NRK Meny
Normal

Fikk pris for kamp mot homoflagg

I mange år har Anne-Marie Bergan (87) fra Kabelvåg kjempet mot at det henges opp homoflagg i kirkene i Lofoten.

Anne-Marie Bergan

87-åringen er den første kvinnen som får Bibel- og bekjennelsesprisen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Det regnbuefargede homoflagget i norske kirker er omstridt, og Bergan er blant dem som har tatt til orde for at det ikke hører hjemme i kirken.

Tidligere denne måneden ble hun tildelt Bibel- og bekjennelsesprisen for å ha frontet kampen mot homoflagg i kirkene i Lofoten, skriver Dagen.

– For det første var det en stor overraskelse å få prisen. I tillegg er det fint med støtte og at et lite menneske som meg blir sett, sier Anne-Marie Bergan.

Omstridt flagg

13 år er gått siden homoflagget ble hengt opp i kirken i Svolvær. Siden da har ikke Bergan satt foten sin innenfor kirkedørene.

Regnbueflagget i Svolvær kirke

SVOLVÆR KIRKE: – Flagget gjør at jeg og mange andre ikke føler oss velkommen, har hun tidligere uttalt. Her er flagget i Svolvær kirke.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg synes det er unødvendig å henge opp et flagg som bare er for en bestemt gruppe mennesker, sier Bergan.

Det var Åpen Kirkegruppe som i 2003 henvendte seg til norske kirker med ønske om at flagget ble hengt opp, som et symbol på at også de homofile er velkomne i kirken.

Til sammen 70 kirker hang opp flagget, men flertallet av kirkene har i dag tatt det ned igjen. Det gjelder også kirken på Bergans hjemsted Kabelvåg.

– Gir ikke opp

Under prisutdelingen trakk kirkebevegelsen For Bibel og bekjennelse (FBB) fram Bergans kamp mot innføring av ekteskapslov for samkjønnede i samfunnet og vigselsordning for samkjønnede i Den norske kirke.

– Selv om du blir stående alene gir du ikke opp, sa daglig leder Boe Johannes Hermansen i FBB da han overrakte prisen.

– Kjemper imot en kirke for alle

I Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) synes de ikke noe om at noen får en pris for å kjempe mot homoflagg i norske kirker.

– Det er spesielt at noen får en pris for å kjempe mot nestekjærlighet og mot en kirke med plass for alle, sier kommunikasjonsrådgiver i LLH, Ingvild Endestad.

Er motstand mot homoflagg i norske kirker fortsatt et tema dere møter?

– Vi føler at kirkedøren ikke alltid er like åpen for homofile kristne som den er for heterofile kristne, enten det er snakk om homoflagg, ansettelser eller retten til å gifte seg i kirken. Vi håper at kirkemøtet i april viser vei til felles vigsel og en mer åpen kirke.

Anne-Marie Bergan kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen fra LLH.

– Jeg kjemper ikke imot nestekjærlighet, for Gud er kjærlighet. Jeg kjemper fortsatt for de samme sakene som før, men om jeg får gjort noe med de vet jeg ikke.

Øivind Benestad, Børre Knudsen, og Thor Henrik With er noen av de som tidligere har mottatt Bibel- og bekjennelsesprisen. Bergan er den første kvinnen som mottar prisen.