Hopp til innhold

Har brukt sju millioner på å gjøre dette fjellet tryggere: – Folk må fortsatt være forsiktige

Det spektakulære fjellet Reinebringen i Lofoten er endelig åpnet igjen etter å ha vært delvis stengt i tre år etter flere ulykker.

Fantastisk utsikt fra Reinebringen

SE VIDE: Utsikten fra Reinebringen er et velkjent syn, blant annet på Instagram. Nå kan folk gå opp fjellet med god samvittighet, etter at kommunen har holdt det stengt på grunn av farlige forhold.

Reinebringen i Lofoten har et av Norges mest ettertraktede utsiktspunkt. Men de siste årene har det også vært et av de farligste fjellene å bestige.

Dette etter at fjellet krevde livet til fire personer på bare sju år.

Nå, etter tre år og over syv millioner kroner i investeringer, blir fjellet åpnet igjen. Det ble kunngjort på Facebook-siden til deres før helgen.

– Vi er glad for at Reinebringen er tilbake der det bør være. Det er nå åpnet i en tryggere og lettere tilgjengelig form, men vi ber enda folk om å være forsiktig, sier konstituert daglig leder i Destination Lofoten, Svein Helland.

Trosset sperringene

NRK har skrevet flere saker om fjellet, og om turister som velger å trosse advarslene.

Helland sier at han forstår pågangen. Han er fornøyd med at Lofotens kanskje mest kjente turistmål er tilbake på menyen.

Sherpatrapp reinebringen

Her bukter en trapp seg oppover fjellsiden til Reinebringen.

Foto: Tor Henriksen

– Det er mange som kommer hit, kun med målet om å gå Reinebringen. Det er også derfor stien har slitt såpass de siste årene.

For å fikse problemet, har Moskenes kommune i samarbeid med flere andre aktører, hyret inn sherpaer som har bygget en trapp på fjellet.

Dette, i tillegg til klopping over myrområder, gjør at turistmålet vil takle stor pågang, nok en gang.

Reinebringen, fjell i lofoten

Et voldsomt skue, men en bratt opp- og nedstigning. Uerfarne fjellfolk frarådes å bestige Reinebringen, i hvert fall ikke alene.

Foto: Karin Karlsson

Ikke helt ferdig

Prislappen på utbedringene er hittil på 7,1 millioner kroner, ikke medregnet årets utgifter. Det bekrefter økonomisjef i Moskenes kommune, Lena-Britt Johansen.

Ordfører i Moskenes, Lillian Rasmussen, sier at de enda har 100 meter igjen av trappen. Den håper hun de travle sherpaene får ferdigstilt til neste år.

– Da vi hadde nok penger til å ferdigstille, så måtte sherpaene videre til en annen avtale. Det er mange som bygger sherpastier i Norge. Vi håper de kommer tilbake og gjør trappen ferdig til våren.

Turistsjef Svein Helland sier at disse utbedringene er bra, både for naturen og turismen.

I tillegg til store tilskudd fra Miljødirektoratet, er Helland takknemlig for at lokale krefter har gitt penger til prosjektet Reinebringen.

– Det er et helt fantastisk engasjement, både fra Næringsforeningen og Lofoten Vekst. Fløya i Vågan skal også gjennom en slik prosess nå, og det er viktig med lokalt næringsliv i ryggen.

Sherpatrapp reinebringen

Her er en liten bildekarusell over trappen sherpaene har bygget på Reinebringen.

Foto: Tor Henriksen
Lofotfjellet har fått en ansiktsløftning som var nødvendig for sikkerheten til fjellgåerne. Se bildene av trappen innleide sherpaer har laget.