Hopp til innhold

Freyr kutter kraftig i batterisatsingen i Mo i Rana

Freyr kutter kostnadene i Norge neste år, og struper investeringene i batterifabrikken i Mo i Rana i Nordland.

Freyr

Byggingen av batterifabrikken Giga Arctic i Mo i Rana har allerede kommet langt, men neste år vil Freyr kutte kostnadene sine i Norge.

Foto: DRONEFOTO

NRK er kjent med at kontrakten på byggingen av den nye gigafabrikken ikke blir fornyet.

Kontrakten utløper ved utgangen av året.

Freyr ønsker å halvere pengebruken i Norge i 2024 sammenlignet med inneværende år.

Selskapet har rundt 400 ansatte i Norge, inkludert innleide konsulenter.

Total har Freyr investert 4 milliarder kroner i Mo i Rana siden planene ble lansert i 2019.

Til NRK sier CEO i Freyr, Birger Steen, at ambisjonen fortsatt er å bygge en produksjonsfabrikk for batterier på Mo i Rana.

Hvorfor bremser de da arbeidet nå?

Fokuserer på Georgia

Selskapet skriver i en pressemelding at amerikanernes støtteordning Inflation Reduction Act (IRA) gjør lønnsomheten til en gigafabrikk betydelig bedre i USA enn i Europa.

Birger Steen utdyper til NRK:

I og med at amerikanerne har introdusert en tiltakspakke som savner sidestykke i moderne industrihistorie, så er det faktisk slik at det ikke er mulig å finansiere denne typen prosjekter i vår del av verden, sier han og legger til:

– Vi kommer, av den grunn, til å konsentrere oss om prosjektet i Georgia som den første gigafabrikken til Freyr.

Han understreker at de håper å komme tilbake til Mo og bygge videre på gigaprosjektet der når rammebetingelsene ligger til rette for det.

Les også Flere kritiserer regjeringens tiltakspakke til batterinæringen: – Puslete

Næringsminister Jan Christian Vestre legger frem regjeringens nye tiltak for grønn industri.

Selskapet har også tidligere gitt signaler om at de dreier investeringene til USA i stedet for Norge grunnet støtteordningene som finnes der.

Freyr skriver at de har mottatt 183 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Enova.

I tillegg er selskapet lovet en lånegaranti, og et mulig lån fra Eksfin, på opp mot 4 milliarder kroner. Disse midlene er foreløpig ikke utløst, opplyser selskapet.

Er det realistisk?

Hvor mange av de 400 ansatte som potensielt blir oppsagt er ifølge Steen ikke klart.

I lys av dagens nyheter er det naturlig å spørre:

– Hvor realistisk er en gigafabrikk på Mo i Rana nå?

– For det første så har vi i allerede i dag en kundekvalifiseringsfabrikk. Vi har investert over halvannen milliard norske kroner i dette. Den kommer til å være i drift og vil være hjertet i teknologiutviklingen til Freyr.

Freyr vil altså fortsette å utvikle produkter fra Mo i Rana til resten av verden. I tillegg påpeker Steen at de har planlagt for at de på kort varsel skal kunne sette i gang igjen med gigantprosjektet på kort varsel når potensielle rammebetingelser er på plass.

Les også Til høsten kan det bli byggestopp for Norges første batterieventyr

Freyr

– Hva vil dagens nyhet bety, på kort og lang sikt, for de ansatte på Mo?

– For å sikre at vi har mulighet til å levere etter planen så har vi dag annonsert at vi kommer til å kutte kostnadene i selskapet betydelig. Det medfører dessverre at vi også kommer til å måtte skjære ned på antall ansatte, svarer Steen og legger til at prosessen allerede er startet.

Fylkesrådsleder: – Svært skuffende

Fylkesrådsleder i Nordland, Svein Øien Eggesvik (Sp), skriver i en pressemelding at dagens nyheter er dårlige for Mo i Rana og Nordland.

– Nyheten om at Freyr avventer byggingen av storfabrikk for batteriproduksjon på Mo i Rana er trist og alvorlig for Rana-samfunnet. Det er også nedslående for Nordland, som nå ikke får være med i fullskala batteriproduksjon i verdenssammenheng, sier fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.

Svein Øien Eggesvik på kontoret

Svein Øien Eggesvik (Sp) er fylkesrådsleder i Nordland. Han beskriver nyhetene om kostnadskutt i Norge for Freyr som svært skuffende.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Han tror at nedbemanningen kan bli en del av kostnadskuttene som skal gjennomføres neste år.

– Slik det ser ut nå, kan dette innebære nedbemanning og at den planlagte gigafabrikken på Mo ikke blir realisert før rammevilkårene i Norge og Europa eventuelt blir endret, sier Eggesvik.

Nå vil fylkesrådet i Nordland se på hvilke virkemidler de kan ta i bruk for å støtte grønn industri i fylket.

– Fylkeskommunen vil selvsagt bistå Rana-samfunnet i tiden fremover med utfordringer som måtte komme i forbindelse med nedskaleringen ved Freyr, sier han.