NRK Meny
Normal

Bodø på eksklusiv konsertliste

Publikum kan vente seg en helt spesiell opplevelse når den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes gjester Bodø i helgen.

Når orkesteret gjester Norge, spilles hele tre konserter.

Pianist Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland for sitt arbeid.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Pianist Leif Ove Andsnes er mannen som har høstet lovord fra hele verden for sin moderne tolkning av klassisk musikk. Når han i helgen besøker «Stormen» konserthus i Bodø, har han med seg hele 40 håndplukkede musikere fra Europas beste symfoniorkestre.

– Jeg synes det er helt fantastisk å kunne vise orkesteret mitt, som jeg har spilt med lenge nå, landsdelen her. Det blir et spesielt høydepunkt på slutten av denne Beethoven-reisen, sier Andsnes til NRK.

Eneste stoppsted i Norden

Orkesteret Mahler Chamber Orchestra regnes i dag som det beste av sitt slag, og har forut for besøket i Nordland vært innom både Paris, New York, Shanghai og Tokyo.

André Wallann Larsen

André Wallan Larsen, direktør i Nordland Musikkfestuke.

Foto: Markus André Jensen

André Wallan Larsen, som er direktør i Nordland Musikkfestuke og dermed også arrangør for konsertene med Leif Ove Andsnes, forteller at Bodø står på turnélista som et direkte resultat av det nye konserthuset.

– Vi har jobbet for å få han hit, og kjenner Andsnes veldig godt. Det er ganske spesielt at orkesteret kommer til Bodø, dette er det eneste spillestedet deres i Norden.

Pianist Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes avbildet under en lydprøve i Bodø fredag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Har vunnet priser

Når orkesteret gjester Norge, spilles hele tre konserter.

– Det er helt unikt i verdenssammenheng at man spiller alle klaverkonsertene over tre dager. Det gjør de kun i byene på denne veldig eksklusive turnelisten, sier Larsen.

Andsnes har for øvrig vunnet flere priser for arbeidet sitt. «The Beethoven Journey: Piano Concertos Nos. 2 & 4», som er spilt inn med samme orkester, fikk tidligere i år prisen for «Årets innspilling» av verdens mest leste musikkmagasin, BBC Music Magazine.

– Ble rørt

Rolf Cato Raade

Rolf Cato Raade.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Stormen-direktør Rolf Cato Raade beskriver samarbeidet med det anerkjente orkestret som svært unikt.

– Jeg har hørt på prøvene, og det er rett og slett så fantastisk vakkert at jeg blir rørt. At vi får disse musikerne til Bodø og Nord-Norge er helt utrolig.

Reiser videre til London

Andsnes har selv bare gode ord å si om konsertlokalet som han skal gjeste på lørdag, og trekker frem nærheten til publikum og takhøyden i lokalet som store fordeler.

– Det som er bra med «Stormen» er at man både har en intimitet. Det er ikke en veldig lang sal, men den er høy, og da får du alle lagene i lyden.

Etter besøket i Bodø, går ferden videre til London, som er siste stopp for turneen deres som de har døpt «Beethoven Journey».

Leif ove Andsnes

Pianisten Leif Ove Andsnes fikk teste Steinway-flygelet i Storsalen i Stormen i november i fjor.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.