Kvinnene i Nordland vil ha Jens

Mer enn halvparten av kvinnene i Nordland vil ha Jens Stoltenberg som statsminister. – Inspirerende, sier statsministeren, som fisket stemmer på Helgeland i ferien.

Høyrevelger Olaug (82) flørtet med Jens

Til tross for at 82 år gamle Olaug Mikalsen har helt andre partipolitiske preferanser, tok hun imot statsminister Jens Stoltenberg nypyntet og med åpne armer da han besøkte Helgeland tidligere i sommer.

I ei ny meningsmåling sier 55 prosent av de spurte kvinnene i Nordland at de vil ha Jens Stoltenberg som statsminister. Nesten 34 prosent av kvinnene vil ha Erna Solberg.

– Det er svært hyggelig å få støtte fra så mange kvinner i Nordland, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.no.

Også totalt sett er det Jens Stoltenberg som er mest populær i målingen, som er gjort for NRK Nordland, Saltenposten og Helgelands Blad knappe tre uker før valget.

Vil ha Jens

Jens Stoltenberg ser bort fra at hans sommerfiske i Bindal i juli kan ha gitt han noen ekstra napp. Han tror mer at det er den rødgrønne politikken regjeringen har ført gjennom åtte år som ligger til grunn for støtten.

Meningsmåling

Hvem av Jens Stoltenberg og Erna Solberg foretrekker du som statsminister ?

Mann

Kvinne

Totalt

Jens Stoltenberg

42,7 %

55,2 %

48,8 %

Erna Solberg

45,5 %

33,7 %

39,7 %

Vet ikke

11,8 %

11,2 %

11,5 %

– Jeg møtte mye folk på Helgeland i sommer, men det var mest ferie. Jeg tror ikke besøket var nok til å både sikre flertall totalt blant befolkningen i Nordland, og spesielt blant kvinnene, sier han til NRK.

En spørrerunde i fylkeshovedstaden viser at nordlandskvinnene går for Jens.

Aud Moksnes

Aud Moksnes vil ha fire nye år med Jens.

Foto: Barbro Andersen / NRK

vil ha jens

Maren Mikalsen skjønner godt at Jens Stoltenberg har et solid forsprang i Nordland.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK
– Definitivt Jens. Han står for den politikken jeg er mest enig i. Og så er han sjarmerende og flott. Men personen i seg selv er ikke avgjørende, sier Aud Moksnes.

Sølvi Eikvik er svoren Ap-velger, men mener at Jens burde tre av og gi statsministerjobben til en annen.

– Åtte år er lenge nok. En yngre og sprekere utgave bør slippe til som statsminister, mener hun.

Student Maren Mikalsen mener imidlertid han bør fortsette i fire nye år.

– Jens Stoltenberg er en trivelig og omgjengelig person. Han er kjekk og framstår som en godhjertet og koselig mann. Jeg vil ha en statsminister jeg føler jeg kan stå inne for, sier hun til NRK.no.

Ikke overrasket

Den nye målingen i Nordland viser at valgkampen hardner til. Etter å ha vært den desidert mest populære statsministerkandidaten det siste året taper nå Erna Solberg terreng.

Førsteamanuensis Bjørn Sagdahl ved Universitetet i Nordland er ikke overrasket over at Stoltenberg er populær blant kvinnene.

– Det forbauser meg ikke. For det første er Nordland er kjernefylke for Arbeiderpartiet. Det har det alltid vært. For det andre er kvinner mer tilbøyelig til å stemme sosialistisk. For det tredje har vi hatt en veldig aktiv og konfronterende statsminister i møte med Erna Solberg. Det tror jeg har tent en del velgere.

(artikkelen fortsetter under)

Høyrevelger Olaug (82) flørtet med Jens

Til tross for at 82 år gamle Olaug Mikalsen har helt andre partipolitiske preferanser, tok hun imot statsminister Jens Stoltenberg nypyntet og med åpne armer da han besøkte Helgeland tidligere i sommer.

Erna pop blant menn

Blant menn i Nordland har Høyres Erna Solberg et lite forsprang i statsministerduellen. Totalt blant de 1000 spurte i Nordland er det nesten 49 prosent som foretrekker Jens, mens nesten 40 prosent vil ha Erna.

På gata i Bodø er det mange som ikkje har bestemt seg både blant kvinner og menn.

– Jeg tror vi står ved et veiskille. Jeg vet ikke hvor jeg ender. Jeg tror dette er det vanskeligste valget jeg personlig har opplevd til nå, sier en mannlig velger.

Statsministerkandidat Erna Solberg har ikke svart på NRKs henvendelse om en kommentar til meningsmålingen.

Jens Stoltenberg i Sandnessjøen

Jens Stoltenberg i Sandnessjøen i Sandnessjøen i juli.

Foto: NRK