Hopp til innhold

- Fiskedumping er et vanlig syn

Men selv om fiskere sier at det er vanlig, reagerer Nordland Fylkesfiskarlag sterkt på denne praksisen. De vurderer nå om de skal sende kontrollører ut med båtene.

Video Omfattende fiskedumping av Røkke-tråler

En fisker har filmet hvordan dumpingen av småfisk foregikk på båten han jobbet på tidligere. En annen fisker, Ståle Jensvoll, mener det er helt vanlig at småfisk som er for liten til å bli levert på fiskemottakene males opp og dumpes i sjøen.

– Det var en nødvendighet, for alt handler jo til slutt om hvilken pris du får for fisken. Minstemålsfisk er ikke lov å ta med på land. Og det er ikke plass til fisk som er skadet. 250-400 tonn fisk skal med på land, og det er om å gjøre å få best mulig pris for fisken, sier Ståle Sjøvoll.

– Dette går utover alle

Steinar Jonassen i Nordland Fylkesfiskarlag er sjokkert over det han ser og sier at dette går utover alle og vil føre til mindre kvoter i fremtiden hvis det fortsetter.

– Det er uakseptabelt å kaste ut fisk som er kommet om bord i båten. Dette går utover ressursene, det går utover det fremtidige fisket og det går ut over alle som har sitt virke på havet, sier Steinar Jonassen, leder i Nordland Fylkesfiskarlag.

Anmelder egen tråler

Nordland Havfiske, som er et underselskap av Aker Seafoods, har i dag anmeldt en av sine egne trålere for fiskedumping.

Konserndirektør i flåteavdelingen og styreleder i Nordland Havfiske, Trond Williksen, sier at de tar saken svært alvorlig.

Vurderer kontrollører om bord

Steinar Jonassen er glad for at saken er anmeldt, og håper det vil gi mer informasjon om hva som egentlig skjer.

– Vi håper ei etterforskning skal avdekke hvilket omfang dette har. I tilegg tror jeg vi må diskutere om vi skal sette kontrollører om bord i hver tråler, for å sjekke hva som skjer om bord. For det å kaste fisk på havet er ikke akseptabelt, sier Jonassen.

Han er enig i at tipstelefonen er en mulighet, men tror kanskje kontrollører vil være bedre.

– Alle kan jo ringe inn, men jeg tror en kontrollør i hvert fartøy kan være en måte å takle dette på , sier Jonassen.

Vil ikke ha tipstelefon

Det har tidligere vært stor uenighet om tipstelefonen til Fiskeridirektoratet. Lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, er rasende på tipstelefonen og mener den er skammelig og et hån mot fiskerne.

Fisker Ståle Jensvoll

ET VANLIG SYN: Ståle Jensvoll så i helga videopptak fra tråleren der han tidligere jobbet. Han sier det er helt vanlig å dumpe fisk.

Foto: NRK