Hopp til innhold

Gir mulighet for flere bønder i byen

Mange synes det er gøy å dyrke egen mat, og flere steder åpnes det opp for såkalt by-gårdsbruk med parsellhager. Der kan folk dyrke grønnsakene sine selv, til tross for at de ikke bor på landet.

Anne Amundsen viser oversikt over pastellhagen

Anne Amundsen er leder i foreningen «Vågønes Venner». Her viser hun en oversikt over parsellhagene som er til salgs ved Vågønes Gård.

Foto: Anita Borkamo

Om du bor i leilighet, øverst i en blokk, eller bare føler du har for liten plass i hagen din, kan du fortsatt dyrke poteten, gulerota og andre grønnsaker. Såkalt «cityfarming», eller «by-gårdsbruk,» øker i popularitet, og noen steder kan du nå kjøpe egen jordflekk.

Gir byfolk et alternativ

Blant de som har blitt hekta av å dyrke egen mat er Anne Amundsen. På Vågenes Gård, utenfor Bodø, setter hun selv poteter og gulerøtter, slik at hun ikke trenger å handle grønnsaker på butikken. Hun er leder for «Vågønes Venner», og nå har hun samarbeidet med flere for å lage et tilbud til byfolket.

– Vi deler ut jordflekker til folk i byen som har lyst til å dyrke egen mat, forteller Amundsen.

Idéen om å gi flere muligheten til å ha en liten hage lå lenge i lufta før det ble en realitet. Vemund Kristiansen vurderte selv å kjøpe Vågønes Gård, og hadde mange planer for driften av den. Han ville skape en læringsarena og møtested for folk fra byen.

Vågønes Gård

I mars kjøpte Bodø Kommune Vågønes Gård. I samarbeid med «Vågønes Venner» åpner kommunen for flere bønder fra byen.

Foto: Anita Borkamo

Når gården ble solgt til kommunen, viste landbrukssjefen interesse for planene til Kristiansen, og på mandag ga Bodø kommune tommel opp for parsellhager.

– På under en uke pløyde vi i «Vågønes Venner» førti jordflekker og laget gangstier mellom dem. Om interessen er stor lager vi mange flere parseller, sier Kristiansen.

Økt interesse

Grunnen til at «Vågønes Venner» får utvikle områdene på gården er fordi de mener mange ønsker å ha mulighet til å dyrke egen mat.

– Det er en stor trend med cityfarming, fordi folk ønsker å stikke fingrene i jorda og har lyst til å lære barna hvor maten kommer fra, sier Amundsen.

Lager grønnsakshage

Synne Bjørbæk og mannen, Salvador, planter i pastellhagen deres sammen med datteren Clara.

Foto: Anita Borkamo

– For de som nå kjøper en parsell er det bare å begynne å spa i vei, forteller Amundsen.

Kommunen tok tak

Ifølge landbrukssjefen var det mange grunner til at Bodø kommune bestemte seg for å kjøpe Vågønes Gård. Hovedgrunnen lå i at kommunen ønsket å være med på en ny utvikling av byen.

– Nå kan byens befolkning identifisere seg med Vågønes, sier landbrukssjef Knut Valberg, som selv vokste opp på Vågønes.

Han sitter i arbeidsgruppa som ser på hva kommunen skal gjøre med gården. De ble fasinerte av «Vågønes Venner» og valgte å la dem slippe til med planene sine. Men hvordan neste år blir er enda ikke bestemt.

– Vi får se om opplegget fungerer, men kan ikke gi noen garantier rundt hva som skjer neste år, sier Valberg.