NRK Meny
Normal

Brannsjef: – Ha egne øvelser hjemme for å unngå brann

Vi nærmer oss vinteren og kulda med stormskritt. Mens det norske folk fyrer i peisen, tenner stearinlys og setter smultgryta på kok, øker antall branner betraktelig.

Gnister

Selv om antallet alvorlige branner går ned, betyr det ikke at man bare kan lene seg tilbake og slappe av.

Foto: NRK

– Man kan lett miste hodet når det brenner. Lag deg brannregler hjemme, og tren på dem et par ganger i året. Det er slettes ikke for mye, og dessuten veldig viktig. Tren på å komme deg ut av huset, og få inn rutiner for å varsle brannvesenet.

Ifølge Geir Johan Hanssen, brannsjefen i Brønnøy kommune, er tida vi nå går inn i høytida for boligbrann.

– Vi er mer tilstede i huset, vi bruker mer åpen varme som stearinlys og vi fyrer i peisen. Vi lager mer mat og er oftere samlet i store grupper, sier brannsjefen til NRK.

Smultgryta er ikke noen spøk

Geir Johan Hanssen,brannsjef, Brønnøy brannvesen

Geir Johan Hanssen, brannsjef i Brønnøy.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Og statistisk sett er det tørrkoking som er den store, stygge ulven i Norge.

– Folk glemmer av mat på komfyren. Det er veldig ofte sånn husbranner starter. Regelen er at når du lager mat, må du aldri gå fra den før koke- eller stekeprosessen er stabilisert. Maten må holdes under oppsikt hele tida.

Selv om antallet alvorlige branner går ned, betyr det ikke at man bare kan lene seg tilbake og slappe av. Og enkelte ting hører vinteren til mer enn andre årstider.

– Sånn som smultgryta. Ha tilgjengelig slokkemiddel dersom du får overtenning i gryta, og bruk for all del ikke vann. Vann er kaldt og fettet holder veldig høy temperatur. Dette kan føre til en eksplosjonsartet brann.

– Sjekk det elektriske systemet

Norsk brannvesen vil i tida som kommer fokusere på forebyggende brannvern, og avverging av boligbranner. I den sammenheng spiller også feiervesenet en viktig rolle.

– Det er ikke så mange pipebranner nå for tida, heldigvis. Vi har endret oss, og bruker ildstedet mindre enn tidligere. Kvaliteten på fyringa er også bedre. Her er nøkkelen at du har tørr ved, god trekk, og at pipa er ren.

Så lenge temperaturene holder seg lave, vil høysesongen for brann eksistere. Og utover bruk av åpen varme, er det én annen storsynder.

– Det blir også større belasting på det elektriske nettet, og det øker jo mer strøm vi bruker. Strøm og elektriske feil er blant våre aller største brannårsaker. Her må vi huske på at det er vårt eget ansvar at hjemmets systemer gjennomgås, for vår egen sikkerhet, avslutter Hanssen.

Student åpner dør og viser frem kjøkken og hybel. Student vasker opp. Brannvesenet på Studentsenteret. Møterom. Planleggingsmøte. Grafikk komfyrbranner. Student steker pizza. Hybelkomfyr.