Hopp til innhold

– Nå brenner det under føttene hans

Høyrevinden i Nordland har snudd, viser en ny meningsmåling. Det er det spesielt Jonny Finstad som bør være bekymret for.

Høyres Jonny Finstad

Jonny Finstad brukte gårsdagen til å diskutere studentpolitikk på Universitet i Nordland, og der fikk han også presentert tallene som viser at hans tidligere sikre plass, nå plutselig er på spill.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Høyre er i fritt fall i Nordland viser en fersk meningsmåling utført av InFact på vegne av NRK, Saltenposten og Helgelands Blad.

Høyre får 22,5 prosent i målingen, og det er en tilbakegang på 5,5 prosentpoeng fra NRKs måling i februar. Fallet er også dramatisk sammenlignet med Amedias måling fra 13. august, hvor Høyre fikk 26,2 prosent.

Det betyr at det som virket å være tre sikre plasser på tinget for Høyre, nå er i ferd med å ryke om ikke partiet snur trenden.

Eivind Undrum Jacobsen

– Nå står Jonny Finstads sikre plass på spill, sier Eivind Undrum Jacobsen.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

– Dette gjør at tredjekandidat Jonny Finstad nå svetter og kjenner at det brenner under føttene hans. Den tidligere sikre plassen hans står nå på spill, sier NRKs politiske kommentator Eivind Undrum Jacobsen.

– Har vært usikkert hele tiden

Finstad brukte gårsdagen til å diskutere studentpolitikk på Universitet i Nordland, og der fikk han også presentert tallene som viser at hans tidligere sikre plass, nå plutselig er på spill.

– Vi har hele tiden vært klar over at mitt kandidatur har vært usikkert, sier ordføreren i Vestvågøy i Lofoten.

Han tolker målingen som at det er velgermasser som er i bevegelse helt frem mot valgdagen.

– Vi har hatt en formidabel oppgang i lang tid, og det vil alltid være sånn at det er bevegelse i velgermassene, sier Finstad.

(artikkelen fortsetter under)

Meningsmåling Nordland august 2013

Dette er tallene fra meningsmålingene InFact har utført på vegne av NRK, Saltenposten og Helgelands Blad.

Lite lojale velgere

Det er nå mindre enn 1000 stemmer som avgjør hvorvidt Finstad ender på Løvebakken eller ikke, ifølge målingen.

Kun små bevegelser i velgermassen kan dermed blir helt avgjørende.

– Bakgrunnstallene viser at det er grunn til bekymring for Høyre fordi deres velgerlojalitet er svakest av de tre store partiene. Og lav velgerlojalitet er ofte en god indikator på at et parti er på vei tilbake, sier politisk kommentator Undrum Jacobsen.

Historisk bra

Men nesten uansett hvordan velgerne beveger seg før valget, ligger Høyre an til å gjøre det historisk godt i Nordland.

Tre kandidater per nå, er to mer enn de fikk ved sist valg, til tross for at Nordland har gått tilbake fra ti til ni stortingsmandater.

Ved siste valg fikk ikke Høyre mer enn 11,5 prosent av stemmene.

– Historisk sett er dette tross alt en veldig god måling for Høyre i Nordland. Vi må tilbake til årene mellom 2001 og 2005 for å finne sist de hadde mer enn én stortingsrepresentant, sier Undrum Jacobsen.

(artikkelen fortsetter under)

Partibarometer for Nordland

Parti

Valg 09 %

Måling 22. aug %

Endring %

Mandater 09

Mandater 22. aug

Ap

39,2

30,1

-9,2

4

3

Høyre

11,5

22,5

11

1

3

Frp

24,3

19,2

-5,1

3

2

Sp

8,3

4,7

-3,6

1

 

SV

7,7

6,1

-1,6

1

 

KrF

3,7

4,2

0,5

 

 

V

2,3

5,8

3,5

 

 

MDG

0,3

3,0

2,7

 

 

Rødt

1,4

2,3

0,9

 

 

Andre

0,5

2,1

1,4

 

 

Ekspander/minimer faktaboks

Ap er størst

Det er Arbeiderpartiet som er størst på målingen med 30,1 prosent av stemmene.

– For Ap sin del er en god måling hvis man ser på det siste året, men sammenlignet med det siste valget er dette et slag i trynet på partiet. De hadde tross 39,2 prosent ved siste stortingsvalg, sier Undrum Jacobsen.

Ifølge målingen er Ap inne med tre mandater. Det er ett mindre enn i dag.

Fremskrittspartiet på sin side er inne med to mandater, ett mindre enn de har nå. Målingen viser at Frp har mistet fem prosent av velgerne fra sist valg.

De andre er nest størst

Det er bare Høyre, Ap og Frp som får sikre stortingsmandater fra Nordland dersom målingen hadde vært valgresultatet. Ingen av de andre partiene når opp, og både SV og Sp mister det sikre mandatet de har i dag. Det de små partiene må håpe på er ujevningsmandatet.

– Målingen viser at det nest største partiet i Nordland er alle de andre partiene. 28 prosent av stemmene gir ingen mandater. Hadde velgerne samlet seg rundt færre partier ville både SV og Venstre kunnet konkurrert med de tre store, sier NRKs politiske kommentator.