Hopp til innhold

Familie på jordomseiling fant Rema-kjøtt i frysedisken på stillehavsøy

Atoll, hvite strender og blått hav. Det er lite som minner om Norge, likevel finnes Rema 1000 sitt grillkjøtt i frysedisken på denne stillehavsøya.

Skjermdump av Facebook-innlegg om Rema 1000-kjøtt i frysedisk på stillehavsøy i Fransk Polynesia

På atollen Fakarava i Fransk Polynesia bor det drøyt 800 mennesker. Men her selger de altså produkter fra helnorske Rema 1000.

Foto: Privat

Familien Sand Oppegård på fem har i mer enn et år vært på jordomseiling. Akkurat nå befinner de seg på Tahiti langt ute i Stillehavet.

For noen uker tilbake ankret seilbåten opp på øya Hiva Oa som er en del av øygruppene i Marquesene i Fransk Polynesia. Turen gikk rett til nærmeste matbutikk for å bunkre proviant.

Mens de jakter på kjøtt i frysedisken får de plutselig øye på en velkjent logo.

Det er Rema 1000-logoen.

Flere kjøttpakker i disken var merket med «Entrecôte – Grill, Rema 1000».

– Vi ble veldig forbauset. Hvordan i alle dager hadde kjøttet havnet her?

Guri Gunnes Oppegård fra nordlandskommunen Sømna og ektemannen Oddvar K. Sand lot seg ikke friste av kjøttpakkene, men tok et bilde av det overraskende funnet som de la ut på Facebook-siden Voyaging Vega.

Neste stopp var Tuamotu – den lengste kjeden av atoller i verden, med en utstrekning over Stillehavet av omtrentlig samme størrelse som Vest-Europa.

På atollen Fakarava finner de også det samme grillkjøttet merket med Rema 1000-logoen i frysedisken.

– Denne gangen kjøpte vi kjøttet. Og det smakte kjempegodt det.

– Rema-kjøttet en snakkis

Guri Gunnes Oppegård og familien på jordomseiling

Hele gjengen på øya Nuku Hiva i Marquesasøyene i Fransk Polynesia. F.v. Guri G. Oppegård, Askil Sand Oppegård (10), Viljar Sand Oppegård (5), Oddvar K. Sand og Sigri Sand Oppegård (13).

Foto: Privat

Men de er ikke noe nærmere noe svar på hvorfor grillkjøttet selges på de tynt befolkede øyene i Stillehavet.

Når de studerer produktbeskrivelsen finner Guri og ektemannen ut at kjøttet er fra «frittgående ungfe fra Sør-Amerikas grønne pampas». Det er også «perfekt mørnet».

I Fransk Polynesia treffer de andre nordmenn på jordomseiling. De har gjort samme oppdagelse som familien Sand Oppegård.

– Rema-kjøttet er blitt en snakkes blant nordmenn. Vi har ledd mye av det, sier Guri Oppegård.

– Ukjent for Rema 1000

Reamkjøtt i Stillehavet

Bortsett fra ordet «entrecôte» og en kort beskrivelse av produktet, så står resten skrevet på norsk. Folket av Fakarava vil trolig aldri vite hva de går glipp av. Den er 60 km lang og 21 km bred.

Foto: Privat

Men hvordan har Rema 1000 sin egen merkevare havnet i Stillehavet?

Produktet er helt likt det vi ser i frysedisken, her hjemme i Norge, nå om sommeren. Det hører til kjedens grillutvalg, og selv om mesteparten av kjøttproduktene er norskproduserte, er akkurat dette kjøttet fra Uruguay.

Rema bekrefter at dette kjøttet blir pakket og utstyrt med emballasje i Uruguay. Men hvordan det har havnet i Fransk Polynesia har de ikke noe godt svar på.

– Rema distribuerer ikke dette kjøttet i noen andre land enn Norge. Vi har ingen distribusjonsavtale med Fransk Polynesia, sier kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum.

Mette Fossum Beyer, Rema

Kommunikasjonsdirektør i Rema Mette Fossum 1000 synes funnet av Rema-kjøtt i Stillehavet er interessant. Nå skal butikkjeden prøve å finne ut hva som har skjedd.

Foto: Pål Laukli

Dermed må det være noen andre som har tatt på seg av eksportjobben fra Uruguay til øyene i Stillehavet.

– Vi er i kontakt med produsenten i Uruguay for å se om vi kan finne ut hva som har skjedd, og hvordan kjøttet han ha havnet der.

Svart marked?

Guri Gunnes Oppegård har en teori om at kjøttet kan være en del av et illegalt marked.

– Dersom det stemmer kan jeg kan skjønne at det er kjipt at Remas merkevare havner i Stillehavet. Samtidig er det jo en morsom kuriositet. Og kjøttet smakte prima.

Familien har vært på jordomseiling siden 2017 i seilbåten VS «Vega», en katamaran på 42 fot med en mast som rager vel 20 meter i været.

Turen startet i Portugal, og familien har vært innom Kanariøyene, Madeira, Kapp Verde før de seilte over Atlanteren. Her har de besøkt Guatemala, Panama, Cuba, Haiti og den Dominikanske republikk før turen gikk til Fransk Polynesia.

Nå skal de være noen måneder på Tahiti, hvor de tre barna skal få franskundervisning.

Båten er lagt ut for salg, og dersom alt går etter planen skal familien fra Vega og Sømna feire jul på Sør-Helgeland.

– Det gleder vi oss til. Vi savner Norge nå, sier hun.

Rotoava