Dumpingen skal ha skjedd i Barensthavet mens en av Kystvaktas inspektører var ombord på skipet.
En glipp
Ifølge VG Nett er det Nergård-trålen Arvid Nergård som er anmeldt for å ha dumpet fisk. Både skipper Kåre Hay og administrerende direktør Magnar Pedersen i Nergård AS benekter at det var bevisst dumping kystvaktinspektøren filmet.
Nergårdkonsernet mener det har skjedd en glipp da en av trålerne deres dumpet store mengder fisk på havet. Kystvakta etterforsker dumpingen fra tråleren «Arvid Nergård» som skjedde mens en av kystvaktas inspektører var ombord. Konsernet mener det skjedde fordi det var feil på en sløyemaskin.
– Vi hadde en sløyemaskin som ikke fungerte etter intensjonene. Den skar fisken feil, og den feilskårte fisken ble skylt på havet. Dette er ulovlig, og jeg beklager sterkt at det ble gjort, sier daglig leder Magnar Pedersen i Nerdgård-konsernet til NRK.no.
Men han vedgår at det er ulovlig ikke å ta med hele fangsten til land, og sier at selskapet eventuelt må ta straffen som kommer.
Har videobevis
Kystvaktsjef Morten Jørgensen sier dumping er mer utbredt enn de klarer å avdekke, selv om Norge har totalforbud mot utkasting av fisk.
– Dumping er mer utbredt enn vi klarer å avdekke, selv om Norge har totalforbud mot utkasting av fisk, sier Jørgensen til NRK.no.
Operasjonsoffiser Erling Øksenvåg ved Kystvakten på Sortland opplyser at de har seks minutter med opptak som dokumenterer dumpingen.
– Vi har på film hvordan den som opererer kappemaskinen, slipper hel fisk sammen med fiskeavfallet som deretter går ut gjennom en luke i skutesiden og ut i sjøen igjen, sier Øksenvåg.
Dette er ifølge operasjonsoffiseren i strid med reglementet som sier at all fisk skal på land.
– I tillegg viser filmen at mye av det som ble utskilt, synes å være fisk som hadde ligget en stund i fabrikken og som ikke var av god nok kvalitet, sier Øksenvåg.
Etterforskes av politiet
Saken etterforskes nå av politiet.
Ifølge Kjøren viser Kystvaktens film systematisk dumping av fisk fra tråleren.
Knuses til suppe
I går hevdet en tidligere trålfisker at avsløringen om storstilt fiskedumping fra en Røkke-eid tråler - slett ikke er noen unik sak.
– Det er en nødvendighet, for alt handler jo til slutt om hvilken pris du får for fisken. Minstemålsfisk er ikke lov å ta med på land. Og det er ikke plass til fisk som er skadd. 250-400 tonn fisk skal med på land, og det er om å gjøre å få best mulig pris for fisken, sier Jensvoll til NRK.no.
Han bekrefter opplysningene fra videoen som ble publisert på FiskeribladetFiskarens og Radio Lofotens nettsider i helgen.
Fisken blir ifølge fiskerne knust til suppe om bord i tråleren, for deretter å bli spylt på havet. Saken etterforskes nå av politiet etter at tråleren er anmeldt av sitt eget rederi, Røkke-eide Nordland Havfiske.
- Les også:
Vil ha alle svar på bordet
MISTENKT FOR IKKE Å HA RAPPORTERT FANGST: Her har kystvakten KV Harstad oppbrakt en russisk tråler og lagt til kai i Bodø.
Foto: Rune Breimo,Nå vil fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen ha alle svar på bordet.
– Dette er forbudt. Vi skal ikke kaste mat på havet, sier Berg-Hansen til NRK.no.
Fisker Ståle Jensvoll.
Foto: NRK- Les også:
- Les også:
Totalforbud mot å kaste fisk
Kystvaktsjef Morten Jørgensen sier dette skjer selv om Norge har totalforbud mot utkasting av fisk.
– Vi har saker både mot norsk og utenlandske fartøy etter mistanke om dumping fisk.
Tidligere har den såkalte utkast-kommisjonen, som ble nedsatt av fiskeridepartmentet hevdet at fisk for nærmere 800 millioner kroner hvert år dumpes på havet. Men omfanget er det vanskelig vite noe om sier kystvaktsjefen.
– Problemet er at dumpingen er vanskelig å bevise om man ikke er på stedet der det skjer, sier Jørgensen.
Vil ha fullt innsyn
Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen varsler nå full gjennomgang av saken.
– Dersom det nå kommer signaler om at dette er utbredt, noe jeg har vanskelig for å tro, så må vi se veldig alvorlig på dette.
- Les også: