Hopp til innhold

Dykkerne tilbake i grotta som krevde to liv

Et halvt år etter at to dykkere omkom i Nord-Europas lengste grottesystem, er dykkermiljøet igjen samlet for å dykke i Pluragrotta i Nordland.

Et halvt år etter at to dykkere omkom i Nord-Europas lengste grottesystem, er dykkermiljøet igjen samlet for å dykke i Pluragrotta i Rana.

IDYLLISK: Dykkere fra hele verden er nå samlet for å dykke i Pluragrotta, hvor to finske dykkere mistet livet tidligere i år.

De to finske grottedykkerne Jari Mika Tapio Huotarinen (40), og Jari Uusimäki (34) omkom natt til 7. februar, halvannen kilometer inn i grottesystemet i Rana kommune.

I helgen samles dykkere fra hele verden på Pluracampen for å dykke sammen, men minnene fra det som skjedde i februar påvirker dykkermiljøet.

– Det sveiser oss mer sammen. Vi må tenke nøye på hvordan vi gjør ting. Vi må tenke sikkerhet og vi må også tenke på hvordan vi fremstår utad, sier leder for dykkercampen, Bjørn Andreas Christensen.

– Ikke en risikosport

Bjørn Andreas Christensen

Camåleder Bjørn Andreas Christensen sier dødsulykken preger årets samling.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
Plurauka 2014

Om lag 40 dykkere fra hele verden deltar Plurauka.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I løpet av Plurauka skal det gjennomføres opp mot 400 dykk i grottene. Om lag 40 dykkere er samlet for å campe, feriere og dykke i grottene. Sikkerheten tas på alvor og ingen av dykkerne får gå dypere enn femti meter uten å ha varslet arrangørene minst to uker på forhånd.

Til tross for sikkerhetstiltak og dødsulykker nekter deltakerne og arrangørene for at grottedykking er en risikosport.

– Jeg synes det er en flott hobby å få se en nydelig grotte innenfra. Det er mye utrolig flott natur under bakken som folk burde få øynene opp for. Jeg ser ikke på det som ekstremt for oss som kan det, men for publikum vet jeg det høres ekstremt ut med tanke på at veldig mange får klaustrofobiske følelser bare av å ligge i en sovepose.

(artikkelen fortsetter under)

HER ER ÅPNINGEN: Et finsk dykkerteam har brutt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne dykkerne

HER ER ÅPNINGEN: Et finsk dykkerteam har brutt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta utenfor Mo i Rana.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Ulovlig bergingsaksjon

De to dykkerne som i februar ble fanget og omkom i grotta hadde vært nede på 130 meter. Politiet mente det var for farlig å hente de opp, men et finsk dykkerteam brøt senere ferdselsforbudet politiet hadde nedlagt og tok med seg de døde dykkerne til vannspeilet inne i grotta. Christensen roser operasjonen.

– De som gikk inn tok seg god tid for å kunne være med på operasjonen. De fikk seg fri fra jobb, familie. Det er mye jobb og det er også en sikkerhetsrisiko, men det var de villige til å gjøre for vennene sine og det er noe jeg har høy respekt for.

Politiet har fortsatt ikke bestemt seg for om de vil bøtelegge finnene som trosset ferdselsforbudet og hentet opp sine døde kamerater.

(artikkelen fortsetter under)

 PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenska

PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK

Vil fortsette å dykke

Styremedlem i Norsk Grottedykkerforbund, Ane Mengshoel, sier ulykken vil sette sitt preg på samlingen.

– Vi har selvsagt ulykken i bakhodet, mend et er et flott sted hvor vi kan treffes, snakke om det som skjedde tidligere i år og også drive med det vi liker å gjøre.

Men selv om ulykken har satt spor i miljøet, tror ikke campleder Bjørn Andreas Christensen at det setter en stopper for grottedykking.

– Vi kan ikke slutte å dykke i grotter selv om det skjer en ulykke. Vi kan ikke slutte å gå i fjellet selv om det skjer en ulykke der. Det skjer ulykker på veien, men vi kan ikke slutte å kjøre bil heller. Jeg tror ikke folk har solgt utstyret på bakgrunn av det som har skjedd.

Den ene av de to omkomne finske dykkerne er nå løftet ut av Pluragrotta.