NRK Meny
Normal

– Bøndene er for dårlige til å satse på lokale produkter

Innovasjon Norge mener bønder er for lite interessert i å utvikle egne produkter fra melk og kjøtt. Bondelaget skylder på for lite tid.

Mener flere bønder bør satse på lokal mat

Knut og Tove Åland har lyktes med å satse på å produsere lokale varer. Men Innovasjon Norge mener for få bønder gjør som dem.

Hvert år har Innovasjon Norge mye penger igjen av midlene som skal gå til bønder som vil starte med videreforedling.

– Interessen har vært som vi hadde håpet. De siste par årene har vi ikke brukt opp midlene, men brukt dem på tradisjonelt landbruket i stedet, sier Karsten Nestvold, direktør i Innovasjon Norge Nordland.

Karsten Nestvold, direktør i Innovasjon Norge

Karsten Nestvold, direktør i Innovasjon Norge Nordland

Foto: John Inge Johansen / NRK

Satser i Lofoten

Det produseres ost på mer enn 160 små og store ysterier over hele landet, men det tallet er for lite, mener Innomvasjon Norge. De mener flere bønder burde ha satset på å utvikle egne produkter.

– Vi har noen gode eksempler som er utsolgt varer. De setter opp prisen, men får fremdeles solgt produktene sine, forklarer Nestvold.

Blant dem som har lyktes er Aalan gård på Vestvågøy i Lofoten. De tok sats og ble osteprodusenter. De 200 melkegeitene utgjør grunnlaget for en etter hvert lønnsom og attraktiv ost.

– Markedet og produksjonen har økt hvert eneste år, sier Knut Åland på Aalan gård.

Produktene deres er godt forandret i nærmiljøet, og har mottatt flere priser.

– Vi bruker mange lokale navn som Himmeltind og Blåtind, forklarer Tove Åland.

– Hektisk hverdag

Denne uka var bøndene i Nordland samla til årsmøte. Lederen mener at den lave interesse har sin forklaring.

– De fleste har en hektisk hverdag. Da blir det vanskelig å utvikle egen bedrift. Du skal både være produsent, markedsfører og selge produktet, sier Bernt Skarstad, leder i Nordland bondelag.

Bernt Skarstad, fylkesleder i Norges Bondelag, fortviler over varmen

Bernt Skarstad, fylkesleder i Norges Bondelag

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

På Aalan gård er de enig i at det er krevende å sette i gang, men er likevel overrasket over at flere ikke gjør som dem.

– Jeg synes det er synd at ikke flere starter opp. Det er et stort potensial som ligger der. De fleste som driver med lokalprodusert mat sliter med at de ikke klarer å produsere så mye som markedet etterspør.

Nå har geitosten fra Lofoten også fått innpass på alle skipene til hurtigruten. For lokalmat vil flere og flere ha.

Aalan gård

Noen av produktene til Aalan gård.

Foto: Aalan gård

– Vi har stort sett bare positive erfaringer. Nå har vi også begynt å tjene penger og det er ikke så dumt det heller, sier Knut Åland fornøyd.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.