Full krangel i LO om oljeboring i Lofoten

Dersom LO-kongressen neste år sier nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, truer flere representanter fra flere fagforbund med å bryte med LO og starte sitt eget industrikartell.

Illustrasjonsfoto

Det brygger opp til en heftig strid i LO om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

Det brygger opp til en heftig strid i LO om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Neste år står spørsmålet høyt på angående i LO-kongressen som blir avholdt hvert fjerde år.

Sa ja for fire år siden

Ved forrige kongress i 2013 vedtok LO å arbeide for konsekvensutredning i stengte og uåpnede deler av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak.

Men den gangen var det et betydelig mindretall bestående av blant annet Fellesorganisasjonen og Norsk Tjenestemannslag som ville verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hva som skjer i kongressen neste år er ikke avklart, men nylig vedtok landsmøtet til Handel og Kontor at de skal følge i sporene til Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag og støtte innstillingen om å verne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring. Også El- og IT-forbundet har varslet at de støtter forslaget.

Dermed øker sannsynligheten for et flertall for vern på LO-kongressen i mai neste år.

– Ikke «vårt LO»

Men det provoserer flere industritunge fagforbund i LO.

Under LOs olje- og gasskonferanse som denne uken blir arrangert i Bodø, tar flere til orde for bryte med LO, og skape sitt eget industrikartell på utsiden av Landsorganisasjonen, skriver Frifagbevelse.no.

Roar Abrahamsen, som er leder for den største avdelingen i Fellesforbundet, Avdeling 5 på Vestlandet, mener det er useriøst å kreve varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Han har med seg Dag Unnar Mongstad i Industri Energi, og Atle Tranøy fra Fellesforbundet når han foreslår å bryte med LO i et opprop som ble kjent i dag, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå.

De tre frykter et LO hvor symbolpolitikk fra offentlig ansatte og Handel og Kontor legger premissene for industripolitikken. Det er ikke «vårt LO», skriver de.

– Om vårens LO-kongress overkjører industrien, bør ledelsen i Industri Energi, Fellesforbundet og eventuelt andre «vurdere å igangsette en prosess og debatt for utmeldelse av LO for å etablere et Industrikartell mellom nevnte forbund», heter det i en uttalelse.

Til NRK utdyper Roar Abrahamsen i Fellesforbundet, hvorfor de vil starte en debatt om utmeldelse.

– Hvis de offentlig ansatte overkjører industrien på LO-kongressen neste år, kan ikke vi leve med det. Det er usolidarisk å foreslå varig vern uten å ta hensyn til industrien, sysselsettingen og velferden.

– Er dette en krigserklæring?

– Kall det hva du vil. Men jeg mener det er ærlig og redelig, og jeg er overbevist om at vi får med oss industrien i LO på vårt krav.