Hopp til innhold

Tandberg: – Missil ut av kontroll

– Jeg har ikke sett noe lignende. Men trolig er det en prøveoppskyting fra en russisk undervannsbåt som har gått galt, sier Norges fremste romfartsekspert, Erik Tandberg.

NRK ble i morgentimene nedringt av forskrekkede folk fra hele Nord-Norge, som hadde sett et merkelig lysfenomen på østhimmelen.

– Det var som en stor ildkule som gikk rundt, med et stort lys rundt det igjen, sier Fred Hansen fra Bø i Vesterålen.

Morten Kristiansen fra Ånstad på Sortland fikk tatt bilde av fenomenet i retning nordøst mot Hongfjorden.

– Klokka 07.45 i dag opplevde jeg et meget underlig fenomen på himmelen, en stor ring kom fram, som så bredte seg ut, og den sendte en grønn stråle ned mot jorden, hva kan det være?

Åge Edvardsen om lysfenomen.

Programleder i morgensendingen hos NRK Troms, Karen Marie Berg, snakker med Åge Edvardsen, som så fenomenet.

Fred Hansen fra Bø i Vesterålen var på vei til jobb, da han oppdaget lysfenomenet på himmelen. Da stoppet han bilen.

– Jeg stirret på det i omtrent to minutter, så kjørte jeg videre. Men så måtte jeg stoppe igjen, og da så jeg på lyset i rundt ett minutt, sier han.

VIDEO: MYSTISK LYS OVER Nord-Norge

Video nsps_upload_2009_12_9_11_5_26_985.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Missil fra en russisk ubåt

Romfartsekspert Erik Tandberg ved Norsk Romsenter sier at det trolig dreier seg om en russisk rakett skutt opp fra Kvitsjøen.

Erik Tandberg

Romekspert Erik Tandberg

Foto: NRK

– En mulig meldig fra russiske militære om at det skulle foretas prøveoppskytning fra en russisk undervannsbåt i Kvitsjøen, kan det være en forklaring.

Kvitsjøen eller Hvitehavet er en stor innbuktning av Nordishavet i det nordvestlige Russland, sør for Barentshavet. Tandberg mener det kan ha skjedd en feil med det militære rakettvåpenet.

– Det kan da enten skjedd en feil slik at de har måttet ødelegge den, slik at den ikke skulle gjøre skade. Eller så har det oppstått en feil ved selve missilet, slik at et trinn har blitt løsrevet fra resten, og har fortsatt i en ukontrollert bane på egen hånd, sier Tandberg.

Han får støtte fra seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter.

– Oppskytingen var varslet på forhånd. En melding på et nettsted for radioamatører referer til et varsel om forbud om å navigere ved Kvitsjøen i det aktuelle tidsrommet, sier Brekke til NRK.

Russerne: – Ingen oppskyting

Den russiske Nordflåten hevder imidlertid at det ikke har vært skutt opp noen ballistisk rakett de siste dagene. Ifølge internasjonal avtale har landene plikt til å informere om slike oppskytinger.

– Gigantisk fyrverkeri

Lysfenomen på himmelen

Hva er dette? Blått lysfenomen på himmelen.

Foto: Morten Kristiansen

Lyset ble observert både i Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. I Hamarøy i Nordland ble Trond Lødding vitne til lyset.

– Det var noe som sirkulerte rundt mot klokka, og ga fra seg lys. Og i dette lysfenomenet ble det 10-12 ringer, og det virket som om det kom nærmere og nærmere. Og bak dette var det som en neonblå aura som så ut som det kom i fartsretningen, sier Lødding.

Lødding forteller at han så fenomenet i et par minutter, før lyset i midten slokket.

– Da var det som om det ble en svak gigantsol som bare ble større og større. Og så forsvant det. Det var en pussig greie, sier han.

– Hva tenkte du da du så dette?

– Nei, jeg lurte jo på hva dette var for noe. For jeg har jo sett både meteorittstormer og andre himmellegemer, men dette har jeg ikke sett før. Det så ut som en sånn gigantisk fyrverkerisak som vi hadde før i tida, som vi spikret på en påle. Lyset gikk rundt og rundt, men det sprutet ikke.

Forsvaret undersøker

Lysfenomenet sett fra Dverberg

Lysfenomenet sett fra Dverberg.

Foto: Kenneth Pettersen

Pressetalsmann ved forsvarets fellesoperative hovedkvarter John Espen Lien på Reitan i Bodø sier de har registrert lysfenomenet.

– For oss vil selvfølgelig en slik rakettutskyting være noe vil legger merke til. Så vil vi analysere og bruke de analysene til vår egen forståelse. Det ligger i sakens natur at en del av de tingene vi analyserer ikke vil bli offentliggjort.

I forrige måned ble et annet mystisk lys observert over Nord-Norge. Da viste det seg at det var en rakettoppskyting fra Barentshavet.

Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø sier også at det dreier seg om en rakett som ble skutt opp fra Kvitsjøen i Russland.

– Raketten har trolig kommet ut av kontroll og eksplodert. Det spesielle spiralformede lysmønsteret kommer av at sola skinte på drivstoffet som lekket ut, sier Hansen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.