NRK Meny
Normal

Frykter ikke greske redere

Hurtigruten frykter ikke at utenlandske redere skal ta over når ruta mellom Bergen og Kirkenes legges ut på anbud til neste år.

Hurtigruta Nordnorge

Alle rederier i Europa kan søke om å få hurtigrutedrift når staten lyser ut det nye anbudet for trafikk, som starter 1. januar 2010.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Alle rederier i Europa kan søke om å få hurtigrutedrift når staten lyser ut det nye anbudet for trafikk, som starter 1. januar 2010.

Ikke bekymret

Det kan bety at Hurtigruten taper anbudskampen til et utenlandsk rederi, skriver Aftenposten i dag. Det bekymrer ikke kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten ASA.

- Nei, det er vi ikke redde for. Vi ønsker denne typen konkurranse velkommen. I tillegg er vi glade for at departemenetet utlyser anbudet tidligere enn ventet, sier Norum.

Sist gang strekninga var ute på anbud i EØS-området i 2004, var det ingen andre rederi som viste inreresse for å trafikkere på ruta som er blitt kalt verdens vakreste sjøreise.

Utlysning i 2009

Samferdselsdepartementet har nå startet arbeidet der det skal klargjøres hvor mange havner som skal anløpes, frekvens og størrelse på skip.

Arbeidet skal munne ut i anbudet, som skal lyses ut internasjonalt. Alle rederi innen EØS-området kan delta. Dermed kan det ikke utelukkes at et rederi fra Hellas, Kypros eller Spania leverer et anbud.

- Vi lager anbudsbeskrivelsen nå. Utlysning kommer første halvår 2009, sier ekspedisjonssjef Pål-Tore Berg i Samferdselsdepartementet til Aftenposten. Foreløpig vil han ikke si noe om hvilke krav departementet vil stille.