Hopp til innhold

Frykter en ny Lofoten-strid kan splitte Arbeiderpartiet

– Min store frykt er at Arbeiderpartiet skal gå inn for varig vern av Lofoten og Vesterålen. Det vil få konsekvenser for partiets sjel, tror Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap). Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide beroliger Hadsel-ordføreren.

Siv Dagny Aasvik (AP)

Siv Dagny Aasvik møter mange vesterålinger som i dag jobber i oljenæringen, men som må pendle for å bruke sin kompetanse, eller bo et annet sted. – Jeg har så innmari lyst at vi skal undersøke om det går at an at de kan få jobbe her hjemme, sier hun.

9 av 11 Ap-lag i Lofoten og Vesterålen sier nei til konsekvensutredning og fylkeslaget også gir opp kampen om oljeutvinning, sitter Ap-ordføreren som en ensom svale i Vesterålen-kommunen Hadsel.

Hun er dypt bekymret for Arbeiderpartiet dersom man går inn for varig vern av Lofoten og Vesterålen.

– Arbeiderpartiets adelsmerke har vært at vi har skjønt at verdiskapning er avgjørende for å opprettholde velferdsstaten. Vi har klart å ha to tanker i hodet samtidig – som Jens Stoltenberg sa det så godt: «Vi må skape for å dele», sier Siv Dagny Aasvik.

Etter en betydelig strid vedtok Ap i fjor et kompromissforslag om petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå er en ny oljedebatt på gang i partiet, og kompromisset kan bli skrotet på det kommende Ap-landsmøtet neste år.

Snur Ap, er det solid flertall på Stortinget for varig vern. Da er det bare Høyre og Frp som ønsker en konsekvensutredning.

– Mange føler seg fremmedgjort i partiet

Norske bedrifter signerer avtale med kinesiske aktører

OPPTATT AV ARBEIDSPLASSER: I august i fjor deltok Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik da nordnorske bedrifter signerer avtale med kinesiske aktører for to milliarder kroner.

Foto: Thor-Wiggo Skille / NTB scanpix

Aasvik frykter at en ny oljestrid kan splitte Arbeiderpartiet. Hun opplever at privat sektor i fagbevegelsen og medlemmer og velgere som er opptatt av å skape nye verdier lokalt og nasjonalt, til tider føler seg fremmedgjort i partiet.

– Vi blir oppfattet i for stor grad å være et parti i hovedsak for offentlig ansatte. Dersom Arbeiderpartiet ikke lykkes i å være et parti for både medlemmer av Fagforbundet og Fellesforbundet og Industri Energi, så vil vi ha store problemer med å vinne valg og vi vil heller ikke lykkes i regjering, sier Aasvik.

Hun forstår at det er mange følelser rundt spørsmålet om de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. – Det har jeg respekt for. Men ingenting faktamessig har endret seg i saken, grunnen til at mange vil gå bort fra dette er fordi opinionen har endret seg, sier hun.

Advarer Støre

Jørn Eggum

– Varig vern av Lofoten og Vesterålen vil være døden for området, mener leder Jørn Eggen i Fellesforbundet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

LO-topp Jørn Eggen, som er leder av Fellesforbundet, gikk fredag ut på ABC Nyheter og advarte Ap-leder Jonas Gahr Støre på det sterkeste mot å endre olje-kompromisset fra landsmøtet i 2017.

– Jonas må ha like stor respekt for landsmøtevedtaket som vi har. Vi vedtok samlet et kompromiss, deretter gikk vi til velgerne i fjor høst. De som har stemt på oss, har stemt på forutsigbarheten om at vi ønsker å kombinere vern og aktivitet gjennom en konsekvensutredning av Nordland 6. Dette vedtaket gjelder fram til 2021, sier Eggen til NRK.

– Kan like godt kaste nøkkelen

A surfer rides a wave on March 10, 2018 in Unstad, northern Norway, Lofoten islands

9 av 11 Ap-lag i Lofoten og Vesterålen sier nå nei til konsekvensutredning.

Foto: Olivier Morin / AFP

Flere Ap-topper i Nordland har den siste tiden snudd i det betente oljespørsmålet, og går inn for å legge konsekvensutredningen død.

– Men ikke alle mener det samme. Det er forskjell på å si nei til konsekvensutredning nå og gå inn for varig vern. Skjer det, er det bare å kaste nøkkelen. Det vil være helt tullete når vi ikke vet hvilken type teknologi vi utvikler i framtiden.

Siv Dagny Aasvik i Hadsel tror Arbeiderpartiets håndtering av oljespørsmålet vil ha betydning for om parti og fagbevegelse holder sammen.

– Det bekymrer meg at ytterpunktene i politikken får større makt og at de samme som kjemper mot konsekvensutredning, er de samme som kjemper mot at vi skal bruke naturen til annen verdiskapning – som oppdrett, vindkraft og mineralnæring, sier Aasvik.

– Ubegrunnet frykt

Espen Barth Eide er første nestleder i Energi- og Miljøkomiteen på Stortinget

Espen Barth Eide sier det ikke må ikke herske noe tvil om at Ap er og forblir Norges fremste industriparti. – Denne debatten handler om ulike syn på et konkret spørsmål om konsekvensutredning av Nordland 6. Det er en sunn diskusjon, og jeg synes ikke det er grunn til at noen fløyer skal være forbannet på hverandre.

Foto: Hallvard Norum / NRK

Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide avviser at oljedebatten som nå er i gang har sprengkraft til å splitte Arbeiderpartiet.

– Det er ingen grunn til å frykte en splittelse. Debatten nå handler ikke om ja eller nei til oljevirksomhet og industri. Arbeiderpartiets gjeldende politikk er å gå inn for konsekvensutredning i Nordland VI. Samtidig er det naturlig å diskutere om den skal endres ved neste korsvei. Da er det viktig å lytte til hva folk mener lokalt, sier Eide til NRK.