– Veldig mange er ikke klar over at de må lufte ut pipa før fyringssesongen starter, sier Jan Espeseth som er leder i feierseksjonen i Vestfold interkommunale brannvesen.
Hver høst får feierseksjonen mellom 100 og 150 henvendelser fra folk som har problemer med det som kalles «kuldepropp».
Den kalde lufta i pipa fungerer som en propp som hindrer den varme røyken å stige ut av pipa når man fyrer opp.
– Kald luft er tyngre enn varm luft. Når den kalde lufta presser ned fordi hele pipa er fylt med kald luft, så vil den ta med seg røyken ut i rommet når du fyrer opp i peisen, sier Espeseth.
- Les også:
- Les også:
Snu bålet på hodet
Espeseth forteller at det beste er å lukke opp luka i bunnen av pipa og la den kalde lufta renne ut. Har du ingen luke i bunnen, kan du lukke opp døra til ildstedet og la den stå åpen en stund før du fyrer opp.
– Fyring i dag er motsatt av det vi lærte før. Du skal snu bålet på hodet, sier Espeseth. Han forklarer at man først skal legge noen vedkubber i bunnen, deretter opptenningspinner på toppen og til slutt tenne på med opptenningsbriketter.
– Da får røyken fri vei ut av ildstedet, så det er å anbefale, sier Espeseth.
Vanligere å lufta pipa før
Han forteller at flere visste om utlufting av pipene før.
– Besteforeldrene til min generasjon pleide å lufte ut pipene på sommerhalvåret, så det var nok mer kjent før, sier Espeseth.
– Hvor ofte bør folk feie pipa?
– Hvis du fyrer riktig, kan du slippe unna med hvert fjerde år. Det verste folk gjør er å fyre hardt for deretter å legge i én vedkubbe som blir liggende og ulme. Den gir ingen varme, men masse forurensing. Og den kan skape et belegg i pipa som kan ta fyr, sier Espeseth.