NRK Meny
Normal

Måtte hoppe ut fra andre etasje

12 uoppklarte branner på ei uke har fått politiet på Helgeland til å slå full alarm. For Hallvard Karlsen og familien ble det dramatisk da flammene slo opp loftstrappen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Natt til søndag våknet Hallvard Karlsen fra Mosjøen opp til et hus som stod i full fyr. Han hadde vært på jobb om kvelden, og kom hjem i 21.30-tiden.

– Jeg våknet av brannalarmen klokken rundt klokken 03. Da var det full fyr, sier Karlsen.

Soverommet til Karlsen er i andre etasje. Det var ikke mulig å komme seg ned trappa.

– Jeg gikk ut i gangen, og så flammene stå opp loftstrappen.

Visste ikke hvor datteren var

Video Pyromanfrykt

Midt i kaoset visste ikke Karlsen om det var flere i huset.

– Det var rimelig dramatisk. Tidligere på kvelden ringte jeg datteren min som var i byen hos noen venninner, for å spørre om hun skulle hjem eller overnatte i byen. Jeg fikk ikke noe klart svar, hun sa hun skulle ordne skyss hjem selv. Da jeg våknet visste jeg ikke om hun var hjemme eller ikke. Det var kaotisk og hektisk, og det var mange tanker som fløy gjennom hodet på meg.

Til vanlig bor det tre personer i huset. Soverommet til datteren ligger rett over gangen, og Karlsen fikk sjekket i full fart at rommet til datteren var tomt. Samboeren var heldigvis ikke hjemme.

– Jeg fikk lukket soveromsdøren min, fikk på meg klær og hoppet ut.

Han kom seg ut fra andre etasje ved å hoppe ned på et tak over første, og derfra ned på bakken. Uten sko kom han seg bort til naboen et par hundre meter unna.

Hallvard Karlsen og samboeren Anne-Britt Tverå på branntomta mandag morgen.

Hallvard Karlsen og samboeren Anne-Britt Tverå på branntomta mandag morgen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Takker brannalarmen

Til tross for alt som har hendt, er Karlsen takknemlig for at det gikk så bra som det gikk.

– Det er jo en stor tragedie for oss, men til alt hell så var det ikke noen liv som gikk tapt. Jeg takker brannalarmen. Hadde ikke den virket, så vet jeg ikke hvordan det hadde gått.

Leter etter brannstifter

I løpet av den siste uka har det vært 12 uoppklarte branner i Vefsn. Ni av dem har skjedde bare de tre siste dagene. Flere av dem oppfatter politiet som mistenkelige.

Folk i området er redde og engstelige for at en pyroman kan gå løs.

– Skikkelig ekkelt. Husene ligger tett her, sier Torgeir Røssdal og Bjarne Storem i Mosjøen.

Politiet ber nå om hjelp fra publikum, for å stoppe det som kan se ut til å være en brannstifter.

Hallvard Karlsen håper ikke at det er noen som har tent på huset hans.

– Politiet spurte om jeg hadde sett noen spor i snøen utenfor, men det så jeg ikke, sier Karlsen.

Jakter på brannstifter

Mistet alt i brann

MISTET ALT: På mandag måtte Hallvard Karlsen og familien ut og kjøpe nye klær og sko.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Politiet finner det mistenkelig at det er så mange branner på Helgeland i løpet av så kort tid.

– Det er svært spesielt at det er så mange branner samtidig. Men så langt har vi ingen mistenkte. Etterforskningen pågår for fullt, sier politijurist Kåre Skognes til NRK.no.

I 2006 var det brann i Mosjøen akkurat helga 6.-7. mars. Men politiet vil ikke spekulere i om det kan være en sammenheng.

– Vi tar med oss alle vurderinger som kan være aktuelle. Vi etterforsker bredt, sier Skognes.

Her skjedde brannene

Torsdag kveld fikk 110-sentralen melding om en båtbrann i Mosjøen. En fritidsbåt på 26 fot som stod på land i Hellesvika på Sundøy i Leirfjord stod i full fyr. Båten ble totalskadd.

Litt senere samme natt, klokken 0310, fikk 110-sentralen melding om brann i et bolighus som var under oppussing på Simsø i Leirfjord. Like ved stod uthuset, og der var det både sauer og hester. Dyrene ble reddet ut, og uthuset ble også berget. Bolighuset ble derimot totalskadd. Men ingen personer kom til skade.

Samme natt startet det også å brenne i noen brakker på Øya i Mosjøen. Brakkene stod i Lensegata, og ble delvis nedbrent.

Sjark i brann

Fredag kveld fikk politiet melding om brann i en båt som stod på en tilhenger i Bjørnådalen i Mosjøen. Politiet og brannvesenet rykket ut. Da politiet kom til stedet brant det fremdeles i sjarken, men etter en halvtime var brannen slukket. Det ble store brannskader på båten. Politiet vil foreta åstedsundersøkelse etter helgen.

Stille på lørdag

Natt til lørdag er det stille på brannfronten på Helgeland. Men natt til søndag får politeit melding om tre nye branner.

I 01-tiden begynte det å brenne i et bolighus på Olderskog i Mosjøen. Da politiet kom til stedet var huset overtent. Alle som var inne i huset hadde da kommet seg ut. Ingen personer kom til skade, men huset ble totalskadd.

Under en time etter, like før klokka to, fikk politiet melding om en ny boligbrann, denne gang i Kirkegata i Mosjøen. Da politiet kom til stedet, hadde en nabo som oppdaget brannen klart å slukke brannen. Det hadde begynt å brenne i bordkledningen på utsiden av huset. Huset er ubebodd og det er ikke tilkoblet strøm.

Så, i 03-tida kom meldingen om brannen på Kvalfors. Klokken 0430 var huset helt nedbrent.

Påtente busskur

På søndag i 11-tiden fikk politiet melding fra en forbipasserende om at et busskur i krysset Moldremma på Reinfjellet var forsøkt påtent. En patrulje kjørte til stedet og fikk bekreftet at dette var tilfelle. Politiet foretok undersøkelse av åstedet.

Politiet fikk også melding om nok en brann i et busskur. Denne gangen var det et busskur på E6 ved Mosheim sør for Mosjøen som var forsøkt påtent. Politiet foretok en åstedsundersøkelse også her.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.