Hopp til innhold

– Ingenting kan bringe våre kolleger tilbake

– I dag går våre dypeste medfølelse til de pårørende og de nærmeste, sa seremonileder, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen i sin tale under minnemarkeringen på Evenes flystasjon.

Det ble en sterk og følelsesladet stund da 600 soldater mintes sine fem kolleger som omkom i flystyrten i Kebnekaise i Nord-Sverige.

Menige Anette Moe Bjørnsen og Kristina Skagen fra Rygge flystasjon – som deltar i militærøvelsen Cold Response – sier det er vanskelig å finne ord for å beskrive stemningen under markeringen.

  • Se video av hele minnemarkeringen nederst i saken

– Det var veldig tungt å stå der. Jeg ble veldig preget av å stå nær kollegene til de fem offiserene. Det var da alvoret slo inn, sier Anette Moe Bjørnsen til NRK.no.

– Vi er alle berørt

Sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen kom inn på det store omfanget av tragedien.

– Hele det norske folk er berørt av denne tragiske hendelsen, sa Bruun-Hansen, som ledet minneseremonien i Hangar 2 på Evenes flystasjon. Han er øvingsleder for militærledelsen Cold Response der 16.000 soldater fra 14 nasjoner deltar.

Bruun-Hansen snakket også om håpet som kollegene holdt fast ved mens det omfattende søket pågikk i Sveriges høyeste fjell.

– Men dette håpet svant etter som tiden gikk.

Fortsatt et mysterium

Det vil gå lang tid før kollegene får svar på hva som skjedde da flyet havarerte torsdag 15. mars.

– Ulykken er fortsatt et mysterium for oss. Hercules er det tryggeste flyet det norske Luftforsvaret opererer. Besetningen var blant våre aller meste erfarne, med lang flytjeneste bak seg, sa han i talen.

Kong Harald åpnet den militære minneseremonien med å signere kondolanseprotokollen som var lagt fram.

Sammen med forsvarsminister Espen Barth Eide, forsvarssjef Harald Sunde og generalinspektør for Luftforsvaret Finn Christian Hannestad og deler av forsvarsledelsen fulgte han markeringen fra første rad. Rett bak dem sto kollegene til de omkomne – tydelig preget over det som har skjedd.

Etter talen leste Bruun-Hanssen opp navnene til kaptein Ståle Garberg, oberstløytnant Truls Audun Ørpen, kaptein Bjørn Yngvar Haug, kaptein Siw Robertsen og kaptein Steinar Utne, før han tente Forsvarets minnelys.

Deretter ba han om ett minutts stillhet.

Video – Vi minnes våre kamerater

Seremonileder, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen holder tale under minnemarkeringen.

Svensk general: – Godt å samles

Den store flyhangaren på Evenes flystasjon var fylt av om lag 600 soldater som var samlet i sorg.

På et bord med hvit duk står fotografiene av de fem omkomne i sort ramme. Ved siden av hvert portrett står et stearinlys og en blomsterbukett.

Mange på flystasjonen kjente de fem, og NRK.no reporter på stedet fortalte søndag formiddag om en lavmælt og sorgtung stemning i hangaren..

Generalmajor Bendt Grundevik fra det svenske forsvaret

Generalmajor Bendt Grundevik fra det svenske forsvaret deltok i leteaksjonen lørdag. I dag var han på Evenes.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er tragisk det som har skjedd. Men det gjorde godt å samles her på minnestunden i dag, sier den svenske generalmajoren Bendt Grundevik, som representerer det svenske Forsvaret her i dag.

Han var selv til stede under letearbeidet i nordsvenske Nikkaluokta, og hadde reist til Evenes for å delta på minnestunden. Han framhever både samarbeidet og samholdet mellom Norge og Sverige de siste dagene.

– Det har alltid vært et godt samarbeid, men det er nå ytterligere styrket. I tillegg kommer innsatsen til politiet og de sivile mannskapene, sier Grundvig.

– Tynn hinne mellom liv og død

Video – Ingenting kan få våre kollegaer tilbake

– Ingenting kan få våre kollegaer tilbake, sa feltprest Knut Espen Høidal i sin tale.

Feltprest Knut Espen Høidal kom i sin tale inn på den korte avstanden mellom liv og død.

– Hele det norske folk er berørt av denne tragiske hendelsen. Også våre naboland lider med oss. Det som slår meg i møtet med den ufattelige tragedien der flyet Siv endte sitt tokt i vestveggen på Kebnekaise, er at avstanden fra glede til bunnløs smerte, den er så ufattelig kort. På et øyeblikk er alt snudd opp ned. Ofte glemmer vi det som mennesker. Men nå har vi fått en smertelig påminnelse om at denne hinnen er så ufattelig tynn, sa feltprest Knut Espen Høidal fra talerstolen.

