Frykter ikke greske redere

Hurtigruten frykter ikke at utenlandske redere skal ta over når ruta mellom Bergen og Kirkenes legges ut på anbud til neste år.

Hurtigruta Nordnorge

Alle rederier i Europa kan søke om å få hurtigrutedrift når staten lyser ut det nye anbudet for trafikk, som starter 1. januar 2010.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Alle rederier i Europa kan søke om å få hurtigrutedrift når staten lyser ut det nye anbudet for trafikk, som starter 1. januar 2010.

Ikke bekymret

Det kan bety at Hurtigruten taper anbudskampen til et utenlandsk rederi, skriver Aftenposten i dag. Det bekymrer ikke kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten ASA.

- Nei, det er vi ikke redde for. Vi ønsker denne typen konkurranse velkommen. I tillegg er vi glade for at departemenetet utlyser anbudet tidligere enn ventet, sier Norum.

Sist gang strekninga var ute på anbud i EØS-området i 2004, var det ingen andre rederi som viste inreresse for å trafikkere på ruta som er blitt kalt verdens vakreste sjøreise.

Utlysning i 2009

Samferdselsdepartementet har nå startet arbeidet der det skal klargjøres hvor mange havner som skal anløpes, frekvens og størrelse på skip.

Arbeidet skal munne ut i anbudet, som skal lyses ut internasjonalt. Alle rederi innen EØS-området kan delta. Dermed kan det ikke utelukkes at et rederi fra Hellas, Kypros eller Spania leverer et anbud.

- Vi lager anbudsbeskrivelsen nå. Utlysning kommer første halvår 2009, sier ekspedisjonssjef Pål-Tore Berg i Samferdselsdepartementet til Aftenposten. Foreløpig vil han ikke si noe om hvilke krav departementet vil stille.