NRK Meny
Normal

Godt nytt for deg som er glad i kaffe

En ny studie viser at kaffe kan redusere risikoen for leverkreft. Men hvor sunt er kaffe egentlig?

Kaffedrikkende ungdom på Melkebaren i Bodø

Sveinung Torsteinsen Hoel og Joakim Bredesen Borge drikker forholdsvis mye kaffe i løpet av en dag, og er selv usikre på hvor sunt det er.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

På kaffestedet Melkebaren i Bodø sitter kompisene Sveinung Torsteinsen Hoel og Joakim Bredesen Borge og koser seg med hver sin kopp kaffe.

For Sveinung kan det gå alt fra fire til ti kopper i løpet av en dag. Joakim anslår at han drikker fra en halv til to liter i snitt.

– Man liker jo smaken, og det går litt vane i det. Kaffe til frokost, på jobb og så når man kommer hjem på ettermiddagen, sier Joakim.

– Jeg har troen på at det kan være litt sunt. Det er jo en del antioksidanter i kaffe. Men koffeinet er nok noe mer omdiskutert, legger Sveinung til.

Reduserer risikoen for leverkreft

Akkurat hvor sunt kaffe er, er et tema som forskerne har diskutert lenge.

En av de siste og mer omfattende studiene ble nylig omtalt av britiske The Guardian. Forskere ved University of Southampton og University of Edinburgh undersøkte data fra 26 studier med mer enn 2.25 millioner deltakere.

Sammenlignet med folk som ikke drakk kaffe, hadde de som drakk én kopp om dagen 20 prosent lavere risiko for å utvikle primær leverkreft (HCC) – en av de hyppigste kreftsykdommene på verdensbasis.

Effekten ble også funnet med koffeinfri kaffe, ifølge avisa, som gjengir tekst fra det britiske nyhetsbyrået Press Association. Studien er publisert i journalen BMJ Open.

Studien fant at de som drakk to kopper om dagen hadde 35 prosent redusert risiko, og for dem som drakk fem kopper ble risikoen halvert. Forskerne fant at effekten var mindre sikker for koffeinfri kaffe.

– Vi foreslår ikke at alle skal begynne å drikke fem kopper kaffe om dagen.

– Potensielle skadevirkninger av høyt koffeininntak må undersøkes, og det foreligger bevis for at kaffe bør unngås i visse grupper som gravide, uttaler hovedforfatter bak studien Dr Oliver Kennedy ifølge artikkelen.

I 2016 utga WHO en rapport som gjennomgikk 1000 studier og som konkluderte med at det finnes bevis for at kaffekonsum reduserer risikoen for både lever- og livmorkreft.

Spennende forskning

Thomas Hernes om organdonasjon

Thomas Hernes, eier av kaffebrenneriet «Bønner i Byen» sier han foretrekker å drikke få kopper kvalitetskaffe i løpet av en dag.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Thomas Hernes, brennemester og eier av kaffebrenneriet «Bønner i Byen» i Bodø har fått med seg studien, og synes forskningen på feltet er spennende.

– At kaffe kan være bra for deg, det tror jeg på. Men samtidig som det finnes undersøkelser på at kaffe kan være sunt, finnes det også studier som antyder det motsatte, sier Hernes.

Det sier fagdirektør og professor Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet seg enig i. Han forteller om en norsk studie som har vist at særlig kokekaffe kan redusere faren for prostatakreft.

Jan Alexaner

Folkehelseinstituttets Jan Alexander forteller at de ikke har noen konkrete råd for hvor mye kaffe en bør drikke i løpet av en dag, men anbefaler at man ikke overdriver inntaket.

Foto: Folkehleseinstituttet

Samtidig har andre studier vist at fettstoffer i kokekaffe kan øke risikoen for hjerte- karsykdommer gjennom åreforkalkning. Fettstoffer som filtreres bort i filterkaffe.

– Så vi har studier som går i forskjellige retninger. Andre forhold er hvordan koffeinet i kaffen kan påvirke søvnkvalitet og slike ting.

– Det er også veldig individuelt hvor mye koffein en tåler. Noen kan oppleve hjerterytmeforstyrrelser ved små mengder.

Jan Alexander synes samtidig studien som The Guardian omtaler er interessant. Men sier en studie er ikke nok for å fastlå en sammenheng.

– Det er jo vist i en norsk studie at kaffe virker litt beskyttende mot skrumplever. Det er ofte skrumplever som har vært assosiert med leverkreft, sier han, og legger til at leverkreft er en kreftform som er relativt sjelden i Norge.

Anbefaler moderat inntak

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius som drifter Bramat.no mener et moderat inntak av kaffe, altså tre-fire kopper per dag, kan være bra for deg.

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius

– Generelt ser det ut til at et moderat inntak av kaffe, altså 3-4 kopper per dag er bra for helsa, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Foto: Svein Brimi

– Kaffe er rik på antioksidanter og plantestoffer som kan være bra for helsa. Det er ikke bare koffein, men over tusen andre stoffer i kaffen som kan ha en effekt på helsen.

Et høyt inntak av kaffe kan samtidig redusere fruktbarheten, og undersøkelser har også vist at det kan øke risiko for spontanabort, advarer hun.

– De som er plaget med uro, hjertebank og «nerver» kan også kjenne litt ekstra på dette hvis de drikker koffein.

– Så hvor mye bør vi drikke?

– Et inntak på 3–5 kopper om dagen er helt greit, og kan til og med være bra for oss. Gravide bør begrense inntaket til 1–2 kopper om dagen slik de norske anbefalingene for gravide sier.

Fortsetter å drikke kaffe som før

Tilbake i Bodø er kompisene på Melkebaren ikke stort klokere av de ulike fagartiklene de leser om kaffe.

De ser uansett ikke noen grunn til å endre kaffevanene sine.

Drikker kaffen med god samvittighet

Sveinung og Joakim er ikke bekymret, og drikker kaffen sin med god samvittighet.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

– Vi har lest litt forskjellig, og kommer nok til å holde kaffeinntaket slik vi pleier, samstemmer de to.

Koffeininnhold i drikker

Per dl

Kommentar

Koke- og filterkaffe

50-60 mg

100-120 mg per kaffekrus (2 dl)

Energidrikker

ca 32 mg

ca 160 mg per 500 ml (halv liter)

Espresso

ca 120 mg

ca 240 mg ved 2 kopper à 1 dl

Te

ca 26 mg per dl

ca 52 mg per tekopp (2 dl)

Cola og enkelte andre leskedrikker

ca 15 mg

ca 75 mg per flaske (500 ml)

Kilde: Mattilsynet (via FHI).