Hopp til innhold

FHI: Hurtigruten brøt avtalen med oss

FHI ventet i to døgn på at Hurtigruten skulle varsle om mulig koronasmitte på MS «Roald Amundsen». – Først fredag forsto vi at Hurtigruten hadde brutt avtalen, sier FHI. Nå starter Hurtigruten full ekstern gransking.

MS Roald Amundsen til kai 2. august 2020

Helsemyndighetene har strammet inn kravene for passasjerer og mannskap på cruiseskip etter smitteutbruddet om bord i Hurtigruten-skipet MS «Roald Amundsen».

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Hadsel kommune varslet allerede onsdag FHI om at en person i kommunen hadde blitt koronasmittet to dager etter et cruise med MS «Roald Amundsen».

Kommunelegene ville også sende ut pressemelding om den mulige smitten om bord på skipet, men etter dialog med Hurtigruten, ble denne informasjonen utelatt.

Også dette ble FHI varslet om av Hadsel kommune samme dag.

– Vi hadde da et møte med Hurtigruten der vi forklarte at de måtte varsle alle passasjerene på aktuelle seilas, og de bekreftet at de skulle gjøre det.

– Vi ble ikke informert om at Hurtigruten deretter endret standpunkt og ikke varslet passasjerene. Først fredag forsto vi at Hurtigruten hadde brutt avtalen fra møtet og latt være å varsle passasjerene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Anbefalte varsling

– Hva var FHIs konkrete råd til Hurtigruten om hvordan de skulle håndtere informasjonen?

– Vi anbefalte på onsdag at Hurtigruten skulle varsle samtlige passasjerer om at det var mulig smitte om bord, og at de måtte være oppmerksomme på symptomer og kontakte lokal helsetjeneste ved symptomer. Vi anbefalte også at Hurtigruten skulle forberede seg på å besvare spørsmål fra passasjerer og mediene.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold under regjerings pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier de i et møte på onsdag ba Hurtigruten varsle passasjerene og at rederiet bekreftet at de skulle gjøre det.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Starter ekstern gransking

Hos Hurtigruten tar de selvkritikk for at rådet fra FHI ikke ble fulgt.

– Vi har vært helt tydelige på at her har vi gjort feil. Informasjon om råd, anbefalinger og avtaler med Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke blitt videreformidlet internt. Dette skyldes svikt i våre interne informasjonsrutiner. Det beklager vi på det sterkeste, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Rederiet kom tirsdag ettermiddag med en ny pressemelding der de skriver at arbeidet med en ekstern gransking er satt i gang.

– Vi har iverksatt en ekstern gransking av hele hendelsesforløpet. DNV GL skal nå gå gjennom hele hendelsen i detalj og komme til bunns i alt som har skjedd. Inntil dette er på plass, ber vi om forståelse for at vi ikke kan gå inn på alle detaljer i saken akkurat nå, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege.

I går la konsernsjef Daniel Skjeldam og rederiet seg flat og innrømmet rutinesvikt.

– Vi har svikta. Vi har gjort feil. Manglende og for dårlig informasjon internt i selskapet har ført til at vi ikke har klart å ha en så god og åpen dialog utad som vi ønsker, sa konsernsjef Daniel Skjeldam, som likevel avviste at de har forsøkt å holde noe skjult.

– Men hadde vi hatt bedre kontroll så hadde vi unngått smitte og vi hadde heller ikke sluppet gjestene på land, sier han.

Oslo 20200801. Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam utenfor Havnelageret i Oslo i forbindelse med koronoautbrudd på Hurtigruten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Konsernsjef Daniel Skjeldam og Hurtigruten tar selvkritikk for hvordan de har håndtert saken.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Ville varslet

FHI opplyser at de ville vurdert å varsle om mulig smitte på MS «Roald Amundsen» dersom de visste at Hurtigruten ikke gjorde det.

– Dersom vi hadde fått kjennskap til at Hurtigruten gikk bort fra det vi avtalte på møtet onsdag og unnlot å varsle passasjerene, ville vi tatt en vurdering om å publisere informasjon om saken fra FHI, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Vold sier FHI hadde muntlig kontakt med Hurtigruten flere ganger i løpet av fredag for å forsikre seg om at varsel var gått ut.

– Klokken 19:36 bekreftet Hurtigruten at SMS-varsel var sendt. Da vi forsto at varslingen fra Hurtigruten fortsatt ikke hadde nådd passasjerer fredag kveld til tross for bekreftelser, besluttet vi å informere offentlig.

Svekket tillit

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fortalte i går at tilliten til Hurtigruten er svekket.

– Hurtigruten har vært en av pådriverne for at regjeringen skulle åpne for denne typen aktivitet, og gitt veldig overbevisende dokumentasjon på hvor seriøst de skulle ta dette, derfor er det synd at vi har kommet i denne situasjonen. Det er trist at vi er her nå, sier Høie.

Han synes det er overraskende at de ikke fulgte FHI sine klare anmodninger om å varsle passasjeren.

– Jeg klarer rett og slett ikke å tro at man ikke velger å følge en så viktig anmodning, sier Høie til NRK.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten sier at han har forståelse for at helseministeren reagerer og at han håper at de skal klare å bygge opp tilliten igjen.

Hør Bent Høies kraftige reaksjon på håndteringen til Hurtigruten.