NRK Meny
Normal

Forlenger ikke bjørnejakta i Saltdal

Det opplyser Fylkesmannen i Nordland.

Bjørnejeger Remi Olsen i Saltdal

VANSKELIG JAKT: Bjørnejeger Remi Olsen i Saltdal har sammen med resten av jaktlaget lett etter bjørnen i over to uker uten resultat.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Seksjonsleder i miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland, Tore Vatne, opplyser til NRK.no at fellingstillatelsen i Saltdal ikke vil bli forlenget.

– Dersom det blir registrert flere sau tatt av bjørn, er det aktuelt å forlenge. Det er nå imidlertid mange dager siden siste registrerte bjørneskade. Det kan virke som at bjørnen har forlatt området,forteller han.

Utmarkskonsulent i Saltdal, Rune Berg, forteller at de har søkt om utvidet bjørnejakt, selv om de ikke har gjort nye sauefunn.

– Vi har ikke gjort nye funn i helgen. Slik vi ser det nå, er det ganske tydelig at bjørnen er ute av området, forteller jaktlederen.

(artikkelen fortsetter under)

utmarkskonsulent i Saltdal kommune, Rune Berg.

INGEN NYE FUNN: Utmarkskonsulent i Saltdal kommune, Rune Berg, forteller at jaktlaget ikke har gjort nye observasjoner de siste dagene.

Foto: Ola Helness / NRK

Jakten utvidet til Rana

Mens sporene er borte i Salten, ble det rett før helgen gjort funn av et kadaver ved Røssvollfjellet i Rana. Lørdag ble det funnet et til.

Dette medførte at fellingstillatelsen ble utvidet til også å gjelde i Rana, uten at dette har ført til nye funn.

– Det har ikke blitt gjort nye observasjoner, men vi holder på så lenge fellingstilatelsen gjelder, opplyser Seniorrådgiver i Statens Naturoppsyn, Erik Lund.

Han ønsker ikke å spekulere i om bjørnen fra Saltdal har vandret videre til Rana.

– Jeg har ingen formening om det dreier seg om den samme bjørnen, men det er ikke unaturlig hvis så er tilfelle, sier han.

– Folk er nervøse

Rune Berg har tidligere ment at det dreier seg om to bjørner i Saltdal, og ser at funnene som nå er gjort i Rana stemmer overens med mønsteret de tidligere har sett i Saltdal.

Han tror derfor det er sannsynlig at bjørnen kan ha forlatt Saltdal til fordel for Rana.

– Det er en kort økt for en bjørn mellom Rana og Saltdal. De siste årene har vi sett at radiomerket bjørn raskt kan være tilbake i Saltdal etter å ha gjort ugang i Rana, sier Berg.

– Er folk i Saltdal redde?

– Vi merker at det er noen beboere som ikke har lyst til for eksempel gå på bærtur grunnet frykt for å treffe på bjørn, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

– Bare et tidsspørsmål før bjørnen slår til igjen

Jakta i Saltdal har siden forrige torsdag foregått med bruk av såkalte plotthunder, etter at Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Nordland åpnet for bruk av slike hunder som en del av et forsøksprosjekt.

En plotthund finner bjørnen og holder den på et sted ved å bjeffe frem til jegerne kommer til stedet, og er i utgangspunktet ulovlig å bruke under jakt på bjørn i Norge.

– Bruk av slike hunder vil gjøre jakten mye mer effektiv. Statistisk er det snakk om felling i ni av ti tilfeller når løshunder brukes, fortalte Rune Berg til NRK før helgen.

Men fordi jegerne ikke har hatt ny kontakt med bjørn siden forsøket kom i gang, har de heller ikke fått utnyttet denne ressursen.

– Det er synd vi ikke har fått benyttet plotthundene i kontakt med bjørn, da kunne resultatet vært annerledes, sier Berg.

Selv om jegerne ikke har funnet spor etter noen bjørn i helga, har ikke tiden vært bortkastet. Det er blitt gjort en rekke tiltak som skal hjelpe jegerne hvis den dukker opp.

– Blant annet har vi satt ut en del kameraer i området, og næringa er veldig aktiv for å finne nye spor, forteller Berg.

Han tror at det kun kan dreie seg om et tidsspørsmål før det blir gjort nye funn.

– Av erfaring tror jeg at det kommer til å skje noe i tiden som kommer. Nå er det jo også tatt sau i Rana, slik at en utvidelse av fellingstillatelsen kan være på sin plass, avslutter han.