Hopp til innhold

Er dette en UFO?

– Det så ut som en grønn fallskjerm som kom inn i atmosfæren, forteller fotograf Per-Arne Mikalsen.

Hva i all verden er dettte? Midt i det spektakulære nordlyset som viste seg over store deler av Nord-, og Midt-Norge i seint i går kveld tok Per-Arne Mikalsen fra Andenes et bilde som viste seg å inneholde et mystisk objekt.

– Jeg sto hjemme på terrassen for å fotografere nordlyset, og tok en serie med bilder på lang lukkertid, forteller han.

Grønn fallskjerm

Det var meldt om et spesielt kraftig nordlys over hele Norge, og Mikalsen var ute for å dokumentere det vakre lyset. Men han oppdaget ikke hva han egentlig hadde tatt bilde av før han så gjennom bildene torsdag morgen.

– Jeg oppdaget det ikke før i morges da jeg kikket gjennom bildene. Det ser ut en lysende grønn fallskjerm som kommer inn i atmosfæren, sier Mikalsen.

Dagens «snakkis»

Mikalsen jobber til daglig på Andøya rakettskyterfelt og i dag var det objektet på nattehimmelen det store diskusjonstemaet. Mikalsen fortellet at han har hørt rykter om at ei dame på Bleik hadde observert noe lignende, uten at han har fått det bekreftet.

– Jeg tok mange bilder, men det er kun dette bildet det vises godt på, selv om det er visse antydninger til fenomenet på andre bilder, sier Mikalsen.

– UFO?

I begynnelsen av desember i fjor ble NRK nedringt av forskrekkede mennesker som hadde sett et merkelig lysfenomen på himmelen, dette viste seg å være en russisk missil ute av kontroll.

Mikalsen fra Andøya tror at også objektet på bildet har en naturlig forklaring, selv om man aldri kan være helt sikker.

– Vi må vel kanskje passe oss for at ingenting kommer ned i hodet på oss, sier Mikalsen i en spøkefull tone.

– Sannsynligvis en optisk illusjon

Også Pål Brekke, som er seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, tror objektet på himmelen over Andøya har en naturlig forklaring.

– Det er sannsynligvis en optisk illusjon. Og det kan påvises ved at man ser på de andre bildene som er tatt, også må man se på stjernene i bakgrunnen. Dersom objektet flytter seg samtidig med kamera, så er det sannsynligvis kameraet som er skyld i fenomenet på bildet.

– Men dersom det ikke er noen teknisk feil på kameraet?

– Det er vanskelig å si. Det har ikke vært noen aktivitet på andøya, heller ikke noen ballonger eller raketter som er skutt opp. Det kan ligne litt på et fly som går gjennom lydmuren, da får man en sjokkbølge, men det må ha vært veldig høyt oppe.

Solstorm

Utrolig nordlys over Værøy

Utrolig nordlys over Værøy.

Foto: Kim-Ole Kråkstad

Men en ting Brekke kan forklare, er det kraftige nordlyset i Nord-Norge. Det skyldes sannsynligvis et «hull» i koronaen - solas atmosfære, ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Dette får solvinden til og «sprute» ut med dobbelt så stor hastighet som fra resten av solskiva.

– Et par dager senere treffes jorda av dette «vindgustet». Solvinden får dermed jordas magnetfelt til å «riste» på seg og det skapes en geomagnetisk storm - som synliggjøres ved kraftig nordlys som ofte også da sees lenger mot syd i landet, sier Brekke.