Hopp til innhold

Politiet starter etterforskning av Røkke-tråler

En fisker ombord i Røkke-tråler filmet det som skal være ulovlig dumping av fisk – Nå starter politiet etterforskning av det som kan være alvorlig miljøkriminalitet.

Sjefrekefisker Kjell Inge Røkke solgte selvfiskede reker for 70 kroner literen ombord i "Trygg" på R

DUMPET FISK ULOVLIG: En trålfisker ved en av Kjell-Inge Røkkes underselskaper mener det blir drevet med konsekvent dumping av småfisk (Arkivfoto).

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En anonym trålfisker har filmet det som skal være kontroversiell dumping av småfisk. Fisken blir knust til suppe ombord i tråleren, for deretter å bli spylt på havet.

Fiskeren hevder at 30 prosent av fangsten deres på 320 tonn ble dumpet. Tråleren tilhører Nordland Havfiske i Stamsund, som er et underselskap eid av Aker-konsernet og Kjell Inge Røkke.

– Jeg har vært med på sjyvær der vi har destruert opptil 45 prosent av fangsten fordi fisken er undermåls eller feil sort, sier fiskeren til Radio Lofoten.

Selskapet har anmeldt egen båt

– Det er slik at vi i dag har fått innlevert en anmeldelse i dag fra Nordland Havfiske, der de ber oss etterforske påstander om dumping av fangst fra en av deres trålere, sier lensmann Asbjørn Sjølie ved Vestvågøy lensmannskontor.

Sjølie vil ikke si noe om hvor alvorlig de ser på saken. Han sier at de vil så snart som mulig gå i gang med avhør av mannskapet på den aktuelle tråleren.

– Dette kan være miljøkriminalitet, og miljøkriminalitet det er et prioritert arbeidsområde for politiet, sier Sjølie.

Asbjørn Sjølie

ETTERFORSKER PÅSTANDER OM FISKEDUMPING: Lensmann As

Foto: NRK

Aker tar beskyldningne alvorlig

Til VG Nett sier konserndirektør i Aker Seafoods flåteavdeling og styreleder i Nordland Havfiske, Trond Williksen, at han ikke liker det han har sett på videoklippene.

Han sier til VG Nett at de er sjokkert over påstandene, og vil komme til bunns i denne saken. Han understreker at dette er en praksis og holdninger som går mot alt de står for, og at de derfor har valgt å anmelde saken.

Naturvernorganisasjoner anmelder også

Videoene som Radio Lofoten har publisert på sine nettsider, viser at fisk ramler av samlebåndet på tråleren og blir spylt av dekk.

Ulovlig dumping av fisk anses som alvorlig miljøkriminaitet i Norge og Bellona vil også anmelde saken, ifølge VG Nett.

– For å si det sånn, denne fisken blir ikke behandlet som matfisk, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG Nett.

Naturvernforbundet reagerer også på bildene fra tråleren. Ifølge Fiskeribladet Fiskaren vil også de gå til anmeldelse av det de mener er ulovlig dumping av fisk.

Bellona-leder Frederic Hauge

VIL ANMELDE: Bellona-leder Fredric Hauge tror bildene fra Røkke-tråleren er høyst reell, og vil nå be politiet etterforske om dette er systematisk miljøkriminalitet (arkivfoto).

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Tyder på at de forsøker å skjule ulovlighetene

Årsaken til dumping er ofte at fiskerne enten har tatt opp kvota, eller fisken er for liten til at fiskerne får levert den, eller prisen er for lav småfisk er så lav at det ikke blir lønnsomt for fiskerne å ta den opp.

Tidligere i år ble den russiske tråleren «Izumrud» tatt for å spyle fisk over bord, etter at kystvakthelikopteret fra KV «Senja» hadde videofilmet at det ble spylt fisk over bord fra tråleren.

I tilfellet med Stamsund-tråleren kan det se ut som om de forsøker å skjule dumpingen av fisk, ved at fisken skal ha blitt malt opp før den dumpes ut i sjøen. Dermed kan ikke kystvakta avdekke dumping slik de gjorde med den russiske tråleren som ble mistenkt for fiskedumping tidligere i år.

Bellona-leder Fredric Hauge mener det er liten tvil om at videoen av tråleren fra Stamsund-selskapet viser ulovlig dumping av fisk.

– Jeg hadde håpet at man hadde fått en annen kultur i trålernæringen. På disse båtene er det vanlig at bløggelinjen videoovervåkes, noe som betyr at skipperen er klar over hva som skjer. Kvernen tyder på at tråleren forsøker å skjule dette, og kan også tyde på at praksisen er systematisk, sier miljølederen til VG Nett.

Video Mistenkt for fiskedumping

FILMET DUMPING: Kystvakthelikopteret fra KV «Senja» videofilmet at det ble spylt fisk over bord fra tråleren, og det lå død småfisk i farvannet etter tråleren, i tilfellet med tråleren fra Stamsund skal fisken ha blitt malt opp før den dumpes, slik at det blir vanskeligere å oppdage ulovligheter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.