kamp. Det har vært et maraton der det har vært mange nedturer, men nå er vi i mål og det er glemt. Det er et fantastisk sykehus, sier Freiberg.

Etter mange år med venting har de 400 ansatte ved sykehuset nå tatt i bruk et helt nytt sykehusbygg. Sykehuset fikk en endelig prislapp på 1.070.000.000 kroner, eller i overkant av én milliard, noe som var innenfor budsjett.

– Alt er nytt og det er bare én-sengs-rom med egne toalett. Det er tilnærmet hotellstandard. Tidligere risikerte pasientene å ligge på seksmannsrom, sier en begeistret Gro Marith Villadsen.

Se hele den offisielle åpningen av sykehuset i videoen under:

– Øker pasientsikkerheten

Hun har vært rådgiver under byggingen av det nye sykehuset og hun har vært tett på prosessen siden 2001. Hun mener det nye sykehuset på om lag 15.000 kvadratmeter er en enorm oppgradering fra det forrige.

– Det gamle sykehuset er fra 1951 og har sine begrensninger. I det nye sykehuset er det tegnet inn muligheter og en fleksibilitet som gjør at vi kan tilpasse sykehuset på en mer effektiv måte. Hele den akutte kjeden er samlet. Tidligere var akuttmottak i egen fløy og intensiv og oppvåkning i andre og tredje etasje. Det hele gjør at pasientsikkerheten øker.

Selv om prosessen har vært lang og vanskelig, gjør det godt å se resultatet – et helt nytt lokalsykehus i Vesterålen.

– Det er mange år siden sist det ble bygget lokalsykehus i Nordland og det er med på å styrke helsetilbudet i hele Helse-Nord-regionen, sier den tidligere oversykepleieren.

Etter mange år med venting kan de 400 ansatte ved sykehuset på Stokmarknes snart ta i bruk et helt nytt sykehusbygg. Byggeprosjektet har kostet en drøy milliard. I dag startet flyttesjauen.

VIDEO: Pasientene ble flyttet over til den nye delen av sykehuset 19. mai. Men på grunn av ferieavvikling gjøres den offisielle åpningen først nå.