Hopp til innhold

Endelig åpning for tusenårssted

Fire måneder på overtid er det endelig klart for åpningen av Petter Dass museet på Alstahaug, Nordlands eget tusenårssted.

Petter Dass-museet

HISTORISK MØTE: Ny og gammel tid møtes på Alstahaug. Middelalderkirka og det nye museet i glass og betong utfyller hverandre godt.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Museet har kostet 79 millioner kroner, og blir åpnet av fylkesrådsleder Odd Eriksen lørdag ettermiddag.

Snøhetta

Det er arkitektfirmaet Snøhetta som har tegnet og prosjektert museet, som er skåret inn i fjellet like ved den gamle middeladerkirka på Alstahaug der Petter Dass var prest.

 Arkitekt Maria Svaland har vært prosjektleder for Petter Dass-museet. Hun er fornøyd med resultatet, selv om byggingen av museet har tatt lengere tid enn beregnet. Petter Dass-museet skulle egenetlig åpnes i sommer, men forsinkelser i byggeprosessen har gjort at åpningen måtte utsettes til nå.

Utstilling

Petter Dass-museet

MULTIMEDIAL UTSTILLING: Historie og kunst går hånd i hånd i den multmediale utstillinge.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

 Petter Dass-museet inneholder flere utstillinger som tar utgangspunkt i Petter Dass sitt liv; hans samtid, hans diktning og hans rolle som prest.

- Med fokus på den dansk-norske felleskulturen, det være seg skriftkultur, diktning, religion og kirkehistorie representerer museet noe nytt her til lands, sier Ivar Roger Hansen, som er daglig leder ved Petter Dass-museet.

Sjefen fornøyd

Hansen sier han er svært godt fornøyd med hvordan museet har blitt, og han berømmer Snøhetta for måten arkitektfirmaet har løst oppgaven sin.

Oppmerksomhet

Bygget har allerede vakt oppmerksomhet både ut fra arkitektonisk og museumsfaglig interesse, og også fordi prosjektet belyser et spørsmål som det for tiden hersker internasjonal interesse omkring: kombinasjonen av eldre, verneverdige bygninger og moderne arkitektur.

Kritikere ikke invitert Kritikere ikke invitert