Hopp til innhold

Ekstremværet «Cora» er over: 150 uten strøm på Helgeland

Årets første ekstremvær traff Nordland med vindkast på opptil 54 meter i sekundet. Politiet oppfordrer alle til å holde seg innendørs.

Brannvesenet i Brønnøysund rykket ut for å sikre fasade på hus

Brannvesenet i Brønnøy har hatt flere oppdrag så langt i dag. Her jobber de med å sikre fasaden på et bygg i sentrum.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Brønnøy Brann- og Redningstjeneste har rykket ut på flere oppdrag i kjølvannet av ekstremværet «Cora».

Vindstyrken i området vår på sitt sterkeste rundt klokken 14.30. Det blåste full storm fra nordvest, og brannvesenet meldte om vindkast på 40 meter i sekundet.

Flere fergesamband er fortsatt innstilt sør i fylket, og hurtigbåtene tar værforbehold. På Vega har også deler av Verdsensarvsenteret, som er under bygging, blåst ned. Et hustak har også flydd av gårde i Sandnessjøen.

Ifølge Helgeland Kraft ble det i ettermiddag meldt om flere høyspent- og lavspentfeil på Ytre og Sør-Helgeland. I en periode var mer enn 5200 abonnenter uten strøm. Ved siste oppdatering klokken 19.20 meldte Helgeland Kraft at 150 abonnenter rundt om fortsatt var strømløse.

I Mosjøen oppfordret politiet folket til å holde seg innendørs.

Laster Twitter-innhold


I beredskap

Britt Helstad

Bindal-ordfører Britt Helstad.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Det har blåst godt i morgentimene og i formiddag i Bindal, sier ordfører Britt Helstad til NRK.

Når NRK snakker med ordføreren er hun på Hurtigruten på vei fra Sandnessjøen, og det er knyttet spenning til om skipet kommer seg til kai i Brønnøysund. Helstad sier kommunen var godt forberedt på uværet.

Det var hennes kollega i Brønnøy også.

– Det er kraftige vindkast ute og det river og sliter godt i hustaket nå, sier ordfører Johnny Hanssen.

– Ikke alle har god vedfyring

Johnny Hanssen, ordfører Ap i Brønnøy

Johnny Hanssen, ordfører i Brønnøy kommune.

Foto: OLE-CHRISTIAN OLSEN / NRK

Brønnøy kommune fikk varsel fra fylkesmannen og meteorologene på at stormen kom til å treffe.

– Vi forberedte avdelingene på uvær, og i dag har det fungert godt. Vi prøver å sikre og gjøre så godt vi kan, vi er vant med dårlig vær her.

Noen bygg har fått skader på tak og vegger i Helgelands-kommunen.

– Det har heldigvis ikke vært noen alvorlige hendelser så langt. Men stormen er ikke over. Det er ikke bra med strømbruddene som inntreffer, ikke alle har gode ovner å fyre i, sier Hanssen.

Meteorologene observerte allerede klokken 10 i morges orkan ute på Helgelandsbankene, og politiet oppfordrer folk på utsatte steder på Sør-Helgeland om å holde seg innendørs.

Veggplater løsnet på bygg i Brønnøysund

Vinden tok raskt tak i veggplater på bygg i sentrum av Brønnøysund.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Vindkast på 54 meter per sekund

Det kraftige lavtrykket kommer fra Island, og har i løpet av helga utvikla seg til å bli et stormsenter. Uværet har fått navnet «Cora».

Stormen raste lenge i Trøndelag, og ifølge meteorologene økte vinden i til nordvest sterk storm utsatte steder. På kysten kunne styrken komme opp i orkan, om enn noe kortvarig.

Det var ventet vindkast på mellom 35 og 45 meter i sekundet inn over land. Vinden gir, ifølge meteorologen, kombinert med nedbør som snø, lokalt vanskelige kjøreforhold i området.

– I Nordland er været verst sør for Brønnøy. Utover ettermiddagen vil vinden roe seg til en stiv kuling, sier vakthavende meteorolog Eirik Samuelsen til NRK.

NTB melder at vindkastene på det sterkeste var oppe i 54,8 meter per sekund, ved Kvaløyfjellet i Sømna.

Ekstremværet Cora tar tak i Brønnøysund

Politiet oppfordrer folk til å holde seg innendørs mens været er som verst.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Store skader etter «Ylva»

Skadene etter ekstremværet «Ylva» var på anslagsvis 150 millioner kroner. «Ylva» kom til Nordland og Troms i slutten av november i fjor, og var med det det forrige ekstremværet som rammet landsdelen.

Ekstremværet skapte store trafikkproblemer, mange husstander var uten strøm i mange timer, fly ble innstilt og flere bygninger fikk store materielle skader.

«Cora» traff først Møre og Romstad tidlig i morges. Der var det meldt sørvestlig sterk storm utsatte steder med vindkast på 35 til 45 meter per sekund. Ekstremværet gikk deretter videre inn i Trøndelag, hvor vinden dreide over på vest og nordvest.