Hopp til innhold

Fiskerkrangel om fusketelefon

Kystfiskarlaget og Norges Fiskarlag er rykende uenige om fiskere bør melde fra om juks til Fiskeridirektoratets fiskefusktelefon.

Formannen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen

VIL IKKE HA TELEFON: – Vi har ikke behov for en tipstelefon. Den er skammelig og en hån imot fiskerne, sier lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Der nestlederen i Kystfiskarlaget, Arne Pedersen, ber fiskere bryte kodeksen som sier at de ikke skal angi hverandre til myndighetene, tar lederen i den største organisasjonen for norske fiskere det motsatte standpunkt.

– Vi har ikke behov for en tipstelefon. Den er skammelig og en hån imot fiskerne, sier lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, til avisa Finnmarken.

– Sjofelt

Han sier seg lei av å høre om mas om fiskejuks fra Fiskeridirektoratet, og karakteriserer fiskere som tipser om juks hos andre på denne måten:

– Det er sjofelt. Flere er blitt meldt inn og hengt ut av misunnelige naboer, eller for andre feider, sier Nilsen. Han mener det ofte er et heller vanskelig regelverk som får fiskerne opp i trøbbel.

Moralsk plikt

Arne Pedersen mener fiskerne har en moralsk plikt til å si fra til rette myndighet dersom noen frarøver andre verdier.

– Om jeg ser et fartøy tråle der det helt klart ikke er lov, skal jeg ikke da melde fra? Fiskeridirektoratet er rette myndighet på havet, og da er det dem man skal melde fra til, sier Arne Pedersen til Finnmarken.

Tipstelefonen ble gjeninnført i 2008 av daværende fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) etter at forgjengeren Svein Ludvigsen (H) la den ned. Begrunnelsen for å gjeninnføre ordningen var at myndighetene så en økning i fiskefusket.

– Da er det svært viktig at de som ser jukset melder fra. De som jukser ødelegger for andre ved å true en bærekraftig næring, sier Helga Pedersen.

Bagatelliserer

Hun har liten sans for argumentasjonen fra Norges Fiskarlag om at det er systemet, ikke fiskerne selv som er problemet.

– Det er en helt ubegripelig påstand. Reidar Nilsen er med på å bagatellisere ulovlighetene, sier Helga Pedersen.