Hopp til innhold

Denne har tatt feil av nord og sør

– Dette er veldig sjeldent, den har nok sett feil på kompasset, sier fugleekspert.

Turteldue

Turtelduen som ble fotografert i Vesterålen i dag er sjelden å se i Norge.

Foto: Martin Jørgensen

I dag fikk Martin Jørgensen (76) på Andenes i Nordland et besøk utenfor kjøkkenviduet som gjorde at han nesten satte kaffen i halsen.

– Jeg skjønte ikke hva det var slags fugl og måtte skyndte meg å ta bilde av den. Heldigvis jeg fikk mange fine bilder, forklarer den fugleinteresserte pensjonisten i Vesterålen.

Jørgensen la et bilde ut på internett og fikk snart beskjed om at han hadde hatt besøk av en turteldue.

– Det var utrolig morsomt da jeg fikk høre at det var en turteldue. Det er første gangen jeg har sett en slik fugl, sier Jørgensen

– Veldig uvanlig

Tormod Amundsen

SJELDENT: Arkitekt og fugleentusiast Tormod Amundsen mener møte med en turteldue, er en av de sjeldne.

Foto: NRK

Fuglekikkerarkitekt og fugleentusiast Tormod Amundsen driver arkitektkontoret «Biotope» i Vardø. Han bekrefter at fuglen er en turteldue.

– Turtelduen hekker ikke i Norge, landet vårt ligger for langt nord, men det er mulig å observere de når de trekker sørover. Høsttrekket er i full gang nå, og det kan nok være grunnen til at han traff på denne turtelduen i dag, men det er et veldig sjeldent syn.

Amundsen tror at fuglen er på vei sørover.

– Om den ikke er på vei sørover, så har den nok sett feil på kompasset. Hvis det er tilfellet, så går den en skummel skjebne i møte når den møter vinteren tidligere enn tenkt.

Det registreres mellom ti til tjue turtelduer i Norge hvert år, selv har fugleentusiasten kun opplevd å se en turteldue én gang da han var i Finnmark.

– Jeg sperret øynene opp og det var en veldig spennende opplevelse. Det er alltid gøy når man ser noe sjeldent, sier Amundsen

Sterkt truet art

Før var turtelduen en vanlig art, nå er fuglen en sterkt truet art som er sjelden på verdensbasis.

– Grunnen til at den er så sjelden er fordi den blir hardt jaktet på i land i Midtøsten og spesielt på Malta. Der tar de ikke hensyn til hvilke fugler de skyter på, sier Amundsen.

– Jørgensen kan regne seg å være veldig heldig. Hadde dette vært femten år siden, hadde vi ikke hevet øyenbrynene, men han har hatt en veldig spesiell opplevelse i dag.

For pensjonisten på Andenes har turtelduer nå fått en ny betydning.

– Jeg forbinder jo vanligvis turtelduer med folk som er forelska, men det er jo også en fugl, ler Martin Jørgensen.