Hopp til innhold

Full strid i LO: – Vi har blitt angrepet av fagforeningskamerater

Spørsmålet om konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen har skapt full krangel i LO. Og nå slår oljearbeiderne tilbake mot dem som vil verne områdene. – Vi er fortvilt og forbanna.

Abrahamsen

– Det er useriøst å kreve varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja uten at konsekvensene for industri, sysselsetting og velferdsproduksjon er analysert, sa Roar Abrahamsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) mandag morgen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Et gryende opprør i industriforbundene kan ende med å sprenge LO i to, meldte Avisenes Nyhetsbyrå mandag morgen.

Alfheim

Frode Alfheim forteller at mange er fortvilte.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Sentrale aktører i Industri Energi og Fellesforbundet tar til orde for å sette i gang en prosess med tanke på utmeldelse av LO, dersom LO-kongressen til våren sier nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi kan ikke leve i et LO der offentlige ansatte definerer industripolitikken, sier Roar Abrahamsen, som er leder for den største avdelingen i Fellesforbundet – avdeling 5 på Vestlandet.

Frode Alfheim er leder i LOs olje- og gassutvalg, et samordningsorgan for Industri Energi, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet og FLT. Han forstår frustrasjonen.

– Lokale tillitsvalgte er både fortvilt og forbanna over at mange nå prøver å ødelegge arbeidsplassene deres. Dette kommer etter at de tillitsvalgte i et par år har måttet jobbe med oppsigelser, permitteringer og nedskjæringer i bedriftene de er tilknyttet.

– Hvor spesielt er det å ta til orde for en utmeldelse?

– Det er første gang jeg har hørt om et slikt opprop. Men så har vi heller aldri opplevd en situasjon hvor vi har blitt angrepet av fagforeningskamerater.

Sterke signaler

Han understreker at forslaget foreløpig kommer fra grasrota, og at spørsmålet ikke har blitt behandlet på toppnivå i Industri Energi – hvor Alfheim selv er nestleder.

– Signalene er uansett sterke. Vi håper vi nå får en situasjon hvor man besinner seg, og innser at en ikke kan gå inn for å avvikle Norges viktigste næring.

– Er det usolidarisk?

– Ja, det tror jeg mange av dem som har sett arbeidskamerater miste jobben de siste årene, vil mene det.

LOs olje- og gasskonferanse 2016

LOs olje- og gasskonferanse 2016 går av stablene i Bodø mandag og tirsdag.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Skjønner frustrasjonen

Uttalelsen fra Industri Energi og Fellesforbundet som ble lagt på bordet under åpningen av LOs olje- og gasskonferanse i Bodø mandag, innvarsler en opptrapping av maktkampen foran LO-kongressen.

Initiativtakerne ser for seg etablering av et industrikartell som et alternativ til et fortsatt liv under LO-paraplyen.

Utgangspunktet for oljeopprøret er uttalelser fra Fagforbundet og Handel og Kontor som går inn for «å verne særlig sårbare og verneverdige områder», og «verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet».

Lederen av det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundets Jørn Eggum, ønsker ikke å si noe om ordlyden og innholdet i uttalelsen, men gjør det klart at han forstår frustrasjonen som ligger bak.

– Våre medlemmer, spesielt på Vestlandet hvor dette opprøret har startet, merker ledigheten på kroppen og begynner å få trøbbel med banklån. Fallende oljepris og utsettelser av nye prosjekter tærer på.

Så kommer Fagforbundet, som det største forbundet i LO, og ikke bryr seg om hvorvidt våre medlemmer har arbeid i framtiden, sier han til ANB.

Mange fremmøtte under LO-konferansen i Bodø i dag

Mange fremmøtte under LO-konferansen i Bodø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Har flertall

Også Norsk Tjenestemannslag og El- og IT-forbundet sier nei til oljevirksomhet i disse områdene.

Samlet har de fire forbundene flertall på vårens kongress, men det innebærer ikke nødvendigvis at de vil trumfe gjennom et vedtak som går på tvers av interessene til forbund som er direkte involvert.

– Vi prøver å ha en dialog og ikke tvinge hverandre i kne, men dette er viktig for begge parter, sa NTL-leder John Leirvaag til NTB for snaut to uker siden.

Tror på løsning

LO-leder Gerd Kristiansen, som også deltar på konferansen i Bodø, ønsker ikke å kommentere saken til NRK.

Mimmi Kvisvik, leder Fellesorganisasjonen, påpeker at det er fire år siden sist de behandlet spørsmålet i sin organisasjon.

Så det må vi gjøre på nytt før jeg uttaler meg i media om saken. Men jeg er uansett sikker at på vi i internt i LO klarer å diskutere oss frem til gode løsninger og kompromisser, sier hun til NRK.

Handel og Kontor, Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet vil ikke kommentere saken til NRK. NRK har også vært i kontakt med EL og IT, foreløpig uten å få svar.

Ønsker ikke å bli overkjørt

Magnus Takvam

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK.

Foto: NRK

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam er ikke overrasket over at debatten har tatt den vendingen den nå har gjort.

– Det har vært antydet tidligere at industriforbundene i LO ikke vil akseptere – slik de ser det – å bli overkjørt av representanter fra offentlig sektor, sier Takvam.

Selv om han ikke er overrasket, mener han det er sterke trusler som har blitt fremsatt i dag.

– Uttalelser om at man i en gitt situasjon vil danne et alternativt industrikart utenfor LO, er en uvanlig sterk trussel. Så skal vi samtidig huske på hvor dette kommer fra. Selv om ledelsen i Fellesforbundet forstår at dette er et uttrykk for frustrasjon, er det ikke ledelsen selv som står bak initiativet.

Tror på kompromiss

LO er i bunn og grunn en stor familie av motstridende interessegrupper. Det har innebåret at det alltid har vært en slags «terrorbalanse» innad i LO, for å holde enheten sterkt og samlet, mener Takvam.

Han påpeker at historien tidligere har vist at man har klart å komme fram til kompromisser i konfliktfylte saker, fordi alle i LO skjønner at det er lite å vinne på å splitte seg opp i ulike enkeltforbund.

– Hva tror du skjer under kongressen neste år?

– Hvis man tenker at alle parter står på sitt primærstandpunkt, så vil de med miljøinteresser vinne over privat sektor fordi de i antall er større. Men jeg tror man, etter heftig debatt, vil komme fram til et kompromiss som alle kan leve med.

Tror olje- og gass er en del av løsningen

Magnus Takvam peker også på den pågående samfunnsdebatten og Parisavtalen, hvor det er sterke stemmer for å sette handling bak ord.

I uttalelsen som ble lagt fram i Bodø i dag, avvises det at Parisavtalen forutsetter at Norge skal redusere eller slutte med olje- og gassvirksomhet.

«Tvert imot. Den effektive produksjonen av olje- og gass på norsk sokkel er en del av løsningen», heter det i uttalelsen som er gjengitt av frifagbevegelse.no.

Uskreven regel

Eggum i Fellesforbundet fremholder at det er en uskreven regel i LO at det enkelte forbund definerer LOs politikk innen den sektoren forbundet tilhører.

Det innebærer at Fagforbundet styrer det som ligger til kommunal sektor, mens Handel og Kontor har bred tilslutning til kampen for å beholde søndagen som fridag.

– Jeg håper det fortsatt kan være slik, sier Fellesforbundets leder til ANB.