Bodø på eksklusiv konsertliste

Publikum kan vente seg en helt spesiell opplevelse når den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes gjester Bodø i helgen.

Når orkesteret gjester Norge, spilles hele tre konserter.

Pianist Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland for sitt arbeid.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Pianist Leif Ove Andsnes er mannen som har høstet lovord fra hele verden for sin moderne tolkning av klassisk musikk. Når han i helgen besøker «Stormen» konserthus i Bodø, har han med seg hele 40 håndplukkede musikere fra Europas beste symfoniorkestre.

– Jeg synes det er helt fantastisk å kunne vise orkesteret mitt, som jeg har spilt med lenge nå, landsdelen her. Det blir et spesielt høydepunkt på slutten av denne Beethoven-reisen, sier Andsnes til NRK.

Eneste stoppsted i Norden

Orkesteret Mahler Chamber Orchestra regnes i dag som det beste av sitt slag, og har forut for besøket i Nordland vært innom både Paris, New York, Shanghai og Tokyo.

André Wallann Larsen

André Wallan Larsen, direktør i Nordland Musikkfestuke.

Foto: Markus André Jensen

André Wallan Larsen, som er direktør i Nordland Musikkfestuke og dermed også arrangør for konsertene med Leif Ove Andsnes, forteller at Bodø står på turnélista som et direkte resultat av det nye konserthuset.

– Vi har jobbet for å få han hit, og kjenner Andsnes veldig godt. Det er ganske spesielt at orkesteret kommer til Bodø, dette er det eneste spillestedet deres i Norden.

Pianist Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes avbildet under en lydprøve i Bodø fredag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Har vunnet priser

Når orkesteret gjester Norge, spilles hele tre konserter.

– Det er helt unikt i verdenssammenheng at man spiller alle klaverkonsertene over tre dager. Det gjør de kun i byene på denne veldig eksklusive turnelisten, sier Larsen.

Andsnes har for øvrig vunnet flere priser for arbeidet sitt. «The Beethoven Journey: Piano Concertos Nos. 2 & 4», som er spilt inn med samme orkester, fikk tidligere i år prisen for «Årets innspilling» av verdens mest leste musikkmagasin, BBC Music Magazine.

– Ble rørt

Rolf Cato Raade

Rolf Cato Raade.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Stormen-direktør Rolf Cato Raade beskriver samarbeidet med det anerkjente orkestret som svært unikt.

– Jeg har hørt på prøvene, og det er rett og slett så fantastisk vakkert at jeg blir rørt. At vi får disse musikerne til Bodø og Nord-Norge er helt utrolig.

Reiser videre til London

Andsnes har selv bare gode ord å si om konsertlokalet som han skal gjeste på lørdag, og trekker frem nærheten til publikum og takhøyden i lokalet som store fordeler.

– Det som er bra med «Stormen» er at man både har en intimitet. Det er ikke en veldig lang sal, men den er høy, og da får du alle lagene i lyden.

Etter besøket i Bodø, går ferden videre til London, som er siste stopp for turneen deres som de har døpt «Beethoven Journey».

Leif ove Andsnes

Pianisten Leif Ove Andsnes fikk teste Steinway-flygelet i Storsalen i Stormen i november i fjor.