Erna slo på stortromma under Bodø-besøk

Høyre taper oppslutning i de store nordnorske byene, viser ny måling. Statsminister Erna Solberg svarte med å åpne pengesekken da hun besøkte Bodø og Mo i Rana.

Under besøket ved Bodø videregående skole fikk statsministeren prøve seg som trommeslager. – Dette er godt for alle som har litt innebygget aggresjon. Skulle hatt noe slikt på statsministerens kontor, spøkte Solberg.

Valglogo

Statsminister Erna Solberg kom med flere valgløfter, da hun avsluttet sitt besøk i Nord-Norge i dag. En fersk prognose fra TV2 viser at Høyre kan miste ordførermakta både i Tromsø, Narvik, Bodø og Mo i Rana.

Svaret fra statsministeren var å love mer satsing på yrkesfag og å legge til rette for mer cruisetrafikk i Bodø.

– Det er viktig å satse på lærerne på yrkesfag. Vi skal bruke 20 millioner kroner neste år på videreutdanning fordi behovet for oppdatering er stort på dette området, sier Solberg.

Flere unge skal også få tilbud om lærlingplass. Solberg bekreftet at lærlingetilskuddet skal øke med 2.500 kroner per lærling, et løfte hun innfridde allerede i juni.

Både Tromsø, Narvik, Bodø og Mo i Rana har i dag høyreordfører. Mye tyder på at det endrer seg etter valget.

– De lokale meningsmålingene gir et litt annet bilde. Det gjør at det er veldig vanskelig å lage slike nasjonale prognoser, sier statsministeren.

Viktige ordførere

Muligheten til ordførermakt i de nordnorske byene er viktig for Høyre – også med tanke på stortingsvalget om to år. Derfor er det neppe tilfeldig at det var nettopp de store Høyre-styrte byene som var målet for Erna sitt besøk. Hun kom heller ikke helt tomhendt.

I Bodø var budskapet satsing på yrkesfag og utredninger som kan bidra til å gjøre Bodø til snuhavn for store cruisebåter. Ministeren lovte at regjeringen vil utrede oppgradering av rullebanen i Bodø, slik at kommunens drøm om å bli snuhavn for cruisetrafikk kan bli en realitet. Nå er rullebanen i Bodø i så elendig forfatning at Bodø som snuhavn måtte droppes i år.

– Det er viktig at cruisebåter har utgangspunkt i norske havner.

Fornøyd

Høyre-ordfører på gjenvalg i Bodø Ole Hjartøy er – ikke overraskende – fornøyd.

Vi har en regjering som leverer på alle områder. Vi må ha ei god Høyre-regjering for å løse dette. Ingenting er vanskelig når man har en positiv innstilling, sier han.

I Tromsø i går varslet regjeringen blant annet at de vil gi 170 millioner kroner til marin forskning i neste års statsbudsjett. Rundt 100 av disse millionene skal gå til oppgradering av forskningsfartøyer.

Hvem som er mest positiv i valgkampinnspurten får vi svaret på 14. september. Erna Solberg avsluttet i ettermiddag turneen med sin med flere løfter i Rana.

Samtidig er Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på tur nordover.

Erna Solberg besøker Bodø videregående skole

Erna Solberg fikk en varm velkomst da hun ankom Bankgata skole i Bodø onsdag morgen.

Foto: Gisle Forland / NRK