Hopp til innhold

10 ganger så farlig å være fisker som bonde

Fisker Magne Ludvigsen lå i tre timer og fløt i sjøvann inne i sin forliste sjark og pustet i en liten luftlomme. Nå slår forskerne fast at han har Norges farligste yrke.

Magne Ludvigsen

I april 2009 kunne det gått riktig ille for fisker Magne Ludvigsen. Hans båt ble et offer for dårlig vær, men Ludvigsen hadde englevakt.

Foto: 330 Skvadronen/NRK / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bondeyrket har lenge vært det farligste yrket på land, men nå viser en ny rapport fra Sintef at det er ti ganger farligere å være sjarkfisker enn det å være bonde.

Sintef har sammenlignet risikoen for antallet dødsulykker de siste ti årene med de forskjellige yrkesgruppene havbruk, landbruk og offshorenæringen.

Likevel har dødsulykkene innenfor fiskeflåten gått ned de siste 20 årene, mellom 1990 og 1994 omkom 124 personer, mens mellom 2005 og 2009 mistet 34 personer livet i arbeidet på sjøen.

Les hele rapporten: Rapport fra Sintef

For mange ulykker

Det er seniorforsker Halvard L. Aasjord ved Sintef som har utarbeidet undersøkelsen og han sier det fortsatt er for mange ulykker i fiskeriene.

– Fiskeryrket er en langt mer utsatt næring, både værmessig og klimatisk. Selv om bøndene har et ganske utsatt yrke, så kommer fiskeri mye verre ut. Her er det snakk om både arbeidsulykker og forlis.

– Fra 1990 og utover har vi registrert opp mot en halvering i antall ulykker, men også antallet fiskere er halvert. Ulykkesfrekvensen er på tur ned, men det er fortsatt sjarkflåten som sliter. Her er det for mange ulykker og så langt i år har det vært fire ulykker med yrkesbåter.

Og Aasjord tror det er flere grunner til de mange ulykkene.

– Det kan skyldes flere ting, de drifter ofte i dårlig vær, det dreier seg om enmannsfiskere og ofte ser vi at det er eldre fiskere.

I april 2009 kunne det gått riktig ille for fisker Magne Ludvigsen. Hans båt ble et offer for dårlig vær, men Ludvigsen hadde englevakt.

Se video:

Video nsps_upload_2009_4_23_20_24_51_3828.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

FARLIGST: Det er farligere å være sjarkfisker enn bonde, viser ny Sintef-rapport. Magne Ludvigsen hadde englevakt.

Fant død fisker utenfor Svolvær

Det siste bidraget til den triste statistikken ble den 51 år gamle yrkesfiskeren Sverre Anders Madsen fra Melbu.

Han ble funnet omkommet i havet utenfor Svolvær tirsdag morgen, og båten hans ligger på 35 meters dyp.

Svein Tobiassen fra Bø i Vesterålen er sjarkfisker og driver alene, men han føler seg ikke spesielt utsatt som sjarkfisker.

– Nei, i grunnen ikke. Jeg forsøker å ta forholdregler slik at jeg kan forutse hvordan dagen blir i forhold til vær og vind og ikke minst arbeidsoppgaver.

Tobiassen er svært opptatt av at sikkerheten ombord skal være tilstrekkelig ivaretatt.

– Jeg har overlevelsesdrakt og en radiostyrt nødstopp på motoren. I tilleg har jeg montert aluminiumsleidere på siden av båten. Så har jeg montert flåte med hydrostat-utløser, så jeg har ordnet meg om uhellet skulle være ute, sier han.