Hopp til innhold

Kan takke svensk adelsslekt for beinanglene

Tre beinangler i gull på rød bunn er Træna sitt kommunevåpen. Takket være ei svensk adelsslekt.

Træna sett fra Lovund

Træna med Sanna og Trænstaven til høyre.

Foto: Hermann Aasnes Mindrum

Trænas kommunevåpen

Træna sitt kommunevåpen.

De tre beinanglene skulle vært i sølv på blå bunn, men da satte den svenske adelsslekta «Gyldenkrok» seg på bakbeina. For da ville Træna sitt kommunevåpen bli «farlig» lik våpenskjoldet til «Gyldenkrok».

– Beinangelen ble funnet i Kirkhelleren på øya Sanna. Den er datert til å være over 9000 år gammel, som viser at det har bodd folk på Træna i mange år. Og det er fisket som alltid har vært næringsgrunnlaget for vår kommune, sier ordfører Per Pedersen fra Kristelig Folkeparti.

Det bor i underkant av 500 mennesker på Træna, de fleste holder til på den flate Husøya. Men det er naboøya Sanna som er den største av i alt 418 øyer og holmer, med den stupbratte og karakteristiske Trænstaven. Og da Træna skulle ha sitt kommunevåpen var Trænstaven førstevalget.

Ungdomsskoleelev

Ordfører Per Pedersen i Træna

Ordfører i Træna, Per Pedersen, med kommunevåpenet ved sin side.

Foto: Jan Helge Andersen

– Men da vi fikk utkastet som var laga stilistisk syntes politikerne at Trænstaven minte mer om en hatt enn et fjell. Da ble det utlyst en konkurranse, og den ble vunnet av en elev i ungdomsskolen som het Sveinung Sørhaug. Han hadde brukt beinangelen som motiv, med bakgrunn av den som ble funnet på Sanna, forteller Per Pedersen.

Trænstaven måtte altså forkastes. At det ble tre beinangler og ikke en kan ifølge ordfører Per Pedersen ha sammenheng med at navnet på Træna har sin opprinnelse i tallet tre.

– Ordet Træna sies å komme av det gammelnorske ordet tritna, som visstnok skal bety tre fjelltopper. Om det er der symbolet med tre beiangler kommer inn skal ikke jeg la være sagt eller usagt, men man kan være fristet til å trekke en parallell til det, sier Per Pedersen.

Girson på Trænafestivalen

Trænafestivalen har satt øykommunen på verdenskartet. Her er artisten Girson.

Foto: Thomas Søbstad/NRK P3

Og da ble det et spørsmål om hva slags farger kommunevåpenet til Træna skulle ha, etter at den svenske adelsslekta hadde lagt ned protest mot at beinanglene skulle være i sølv på blå bunn.

– Jo, man valgte å snu blikket nordover til Bodø, som hadde ei gullsol på rød bunn. Og dermed ble det tre gullkroker på rød bunn.

Beinrangler

Men historia om kommunevåpenets tilblivelse stopper ikke der. For i lokalpressen oppsto det en misforståelse om hva Træna sitt kommunevåpen egentlig symboliserte.

Ei herværende avis i Mo i Rana begikk en liten trykkfeil der tre beinangler ble til tre beinrangler. Det utløste en del morsomheter og medførte avisskriverier i lokalpressen, før misforståelsen var oppklart.

Træna sett fra Lovund

Træna sett fra Lovund.

Foto: Hermann Aasnes Mindrum

Beinanglene i Træna sitt kommunevåpen har for lengst festet seg i lokalsamfunnet, og ordfører Per Pedersen føler seg sikker på at de fleste på Træna vet hvordan kommunevåpenet ser ut og hva det symboliserer.

– Det vil være rart hvis man ikke skal kunne bære symboler som indikerer den plassen du kommer fra. Uavhengig av en eventuell ny kommunestruktur vil det sitte langt inne å gi slipp på beinkronene. Alle vet at vi er et fiskevær, og at det som kommer opp av havet er livsgrunnlaget for samfunnet vårt, sier Per Pedersen.

Fikk endelig skulptur på Træna

BLOMSTERPIKENE: Noen av dem som var fornøyd med det nye kunstverket var blomsterpikene Lovise Marie, Solveig Olea og Tirill Sofie, alle 8 år.