Hopp til innhold

Kritikere ikke invitert

Ingen historikere som er kritisk til Petter Dass er invitert til åpningen av Petter Dass-museet.

Petter Dass-museet på Alstahaug

Ingen av historikerne som er kritisk til det nasjonalromantiske bildet av Petter Dass er invitert til åpningen av det nye Petter Dass-senteret i Alstahaug.

Foto: Arnt Henrik Gårdvik

Ingen av historikerne som er kritisk til det nasjonalromantiske bildet av Petter Dass er invitert til åpningen av det nye Petter Dass-senteret i Alstahaug.

Det nye museet, som er Nordland fylke sitt tusenårssted, har kostet omlag 70 millioner kroner og skal åpnes 20. oktober.

- Det er vel ikke overraskende at jeg ikke er invitert. jeg har vel ikke gjort meg fortjent til å være blant de utvalgte, sier Rune Blix Hagen som er er historiker ved Universitet i Tromsø.

Kritisk

Petter Dass
Foto: SCANPIX

Han er en av de sterkeste kritikerne til det nasjonalromantiske bildet vi har av Petter Dass.

- Det er endel sterke personligheter i Nord-Norge som ser på Petter Dass om et veldig sterkt ikon for nordnorsk identitet.

- Hvis man pirker borti dette ikonet ødelegger man noe av fantasiene om å tilhøre et slags Nord-Norge som kanskje betyr veldig mye for endel sterke kulturpersonligheter, sier Blix Hagen.

Historikeren ønsker et oppgjør med de nasjonalromantiske mytene rundt Petter Dass, men verken Blix Hagen eller noen av de andre kritikerne er invitert til åpningen av Petter Dass-museet.

Positivt

Daglig leder ved Petter Dass-museet Ivar Roger Hansen er glad for debatten kritikerne har bidratt til.

- Det er ingen kategori når det gjelder invitasjonslisten og så vidt jeg husker er alle hjertelig velkommen som gjester hit på vanlig måte, men jeg tror ikke at det er noen som er spesielt invitert.

- Debatten har etter min oppfatning hatt flere nyanser enn svart og hvitt, men dette har samtidig vært en debatt som vi ønsker velkommen og den har absolutt vært med på å sette Petter Dass på dagsorden på en ny og interessant måte, sier Hansen.