Hopp til innhold

Helgelandssykehuset endrer testrutiner for svenske vikarer

Etter at en svensk helsearbeider testet positivt for korona endrer nå sykehuset sine rutiner. Nå må svenske vikarer vente på testsvar før de får starte å jobbe.

Helgelandssykehuset, sandnessjøen

ENDRER RUTINENE: Etter at en svensk vikar testet positivt for korona endrer sykehuset sine testrutiner

Foto: Ole -Christian Olsen / NRK

I forrige uke ble deler av Helgelandssykehuset i Sandnessjøen stengt ned etter at en svensk helsearbeider testet positivt for korona.

Som følge av det er tre pasienter satt i isolasjon, og fire pasienter i karantene etter å ha vært i direkte kontakt med vikaren.

Den svenske vikaren hadde fritak fra karanteneplikten, og begynte derfor å jobbe før prøvesvarene om koronasmitte var klare.

I dag melder sykehuset at de endrer rutinene for test av helsepersonell.

Alle svenske vikarer skal testes ved ankomst og må nå avvente svar på test før de får gå i jobb. Etter fire dager testes de på nytt igjen, opplyser sykehuset.

– Praksisen vi har hatt har vært i tråd med gjeldende råd og retningslinjer fra FHI, sier kommunikasjonssjef Tore Bratt i Helgelandssykehuset.

Måtte stenge dørene

Sykehuset er nå stengt for innleggelser i påvente av svar på smittetest av pasienter og den svenske sykepleieren.

Kun poliklinikkene og fødeavdelingen åpne. Akutte pasienter må fraktes til sykehusets avdelinger i Mo i Rana og i Mosjøen.

– Vi venter svar på koronatestene i kveld eller i morgen, og regner med at vi kan åpne dørene igjen da, sier Bratt til NRK mandag kveld.

Tore Bratt

VENTER PÅ TESTSVAR: Kommunikasjonssjef ved sykehuset, Tore Bratt sier at de venter svar på koronatestene mandag eller tirsdag.

Foto: Pressebilde

Kommunikasjonssjefen sier at de nye rutinene byr på noen utfordringer for bemanning ved sykehuset.

– Jeg vil ikke spekulere i hvor kritisk dette er for bemanningen ved sykehuset, men situasjonen er utfordrende, sier Bratt som videre forteller at sykehuset gjør så godt de kan.

– Slepphendt å ikke kreve koronatest

Helsedirektoratet har til nå ikke stilt krav om testing av svensk helsepersonell som jobber ved norske sykehus. Leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, sier forbundet har bedt om et slikt kravsiden mars.

– Dette er slepphendt arbeid som en test kunne forhindret. Det er ikke godt nok, sier Larsen.

Ifølge assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Nakstad, evalueres rådene fortløpende.

I dag må all utenlandsk helsepersonell som kommer til Norge fra land med mye smitte testes når de kommer hit.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad

Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Nakstad sier at rådene må evalueres fortløpende

Foto: Vidar Ruud

Etter noen dager må de testes på nytt. I tillegg er sykehusene pålagt å gjøre individuell risikovurdering for alle utenlandske vikarer.

– Det er kanskje ikke mulig å fange opp absolutt all smitte selv med et sånt system. Det er snakk om friske personer uten symptomer. Da blir det en asymptomatisk test, som betyr at vi tester for å fange opp virus i en tidlig fase hvis de likevel skulle være smittet, sier Nakstad til NRK.