NRK Meny
Normal

Flertall for Lofoten-utredning

To av tre spurte sier ja til å utrede konsekvensene av olje- og gassaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen, viser meningsmåling.

Oljefritt Lofoten og Vesterålen

PROTESTER: Iherdige protester til tross, to av tre spurte svarer ja til olje, viser en meningsmåling.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ifølge målingen som InFact har laget for interesseorganisasjonen LoVe Petro (Lofoten og Vesterålen Petro) viser at 67 prosent av de spurte er for å starte en utredning ved revisjonen av forvaltningsplanen i 2010. 17 prosent sier nei til en konsekvensutredning.

Stort press

– Presset fra befolkningen vil nå bli stort for å åpne disse områdene, sier administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens landsforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Direktør Ørjan Robertsen i LoVe Petro mener målingen viser at miljøbevegelsen er på kollisjonskurs med folket.

– Målingen er et tydelig signal til politikerne på Stortinget om at de må si ja til en konsekvensutredning neste år, sier han.

Natur og Ungdom: – Feil tolkning

Vågard Erdahl Nyås i Natur og Ungdom mener undersøkelsen ikke viser at folk er blitt mer positiv til oljevirksomhet.

– Selv om folk er for en konsekvensutredning, betyr ikke at de er for oljevirksomhet. Vi vet fra andre undersøkelser at folk sier nei, sier Nyås i Natur og Ungdom.

Miljøorganisasjonen mener imdilertid at vi vet nok om konsekvensene til å si ja til varig vern av områdene utenfor Lofoten, Vesterålenm og Senja.

- For oss er det ikke viktig å bruke ressurser på en slik konsekvensutredning, mener han.

Bellona ikke overrasket

Bellona-leder Frederic Hauge er ikke så overrasket over ja-flertallet.

– Det er slett ikke så rart at folk etterspør mer kunnskap. Mange andre undersøkelser viser et klart flertall mot å åpne Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet, sier Hauge.