Hopp til innhold

Landets farligste yrke

De som står for sikkerhetsopplæringa for fiskere tror enkle tiltak kan redusere antall dødsulykker. Hittil i år har 8 fiskere omkommet i ulykker på havet.

Sikkerhetsopplæring fiskere

TRENER PÅ SIKKERHET: Hittil i år har åtte fiskere omkommet på havet. De som driver med sikkerhetsopplæringamener det er enkle grep som skal til for å redusere antall ulykker.

Foto: Leif Inge Larsen / NRK

De siste tolv årene har 118 fisker omkommet her i landet. 71 av disse har vært på sjarker, det vil si små fiskebåter fra 43 fot og nedover.

- Jeg tror ikke vi kan si at de er uforsiktige, men de er jo i det farligste yrke vi har har her i landet, sier skipper Frode Johansen på opplæringsfartøyet M/S "Kongsnes".

Det eneste opplæringsfartøy

Vi er ombord i det eneste opplæringsfartøyet for fiskere i landet, M/S "Kongsnes", som ligger ved kai i Bodø. Mannskapet ombord tar på seg redningsdraktene og gjør seg klar til å hoppe i havet.

Det er om å gjøre å ha den lett tilgjengelig hvis uhellet er ute. Året rundt holder mannskapet ombord sikkerhetskurs for fiskere.

- Det kan være uheldige omstendigheter som gjør at tallene varierer fra år til år. Men tallene er skremmende . Vi velger å tro at holdningsskapende arbeid og sikkerhetskurs for den enkelte fisker kan hjelpe, sier Johansen.

M/S "Kongsnes"

OPPLÆRINGSFARTØYET VED KAI I BODØ: Mannskapet ombord på M/S 'Kongsnes' står for sikkerhetsopplæringa av fiskere langs hele kysten.

Foto: Leif Inge Larsen / NRK

Alle må på sikkerhetskurs

Alle de 12 000 aktive fiskerne i Norge er pålagt å ta sikkerhetskurs, og i regi av Tromsø maritime skole seiler M/S "Kongsnes" kysten rundt for å lære opp fiskerne. Alle nye fiskere må ta et sikkerhetskurs på 40 timer, og et oppfølgingskurs innen åtte år.

I år har 8 fiskere omkommet på havet, mens ingen omkom i fjor.

Frode Johansen, skipper MS Kongsnes

Frode Johansen, skipper på M/S Kongsnes.

Foto: Leif Inge Larsen / NRK

Utstyr må vedlikeholdes

Skipper Frode Johansen viser fram en type varmekjeledress med flytemiddel i. Det finnes i dag mange arbeidsklær som flyter i vann. Johansen tror enkle tiltak kan redusere antall ulykker:

- Det redningsmateriellet vi har ombord må fiskerne kunne bruke og vedlikeholde. Det er viktig at utstyret fungerer i en nødsituasjon, sier skipperen på opplæringsfartøyet.

Video nsps_upload_2009_4_23_20_24_51_3828.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Gikk rundt på 2 sekunder

HØR fiskeren som overlevde forliset tirsdag denne uka. ,

LES fiskerens egen beretning om hvordan han overlevde forliset.