Hopp til innhold

Geolog: – Det er ikke trygt å oppholde seg der

Eksperter advarer mot å bevege seg i området hvor en 1000 tonn tung stein raste ned fjellside etter sprengningsuhell.

Ras i Budalen

– Inntil man har fått renset opp i området er det ikke trygt å oppholde seg der, sier geolog.

Foto: Remi Reinholdtsen / Skjermdump fra YouTube

Onsdag 2. juli gikk det galt da Lofotkraft skulle sprenge plass til nye strømlinjer. Blant annet mistet hele Lofoten og deler av Vesterålen strømmen, og en enorm steinblokk gjorde store materielle skader.

Geologer fra Sweco i Narvik var fredag på befaring på rasstedet i Budalen i Austvågøy både til fots og helikopter.

– Vi så tydelig at det hadde gått et stort ras. En steinblokk hadde løsnet og rent nedover fjellsiden. Den hadde tatt med seg jord og stein på turen før det bar gjennom skogen, sier ingeniørgeolog Harald Sverre Arntsen til NRK.no.

– Utrygt område

Geologen forteller at slike ras skjer fra tid til annen, men at det kan gå flere hundre år mellom hver gang. Nå har området i Budalen blitt vurdert som farlig.

– Inntil man har fått renset opp i området er det ikke trygt å oppholde seg der. Det gjelder for hele området.

Steinblokka som raste ut sist onsdag formiddag er på rundt 580 kubikkmeter og veier om lag 1000 tonn. Arntsen sier at området bærer preg av å være rasfarlig.

– Hvis man ser på området ligger det mange store steinblokker nede på sletta og jordene nedenfor skråningen. Fjellsider så bratte blir gjerne rasfarlige.

Steinblokka som løsnet tok med seg en nærliggende garasje. Den kom også faretruende nær hytten til Tor Olav Johansen. Grunneieren har nå fått ferdselsforbud.

(saken fortsetter under)

Ras i Budalen i Lofoten

Her ser man noen av ødeleggelsene som steinen forårsaket.

Foto: Tor Olav Johansen

– Godt at de tok ansvar

– Jeg tok ferie i dag og hadde gledet med til tre uker på hytta, sier Tor Olav Johansen til NRK.

Fredag ettermiddag kom både politiet og administrerende direktør i Lofotkraft, Arnt Winther på besøk. Det ligger fortsatt to løse blokker like over hytta, og disse må sprenges eller sikres før Johansens hytta kan tas i bruk igjen.

 Martin Dyhrberg Pettersen og Harald Sverre Arntsen

Harald Sverre Arntsen har sammen med kolleger vært på befaring i Budalen.

Foto: Bjørn Eide
Grunneier Tor Olav Johansen fortviler

Grunneier Tor Olav Johansen er glad for at Lofotkraft har ryddet opp.

Foto: Bjorn Eide
Heidi Berg

Heidi Berg mener sprengningsulykker ikke skal skje.

Foto: Privat

– De lovet å rydde opp, så nå er jeg fornøyd. Men det er for galt at man må sette seg på hyttetrappa for å få en reaksjon, sier grunneieren.

Johansen har allerede vært i kontakt med advokat for å få erstattet skadene.

– Men det er bra at Lofotkraft tok fullt ansvar i dag, og Winther sa det bare var å komme med eventuelle krav, sier grunneieren.

Vurder mulighet for nytt ras

Geologene har nå undersøkt området nøye, og skal legge fram en rapport over helga. Det er spesielle tegn geologene ser etter når de er på slike steder, forteller Harald Sverre Arntsen.

– Når vi gjør slike befaringer ser vi på hellingen i terrenget. Vi ser også etter steinblokker som har løsnet fra fjellet bak på grunn av tæring av vann og frost. Det er også viktig å merke seg om det er bevegelse eller om steinene ligger til sånn at blokker kan rase ut.

Geologene vurderer også mulige konsekvenser skulle et nytt ras skje. Arntsen forteller at nærliggende bebyggelse og infrastruktur spiller en stor rolle.

– Spesialister må hentes inn

Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt Lofotkraft har gjort en god nok konsekvensutredning før sprengningen begynte.

– Vi vet lite om Lofotkrafts prosjekt, vi har kun vært inne og vurdert situasjonen sånn som den er nå. Nå må spesialister hentes inn og blokker sprenges bort. Man kan eventuelt fire ned vaiere som kan ta seg av de store steinblokkene.

Ingeniørgeologen forteller at det ikke er noe spesielt med bergarten som sprengningen skjedde i.

– Det som er spesielt er at det er så bratt. Det gir en generell rasfare i området.

– Skal ikke skje

Formann i Norsk forening for fjellsprengingsteknikk (NFF), Heidi Berg, sier til NRK at slike ulykker som dette ikke skal skje.

Hun understreker at det er umulig å kunne si noe spesifikt om ulykken i Lofoten. Til det varierer rutinene og kunnskapene til det enkelte selskap for mye. Det samme gjelder bergforholdene.

Men hun er klar på at byggherrene har et ansvar for å stille de rette kravene til de som skal utføre arbeidet.

– De som bestiller jobben må ha fokus på at de velger et firma som har tilstrekkelig med kompetanse og har de rette forutsetningene for å gjøre jobben. Det handler om at man har de rette planleggingsrutinene, og at man kjenner bergforholdene der det skal sprenges, sier Berg.