Kondolanseprotokoller legges fram

Det er lagt fram kondolanseprotokoller hvor deltakerne på minnemarkeringen kunne skrive en hilsen til de omkomne offiserene.

– Slike minnemarkeringer er en militær tradisjon at når vi har ulykker og mister gode venner og kolleger under øvelser. Dette gjør vi uavhengig av hvilken nasjon som blir rammet. Og vi gjør det med alle deltakende enheter på øvelsen til stede, sa Bruun-Hanssen før seremonien startet.

– Ikke forberedt på en slik ulykke

Viseadmiral Haakon Bruun-Hansen

Viseadmiral Haakon Bruun-Hansen ledet minnemarkeringen.

Foto: Forsvarets Mediesenter

Ifølge Bruun-Hanssen var ikke Forsvaret forberedt på at en stor ulykke som Hercules-havariet kunne skje.

– Øvelser og ulykker er noe som kan inntreffe. Det har skjedd tidligere, men vi var ikke spesielt forberedt denne gangen, sier han til NRK.no.

Bruun-Hanssen sier det har stor betydning at kong Harald deltar.

– Det er en stor ære. Kongen er her i dag og i morgen for å besøke øvelsen. Og når han først er her har han valgt å delta på minnemarkeringen, og det er vi sterkt beæret over.

Musikk av Sting og Eric Clapton

Det var Forsvarets Musikkorps i Nord-Norge fra Harstad og Sigrid Brennhaug som sto for det musikalske innslaget under minneseremonien.

Korpset hadde plukket ut «Fields of Gold» av Sting, «Tears in Heaven» av Eric Clapton og «Gabriels Obo» av Ennio Morricone.

Bruun-Hanssen la også vekt på tapet av gode venner, kolleger og medsoldater da han talte under seremonien i dag. Han roste også innsatsen til letemannskapene.

– Mange nasjoner har bidratt i søk og leteoperasjonen. Ytterligere flere har stått i beredskap for å kunne bidra. Dette har berørt oss alle.

Han snakket også om samarbeidet med de svenske mannskapene.

– Samarbeidet har fungert glimrende. Vi har hatt løpende kontakt med Hovedredningssentralen i Nord-Norge og den svenske redningssentralen. Jeg har selv vært i direkte kontakt med politiledelsen i Sverige både rundt funnene som er gjort og sørget for at de pårørende har fått den tunge informasjonen først.

Vil ikke spekulere

– Det har vært mye snakk om det dårlige været i området da flyet forsvant fra radaren torsdag ettermiddag. Kunne noe ha vært gjort annerledes?

– Det dårlige været har vært en utfordring. Vi har gjort det maksimale vi har kunnet under de rådende omstendighetene. Resten får vi overlate til Statens Havarikommisjon å finne ut av, sier Bruun-Hanssen til NRK.no.

Bekreftet omkommet lørdag kveld

Det norske Hercules-flyet «Siv» tilhører 335-Skvadronen på Gardermoen, og var i Evenes under Cold Response-øvelsen. Underveis til Kiruna i Nord-Sverige for å hente personell og materiell til øvelsen «Cold Response» forsvant flyet fra radaren i Nord-Sverige klokken 14.56 torsdag 15. mars.

Om bord var de fem norske offiserene kaptein Ståle Garberg (42) fra Oslo, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo, kaptein Bjørn Yngvar Haug (40) fra Ullensaker, kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo og kaptein Steinar Utne (35) fra Oslo.

Lørdag 17. mars fant norske spesialsoldater på bakken vrakdeler etter det savnede Hercules-flyet over store områder på vestsiden av nord- og syd-toppen av Kebnekaise. Senere samme kveld ble det funnet kroppsdeler i området.

Den svenske havarikommisjonen leder nå etterforskningen av ulykken. Arbeidet med å finne ulykkesårsaken er imidlertid ventet å ta lang tid.

Cold response-øvelsen fortsetter

Det er 16.300 soldater fra 14 land som deltar i Cold Response.

Øvelsen fortsetter som planlagt, med unntak av det personellet som har tjenestegjort nærmest sammen med de omkomne, ifølge presseandvarlig, kommandørkaptein Per Rostad.

– De er nå samlet på Gardermoen flystasjon hvor de blir tatt godt hånd om der. - Her får oppfølging fra Forsvarets stressmestringsteam, sier han til NRK.no.

Video Minnemarkering på Evenes

Minnemarkering på Evenes