Hopp til innhold

Kvinner fra Nord-Norge må sone langt unna hjemplassen

– For de som dømmes og må ut av Nord-Norge for å sone, er det helt klart belastende og urettferdig, sier advokaten til en 73 år gammel kvinne som er dømt til tre års fengsel for mishandling av ektemannen.

Koridor i Ila fengsel i Bærum

Kvinner fra Nord-Norge må reise langt for å sone fengselsstraff.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Denne uka ble det kjent at Høyesterett avviste saken til en 73 år gammel kvinne fra Bodø. Dommen på tre års fengsel for mishandling av ektemannen i over 40 år er dermed rettskraftig.

Les også: Må i fengsel for mishandling av ektemann

Les også: Mishandlet ektemannen i over 40 år

Kvinnen må mest sannsynlig sone ved Bredtveit kvinnefengsel i Oslo, siden det ikke finnes egne soningsplasser for kvinner i Nord-Norge.

Forsvarer Nils Aga

73-åringens forsvarer ønsker at kvinnen skal sone på hjemstedet sitt.

Foto: Harald Krogtoft / NRK
– En tilleggsbelastning

Advokat Nils Aga som representerer kvinnen i saken, jobber nå for å finne en soningsløsing i Bodø. Han mener det er håpløst for henne å sone i Oslo med den lille sosiale tilknyting hun måtte ha igjen på hjemplassen.

– Det blir i såfall en tilleggsbelastning for henne i straffegjennomføringen. Kvinner behandles ikke på samme måte som menn når de må sone langt unna hjemstedet, sier advokaten.

Ingen tilpassede plasser

I hele Nord-Norge finnes det ikke en eneste lukket fengselsplass forbeholdt kvinner.

I Tromsø har de noen få kvinneplasser for åpen soning, men disse er for kortere dommer. Nærmeste sted for å sone mer alvorlige dommer er Trondheim forteller assisterende direktør i Kriminalomsorgen Region Nord, Toril Olsvik Høyem.

– Situasjonen for kvinner fra Nord-Norge som er idømt lengre fengselsstraffer, er at de blir innkalt til soning ved Trondheim fengsel som har en egen avdeling der inntil seks kvinner kan sone samtidig.

Hvis straffen er på mer enn to år, er kvinnefengselet Bredtveit i Oslo det mest aktuelle.

Få kvinnelige innsatte

Kriminalstatistikken viser at det er få kvinner som havner bak lås og slå. Bare rundt 6-7 prosent av alle innsatte i norske fengsel er kvinner.

Selv om advokat Aga jobber for en løsning der hans klient kan sone nærmere hjemstedet, mener han det er vanskelig å få til egne kvinnefengsel i de nordligste fylkene.

– Å få et eget kvinnefengsel for lengre soninger i Nord-Norge er helt klart urealistisk, avslutter Aga.