Hopp til innhold

To dykkere omkom i undervannsgrotte - tre sendt til sykehus

To sportsdykkere er bekreftet omkommet etter en ulykke i et vannfylt grottesystem i Mo i Rana. Tre personer er sendt til UNN med ambulansefly.

I dette hullet gikk de omkomne dykkerne ned

Det var i dette hullet de fem dykkerne gikk ned torsdag kveld. Like etter midnatt fikk politiet beskjed om ulykken.

Foto: Frank Nygård / NRK

Politiet bekrefter at to sportsdykkere er omkommet etter en ulykke i grottesystemet i Plurdalen utenfor Mo i Rana. Tre personer er sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge med ambulansefly.

  • Siste: UNN opplyser at de tre dykkerne som ble sendt til sykehus ikke er alvorlig skadd og har fått behandling i en trykktank ved sykehuset.

Trolig finske statsborgere

Det var like etter midnatt at politiet mottok melding om dykkerulykken i Pluragrotta, som er landet største vannfylte grottesystem.

– Fem personer var involvert i hendelsen, av disse er to personer omkommet, skriver Helgeland politidistrikt i en pressemelding.

Ifølge politiet var de tre overlevende vitne til ulykken. De er sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge for behandling og skal ikke være alvorlig skadd.

Politiet opplyser at det er nedlagt dykkerforbud og ferdselsforbud i grottene og det er vakthold på stedet.

– Vi jobber med å få bekreftet identitet på samtlige involverte. Det er grunn til å tro at alle var finske statsborgere. Den finske ambassaden i Oslo er varslet. Ambassaden vil stå for videre varsling til pårørende, sier politiinspektør Kristin Elnæs ved Helgeland politidistrikt.

Ifølge Nyhetsbyrået Ap har talspersonen til den finske utenriksministeren Tytti Pylkko bekreftet at to finske statsborgere har mistet livet.

Får behandling i trykktank

Pressevakt ved UNN, Marit Einejord, sier til NRK at de tre har fått behandling i en trykktank ved sykehuset.

– Etter forholdene skal det stå bra til med de tre, sier Einejord.

Trykktanken inngår i akuttberedskapen for nordområdene, og er beregnet spesielt på øyeblikkelig hjelp ved dykkersyke og kullosforgiftning. Trykktanken ble åpnet i 2012 og er et av tre tanker i landet som er beregnet på øyeblikkelig hjelp.

Trykktank

Trykktanken i Tromsø er en av tre i Norge som er beregnet for øyeblikkelig hjelp. De tre dykkerne som overlevde ulykken har fått behandling her, opplyser UNN.

Foto: Jan Fredrik Frantzen

– Krevende å søke i en grotte fylt med vann

En kilde fra grottedykkermiljøet sier til VG at han ble oppringt med beskjed om ulykken i natt.

Han forklarer at redningsarbeid er krevende når Pluragrotten er fylt med vann.

– Normalt ville Norsk grotteredningstjeneste kunne bidratt, men de har spesialisert seg i grotter man kan ferdes i uten dykkerutstyr. I andre lignende tilfeller har alpine redningsgrupper blitt sendt inn i grottene. Men hva som skjer videre nå, har jeg ikke fått informasjon om, sier kilden.

Norges største vannfylte grottesystem

Plurdalen er et dalføre i Rana. Rundt to kilometer fra demningen ved Kallvatnet ligger Jordbrugrotta, som er Norges største vannfylte grottesystem.

Før midten av 1960-årene var Plura en stor elv, som vasket ut kalkstein i fjellet og frembrakte flere grotter nedover Plurdalen.

Gjennom Pluragrotta passerte det 20,000 kubikkmeter vann i minuttet. Etter oppdemningen av Kallvatnet, ble Plura nesten tørrlagt, og vannet i Pluragrotta ble stående som i en vannlås.

Grottesystemet er et yndet utfartsmål for dykkerentusiaster.

(artikkelen fortsetter under)

Rana har i lang tid hatt internasjonal oppmerksomhet på grunn av de mange grottene. De mest ivrige er på ustoppelig jakt etter å finne nye innganger og utganger til lands og til vanns.

I fjor høst fant grottedykkere forbindelsen mellom Steinuglflåget og Pluragrotta litt lenger ned i grottesystemet. Nå er to personer bekreftet omkommet i en dykkerulykke i grotta.

Dødsulykke i samme grotte i 2006

Den tragiske ulykken er ikke den første drukningsulykken i Plurdalen.

I 2006 omkom en person etter å ha dykket ned til 110 meters dyp 1200 meter inne i en grotte utenfor Mo i Rana.

Den omkomne skal dykket sammen med en annen, men fikk problemer i dypet.

Makkeren klarte å ta kameraten opp på 75-meters dyp, men da stod ikke lenger livet til redde. Kameraten måtte da komme seg ut, for å i det hele tatt berge sitt eget liv.

Den 37 år gamle dykkeren som omkom i 2006 ble hentet opp av et britisk dykkerteam etter ulykken.

  • NRK kommer tilbake med mer.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Elva Plura» i nytt vindu