Coop har mottatt ribbe-protest

Når du skal handle juleribbe i år, er sjansen stor for at den kommer fra utlandet. Det får mange forbrukere til å reagere.

Ribbe

IMPORT: Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund anslår at vi vil importere 2000 tonn ribbe i år, ifølge tall som Nationen har hentet inn. Det tilsvarer hver femte juleribbe.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Det er Nationen som i dag har en lengre artikkel om at hver femte juleribbe kommer fra utlandet i år.

Det er ikke uproblematisk. Matgiganten Coop velger nemlig i stedet å kjøpe mer fra Skjeggerød, som importerer vel 1000 tonn sideflesk fra Tyskland – et land hvor den antibiotikaresistente svinebakterien MRSA er utbredt, skriver avisa.

En av dem som reagerer kraftig på mangelen på norsk kjøtt, er forbruker Oddrun Kyllingmo. Sammen med to kollegaer fra arbeidsplassen har de tatt initiativ til et opprop for å få Gilde-ribbe tilbake i Coop-butikkene – et opprop som over 2000 mennesker fra hele landet så langt har sluttet seg til.

– Da blir det ingen ribbe i år. Vi skal ha norsk middag i jula og ikke importert kjøtt som vi ikke vet hvor kommer fra, skriver en av dem som har signert oppropet.

Kyllingmo selv forteller at bakgrunnen for oppropet var hun ikke fant ribbe fra Gilde ved sin lokale Coop-butikk i Korgen på Helgeland.

– Tenker på dyrevelferden

– Det syntes vi ikke var noe særlig. Som forbrukere ønsker vi selv å velge hva slags produkter vi vil ha, sier Kyllingmo til NRK.

Som forbrukere ønsker vi selv å velge hva slags produkter vi vil ha.

Oddrun Kyllingmo

Hun mener norskprodusert kjøtt gir en trygghet med tanke på at maten er trygg å spise.

– Spesielt med tanke på problematikken rundt antibiotikaresistente bakterier. I en lokal butikk skal man kunne føle seg trygg når man kjøper mat. Jeg føler meg ikke trygg når maten kommer fra utlandet.

Hun mener at Coops slagord «litt ditt» forplikter.

– Det er ikke bare prisen som skal bestemme. Hvis noen blir syke, så vil det bli en veldig kostbar pris å betale.

– En annen viktig del av dette, er dyrevelferd. At kjøttet er norsk, gir en trygghet for at det har vært levelige forhold for dyrene, sier Kyllingmo.

– Dramatisk nedgang

Kjell S. Rakkenes i Nortura

LEIT: Konserndirektør for merkevarebygging og kommunikasjon i Nortura, Kjell S. Rakkenes, mener det er leit at Coop velger bort ribben fra Gilde.

Foto: Nortura

Konserndirektøren for merkevarebygging og kommunikasjon i Nortura forteller at de har hatt en «dramatisk nedgang» i mengden ribbe levert til Coop i år, sammenlignet med tidligere år.

– Coop har, så vidt jeg vet, nesten ikke ribbe fra Gilde i år. Det er jo den som er norsk, sier Kjell S. Rakkenes til NRK.

Han har respekt for valgene til Coop, og sier selskapet selv må få bestemme hva de skal tilby sine kunder. Samtidig mener han det er leit hvis det blir slik at mange nordmenn ikke får kjøpt ribbe fra Gilde til jul.

– Vi gjennomfører jevnlig kundeundersøkelser, og vet at nordmenn vil ha norsk ribbe til jul, og vi vet at mange er lei seg for at de ikke finner Gilde-ribbe i butikkene.

– Folk er opptatt av norsk kjøtt og trygg mat. Og med utviklingen med antibiotikaresistens i utlandet, så forstår jeg at folk reagerer, sier han.

– Må importere for å dekke etterspørselen

Coop-portretter, mai 2011

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop forteller at de vil ha et godt utvalg av både norsk og importert ribbe til jul, og at de fortsatt har Gilde-produkter i butikkene sine.

Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet / Coop Norge

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop forteller til NRK at deres produsent Fatland er et norsk, privat selskap.

– Coop er beklageligvis i en situasjon hvor vi må importere mer ribbe enn planlagt og ønsket. Grunnen er at det er for lite norsk råvare i markedet. Vi vil likevel presisere at vi har et godt utvalg norsk ribbe, forteller hun til NRK.

Årsaken er en varm sommer med mye grilling.

– Da bestillingen av svinekjøtt ble gjort før sommeren, var det masse norsk svinekjøtt på markedet. Man hadde derfor ingen tanker om at det ikke skulle være nok. Men så kom sommeren, som med sitt godvær medførte veldig mye grilling. Da ble det klart at vi ville få en mangel på norsk svinekjøtt, sier hun.

Paus understreker at de har forsøkt å få tak i så mye norsk kjøtt som mulig.

– Så har vi kommet i en situasjon der vi har måttet importere en god del kjøtt, eller ribbe. Det beklager vi, men situasjonen er ikke unik for Coop. Også andre aktører er påvirket av dette.

– Har et godt utvalg

Paus presiserer at de likevel har et godt utvalg norsk ribbe.

– Så har vi i tillegg noen varianter med stort innslag importert ribbe. Det er Coop frossen ribbe og Coop fersk krydret tynnribbe.

Med tanke på mattrygghet, opplyser hun overfor Nationen at all importert svineribbe kommer fra BRC/IFS-sertifiserte griseslakterier i Tyskland.

– Dette er slakterier som har spesialisert seg på slakting av gris. Leverandørene har et omfattende overvåkingsprogram hos bønder, i egen produksjon og av ferdig slaktet produkt. Vi merker alle våre varer i henhold til norske lover og forskrifter.