– Som å be Petter Northug gå med knekte ski

Frustrerte bjørnejegere føler seg bakbundet av norske regler. Tre netter med jakt på slagbjørnen i Saltdal i Nordland har ikke gitt resultater.

Bjørnejakta kunne ifølge jegerne vært langt mer effektiv dersom de fikk slippe løs hundene sine. Men det setter båndtvangen en stopper for.

Jegerne i Saltdal må ha hundene i bånd når de jakter i Norge. – Hadde vi fått slippe hundene er jeg sikker på at vi hadde hatt bjørnen nå, sier bjørnejeger Remi Olsen.

Etter at fylkesmannen mandag ga fellingstillatelse av bjørn i Saltdal, har jakten pågått for fullt.

Fire mann har sporet bjørn med tre hunder de siste nettene mens andre har sittet på post. Hundene har gått i bånd for å spore bjørnen, og var i natt bare noen hundre meter fra bamsen som har tatt livet av fem sauer den siste uken.

De tre hundene som er med på jakten har til sammen tatt 150 bjørn på jakt i Sverige. Men i Norge må de gå i bånd. Det irriterer jegerne.

– Hadde vi fått slippe hundene er jeg sikker på at vi hadde hatt bjørnen nå, sier bjørnejeger Remi Olsen som er mektig frustrert.

– Vi så bjørnen i det fjerne og det er håpløst at reglene hindrer oss. Det er som å be Petter Northug gå med knekte ski, fortsetter han.

Vanskelig jakt

Andreas Diset har vært med på jakten som en av hundeførerne. Han har gått tre netter i ulendt terreng for å få has på bjørnen som har tatt livet av fem sau den siste uka.

– Vi satte hundene på sporet og fulgte det. Remi kom seg en 300-400 meter unna bjørnen som lå og sov. Dessverre merket den hundene og stakk av gårde, sier Andreas Diset.

Bjørnen er et svært sky dyr og ikke lett å komme på skuddhold av.

– Det er ikke som å jakte elg. Det er bare noen få bamser i Saltdal, og vi skal ha en spesiell. Det er mye vanskeligere. Bjørnen setter ikke samme lukta og er vanskeligere å spore, sier Diset.

(artikkelen fortsetter under)

– Strengt regelverk

Årsaken til at jegerne ikke får slippe hundene er en paragraf i viltloven som sier at det er forbudt med «løs, på drevet, halsende hunder». Men det er lov med drivende hunder i jakt som på hare, gaupe og hjortevilt dersom mankehøyden er mindre enn 47 centimeter

Terje Bø, Seksjonsleder på viltseksjonen i Miljødirektoratet, forklarer at bruk av løshund under jakt er regulert av et strengt regelverk.

– Vi har et opplegg i Norge hvor vi bruker hunder i ordinær jakt, men vi bruker ikke hvilken som helst hund. Vi har i utgangspunktet etablert et lovforbud mot denne typen hunder, sier han.

Ber om dispensasjon

Varaordfører i Saltdal, Siv Mossleth, mener nå at det er nødvendig med mer effektive metoder for å felle bjørnen som herjer i kommunen.

I en pressemelding skriver hun at miljødirektoratet nå må samtykke til bruk av løs hund av rasen Plott og Russisk støver, som er preget på bjørn og har erfaring fra bjørnejakt i Sverige.

Et prosjekt i regi av Nordland fylkeskommune har bidratt til å trene opp hundene i Sverige, men fortsatt er slik jakt ikke tillatt i Norge.

Saltdal kommune har derfor søkt om samtykke fra Miljødirektoratet for å bruke hunder av denne rasen. Søknaden er fortsatt til behandling.

– Å gi slike dispensasjoner nå for å tillate en effektiv rovviltjakt er riktig. Saltdal kommune ønsker å bruke løse hunder under tillatt skadefelling.

Mossleth mener beitenæringa står på kanten av stupet i Saltdal, og at rovdyrskadene er en fare for liv og helse hos matprodusenter som henter råvarene fra fjellbeiter.

(artikkelen fortsetter under)

Jeger Remi Olsen

– Hadde vi fått slippe hundene er jeg sikker på at vi hadde hatt bjørnen nå, sier bjørnejeger Remi Olsen som er mektig frustrert.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Slitne jegere

Jegerne hviler nå ut etter flere netter med jakt på slagbjørnen. Fra tre til fire mann har ført hunder for å spore opp bamsen og andre har stått på post. Totalt har elleve mann vært med på jakta så langt.

– Nå skal jeg hvile, hvile og hvile. Hver mann har sporet seks mil i luftlinje. Vi har jaktet i tre netter i åtte til ti timer, sier Diset.

Men bamsen er ikke skutt, og Diset skal ut og jage videre etter bjørnen. Men han vil ikke selge skinnet før bjørnen er skutt.

– Jeg vet ikke om vi får den. Det er en veldig vanskelig jakt, sier han.