NRK Meny
Normal

Familien fikk ødelagt taket på det nye huset – datteren som ventes i april skal ikke hete Ylva

Taksteinen har løsnet og til tider fryktet familien at både taket og huset skulle dra av gårde med vinden. I april venter de sitt tredje barn. Det siste døgnet har i alle fall utelukket ett pikenavn.

familie1

Ørjan Sletten, Veronika Lande Hjemgam og barna Stian og Vilde-Katrin har hatt et urolig døgn og fryktet for at hele huset skulle bli tatt av vinden.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

I løpet av natten og dagen har familien Sletten/Hjemgam bokstavelig talt fått kjenne naturkreftene på kroppen etter at ekstremværet «Ylva» har herjet landsdelen i dag.

Flere familier har fått skader på hus, takplater har fløyet i gatene og et titalls veier i Nordland har blitt stengt grunnet vind og falne trær.

– Det har vært et interessant døgn kan du si. Man begynner jo å tenke når taket begynner å lette og vi hører knakingen i huset. Det har hørtes ut som om både taket og huset skulle dra av gårde med vinden, sier Ørjan Sletten.

Natten har vært lang og søvnløs, og det samme kan sies om dagen, sier paret. I dag er de foreldre til Vilde-Katrin og Stian, men i april får de to barna ei lillesøster, og én ting er i alle fall sikkert:

– Hun skal ikke hete Ylva. Det er helt sikkert. Vi har noen ganske dårlige erfaringer med det navnet, forteller Veronika Lande Hjemgam.

– Ergerlig opplevelse med splitter nytt hus

«Ylva» hylte godt rundt hushjørnene også i natt, og har tatt seg opp utover dagen.

– Uværet har holdt oss våkne i hele natt, hun har også plukket med seg taksteinene av taket. Her har både små og store vært redde, sier Hjemgam.

Hun håper morgendagen bringer med seg roligere værforhold slik at de får muligheten til å få etterlengtet søvn og se nærmere på skadene etter uværet.

– Det er jo veldig ergerlig å flytte inn i et nytt hus når det første som skjer er at det blir plukket fra hverandre, forteller hun.

Det er ikke bare familien i Sulitjelma som har hatt tak-besvær takket være «Ylva». I Sandnessjøen ble klasse 7B på Bjarnetjønna skole stående uten tak.

huset1

Slik så huset ut etter at «Ylva» herjet i natt og i dag.

Foto: Privat

– Nå drar taket, nå drar huset

Alle medlemmene i familien på fire sier de har kjent på en redsel knyttet til uværet, ikke bare for å bli skadd, men for huset selv.

– Jeg har jo vært redd. Når jeg og ungene var alene var vi redde. Nå har vi nærmest begynt å bli vant til lyden av vinden som sliter i veggene, forteller Hjemgam.

Selv om det var langt ifra typisk utevær, var Ørjan Sletten ute for å sikre både gjenstander og biler natt til torsdag.

– Det har vært ei urolig natt og jeg har vært litt redd. Det er ekkelt når man nettopp har flyttet inn i et nytt hus, og man ikke vet hvor mye det tåler. Jeg har jo vært inne på tanken at nå drar taket, nå drar huset.

Like før klokken 17 melder familien at også strømmen har gått i området.

– Det er i alle fall mørkt i husene rundt her nå. Det ser ut til at både Hjemgam, Vatnbygda og Moen er uten strøm, sier hun.