NRK Meny
Normal

Giske vil ha omkamp om fotball-EM

Uten Bodø som en av vertsbyene vil ikke Trond Giske garantere statsstøtte til søknaden om fotball-EM i 2016.

Kulturminister Trond Giske

Kulturminister Trond Giske har bedt om gransking av fotballforbundets valg av norske søkerbyer til EM.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

- Regjeringen ønsket at alle landsdeler skal være med dersom vi skal ha et EM i Norge i 2016, sier kulturministeren til TV2 sporten.

Begrunnelsen for at Bodø ikke ble valgt, er ifølge fotballforbundet at kommunikasjons- og overnattingsmulighetene ikke er gode nok.

EM-avgjørelsen er falt

Både Bergen og Bodø ble valgt vekk, mens Trondheim, Stavanger, Lillestrøm og Oslo blir med i den norsk-svenske søknaden for EM i 2016.

Dette gjorde mange - Forbannet og skuffet .

Kulturministeren skal nå gå gjennom Norges Fotball Forbunds vurdering for å se om det var riktig å utelate Nord-Norge.

- Bodø undervurdert

- Fotballforbundet har verken tatt de politiske signalene, eller Bodøs søknad alvorlig nok når de valgte EM-byene, mener ordfører i Bodø, Odd Tore Fygle.

Kulturministerens uttalelse om at regjeringen ikke vil gi penger til Norges EM-søknad dersom ikke Bodø får være med som et alternativ er ikke noe nytt, mener Fygle. Dette har Giske vært klar på hele tiden, mener han.

- Jeg tror de har undervurdert de klare politiske signalene som også kom i forkant av beslutningen, om at Norge skal bruke så mye penger på et EM-arrangement, så skulle hele landet tas i bruk. Dette sa kultrurministeren klart fra om, lenge før beslutningen i fotballforbundet ble tatt, sier Fygle.

Vil ikke vurdere Bodø igjen

Assisterende generalsekretær i Norges fotballforbund, Erik Loe, sier de ikke har planer om å endre noe som helst.

- Vi mener vi har hatt en grundig gjennomgang av søknadene fra søkerbyene og føler oss trygge på at vi har endt opp med de fire best kvalifiserte, og som dermed utgjør den beste søknaden. Det er det vi må ta hensyn til og som vi nå jobber ut ifra, Loe.

Mener Bodø oppfyller kriterier

Nå håper ordføreren i Bodø at gjennomgangen i departementet vil slå bra ut for Nord-Norge.

- Vi må jo ta den forutsetningen at departementet vil gå gjennom søknaden, og at Bodø oppfyller kriteriene, men vi mener at vi oppfyller de kriteriene som er sagt i forkant, og at vi har en søknad som burde gå gjennom, sier Fygle.

Om Norge og Sverige i det hele tatt får arrangere EM blir avgjort i mai til neste år.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.