Hopp til innhold

Dette gikk galt i Pluragrotta

Det var Jari Mika Tapio Huotarinen (40), og Jari Uusimäki (34), som omkom under dykking i Pluragrotta i forrige uke. – Den ene satte seg fast og den andre gikk tom for luft, skriver det finske dykkerforbundet.

Jari Mika Tapio Huotarinen

Jari Mika Tapi Huotarinen (40) var en av de to dykkerne som omkom i Pluragrotta.

Foto: Frank Nygård/Privat / NRK

De to finske grottedykkerne omkom natt til fredag i Pluragrotta, halvannen kilometer inn i Nord-Europas lengste grottesystem. De omkomne er fortsatt i grotta, og det er uklart når det vil la seg gjøre å hente dem opp.

De tre overlevende dykkerne har nå forklart seg for det finske dykkerforbundet etter dødsulykken. Etter deres eget ønske er hendelsesforløpet publisert på nettsidene til forbundet.

Satte seg fast

Dykkerekspedisjon i Pluragrotta i 2012

Bilde fra nedstigningen i Pluragrotta i 2012.

Foto: Taija Nevalainen

De fem dykkerne hadde planlagt å ta seg fra Plurdalen utenfor Mo i Rana til Steinuglflåget i to grupper. Den første med to dykkere, det andre med tre dykkere. Den første gruppen startet to timer før de andre fulgte etter. Dykkerne skulle legge utstyr i grotta og dykke tilbake dagen etter, ifølge rapporten.

Estimert tid under vann var fem timer, og på sitt dypeste lå ruten på 129 meters dyp. Under dykkingen skulle de benytte seg av rebreather, et apparat som gjenbruker utpustet gass.

– Første del av dykket gikk fint. Etter å ha kommet seg forbi de trange gangene før maksimal dykkedybde på 129 meter, begynner de oppstigningen. På vei opp setter den ene av de to dykkerne i den første gruppen seg fast i en trang passasje og får problemer med pusteutstyret. Han kommer seg ikke løs tross iherdige og gjentatte forsøk. Den andre dykkeren prøver så godt han kan å hjelpe, uten hell. Dykkeren dør på 110 meters dybde, heter det i redegjørelsen.

Kameraten må forlate ham og gå opp til overflaten i Steinuglflåget alene. På grunn av problemene blir dykket, som var planlagt å ta fem timer, over åtte timer langt. Av denne grunnen er ressursene til dykkeren på bristepunktet og dykkeren utsettes for ekstreme forhold fordi han må gjøre oppstigningen raskere, men slipper likevel symptomer på dykkersyke. Dykkeren blir igjen i Steinuglflåget for å vente på de andre.

Under overflaten i elleve timer

Den andre gruppen på tre dykkere får problemer når de prøver å komme seg forbi den døde dykkeren som sitter fast i grottegangen på 110 meters dyp.

Én av dykkerne prøver å løsne den døde, men lykkes ikke. Deretter prøver han å ta løs sitt eget dykkerutstyr og presse dette forbi. Han klarer omsider å komme seg forbi det trange pariet, men mister kontakten med de andre og må fortsette alene mot Steinuglflåget.

Ved overflaten møter han den overlevende dykkeren fra den første gruppen, og sammen får de to varslet politi og redningstjeneste.

Samtidig er de to siste dykkerne igjen på 110 meters dyp. Den ene får problemer med rebreatheren og må gå over på reservegass. Han mister livet på grunn av disse problemene.

Den siste dykkeren snur og begynner å ta seg tilbake til Plurdalen. Dykkerscooteren har havarert og returruten er vanskelig. Når luftressursene tar slutt, velger han å droppe 90 minutter av sitt dekompresjonstopp på 6 meters dyp. Han kommer seg opp til slutt, etter å ha vært under overflaten i over elleve timer.

De tre dykkerne blir fraktet med lufttransport til Universitetssykehuset i Tromsø for trykkammerbehandling.

Politiet etterforsker hendelsen

Politiet er tidlig i etterforskningen, og kan ikke gå inn på detaljer om det som skjedde.

– En slik dybde, i kombinasjon med grottens utforming, skaper store utfordringer for dem som dykker der. De to omkom som følge av problemer som oppstod underveis i dykket, under disse svært krevende forholdene, skriver politiet på Helgeland i en pressemelding.

Basert på de overlevendes forklaringer har politiet dannet seg et bilde av hva som skjedde.

Skal hentes opp

Politiet på Helgeland vet ikke når de kan begynne arbeidet med å hente ut de to finske grottedykkerne som omkom natt til fredag.

– Vi arbeider nå med å hente personell til å utføre dykk. I Europa er det fagmiljøer som har dokumentert kompetanse på dette området, og som gjorde en liknende jobb for politiet på Helgeland i 2006. Dette er et vel så krevende oppdrag og det er viktig å finne best mulig kvalifisert personell, skrev kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg i Helgeland politidistrikt i en pressemelding etter mandagens stabsmøte.

Politiet legger til at logistikk vil bli en utfordring med tanke på frakting av personell og nødvendig utstyr til Mo i Rana.

Oslo brann- og redningsetat, som bisto etter en dødsulykke i samme grotta i 2006, påpeker vanskelighetene rundt en bergingsaksjon i Pluragrotta.

– Det blir nesten ikke verre enn dette. Det finnes ikke teknologi som gir oss kommunikasjon inn i grotta. Arbeidstilsynet har det som et absolutt krav. Det går ikke her. Vi snakker om 130 meters vanndyp og en drøy kilometer inn i fjellet, sa etatens avdelingssjef Fredrik Frøland til NTB mandag.

I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.

VIDEO: I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted. Publisert med tillatelse fra Taija Nevalainen og Jukka Öster.