Hopp til innhold

Får groteske nakenbilder fra fremmede rett på mobilen

Sosiale medier er blotternes nye arena, mener organisasjonen Barnevakten. – Det blir for mye og for ekkelt, sier Viktoria (15).

Får nakenbilder fra fremmede til mobilen

Til sammen har Viktoria N., Viktoria P. og Simen fått rundt 30 bilder av kvinnelige- og mannlige kjønnsorganer fra fremmede.

Hjemme i stua hos Viktoria i Bodø, glir praten lett mellom meldinger på de tre 15-åringenes telefoner, og den muntlige dem imellom. Mobiltelefonene ligger godt plantet i hendene, og det plinger og vibrerer jevnt og trutt.

Sosiale medier er en stor del av barn og unges hverdag, og de er tilgjengelig nesten døgnet rundt.

– Jeg bruker mobiltelefonen hele tiden, og den er veldig viktig for meg, sier Viktoria P.

Mobilen er en viktig del av hverdagen

Mobilene til de tre 15-åringene NRK møtte i Bodø piper i ett sett.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

De to klassekameratene nikker og er helt enig.

Grove nakenbilder fra fremmede

Det blinker og piper i en av telefonene.

– Det er Sofie som spør på Kik hva vi gjør, sier Viktoria N.

«Kik» er en mobil-app der brukerne sender meldinger og bilder gratis seg imellom. Appen er særlig populær blant barn og ungdommer, og ifølge det kanadiske selskapet bak finnes det en million norske profiler.

Men ikke alt som tikker inn på ungdommenes mobiler er like hyggelig. Fremmede kvinner og menn sender dem nemlig svært grove og eksplisitte nakenbilder - uten at de ber om det.

Les også: – Appen bør ikke brukes av barn

Viktoria P. har fått i underkant av 20 bilder, av både kvinnelige og mannlige kjønnsorganer fra folk hun ikke vet hvem er. De fleste bildene ble raskt slettet, men hun har fortsatt noen liggende på telefonen som hun viser til vennene og NRK.no.

– Det blir rett og slett for mye og for ekkelt. Helt unødvendig, jeg skjønner ikke hva de vil oppnå med det, sier hun og ser bort fra telefonen.

Å, du er så fin, kan ikke jeg få se deg? Kan ikke du sende bilder uten klær?

Slike meldinger fra 15-åringene fra fremmede

– Ja, veldig ekkelt, sier venninnen Viktoria N.

Bildene har de blant annet fått via appene «Kik» og «Snapchat». De fleste er tett på kvinnelige- og mannlige kjønnsorganer, og kan beskrives som eksplisitte og grove seksualiserte bilder.

– Folk burde holde utstyret for seg selv, synes jeg. Andre har ikke behov for å se det der, sier Viktoria P. oppgitt mens hun blar igjennom bildene.

Tall fra Medietilsynet viser at barn og unge stadig bruker mer av tiden sin på sosiale nettsteder. Nesten 80 prosent av barn i aldersgruppen ni til 16 år brukte i 2012 sosiale medier en eller flere ganger i uka.

– Vil ikke ha ekle bilder

Ansiktene lyses opp av blått skjermlys, og Simen skjærer grimaser av det han ser. Flere ganger har han fått nakenbilder på mobilen fra fremmede jenter og kvinner.

– Folk tror kanskje at det er noe gutter vil ha, men det stemmer ikke. De sender det helt tilfeldig til meg, uten at jeg ber om det. Og det er jo ganske ekle bilder, sier han.

(artikkelen fortsetter under.)

Ungdommene er tilgjengelig hele døgnet på mobilen

Mobilen er en svært viktig del av hverdagen og det sosiale livet for 15-åringene i Bodø. Som de fleste andre på samme alder.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

De tre 15-åringene går siste året på Hunstad ungdomsskole i Bodø, og blant elevene der er Kik-appen svært populær.

– Det er veldig mange som bruker Kik, kanskje halvparten, sier Simen.

Blotternes nye arena

– Det slår meg at disse appene er blitt nåtidens blotterarena, sier rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen til NRK.no.

Organisasjonen gir foreldre råd om barns mediebruk, og flere ganger har de fått telefoner fra bekymrede foreldre fordi barna deres har fått nakenbilder fra vilt fremmede.

Rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen

Rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Foto: NRK

– Det har dessverre blitt en kultur for å dele nakenbilder med både kjente og ukjente, fortsetter Tønnesen.

– For lett å bli kontaktet

Barnevakten prøver til en hver tid å være oppdatert på hvilke programmer og nettsider ungene er opptatte av og bruker.

– De finner stadig nye programmer og plattformer å kommunisere med, men akkurat nå har vi inntrykk av at «Kik» er særlig populært, sier rådgiveren til NRK.no.

Ifølge Tonheim Tønnesen brukes appen av barn fra elleve år og oppover, til tross for at den er merket med 17-årsgrense.

– Aldersgrensen er der fordi det er veldig lett å komme i kontakt med fremmede, og vi anbefaler heller andre bilde- og meldingstjenester enn denne.

– Vi har hørt historier om voksne som har delt ganske intime bilder av seg selv til barn, og kommet med skriftlige tilnærminger om at de ønsker kontakt. Språket er også veldig ofte seksuelt ladet, sier rådgiveren.

– Utrolig hva folk gjør

I leiligheten til Viktoria P. og familien på Mørkved i Bodø, fortsetter praten rundt de ekle bildene de har fått fra fremmede. Moren hennes Rose M. Eide, står på kjøkkenet og rister oppgitt på hodet av det hun hører.

– Det er sjokkerende hva folk tillater seg å gjøre, og veldig overraskende. Det burde ikke vært lov, sier trebarnsmoren til NRK.no.

Selv har hun en åpen dialog med datteren om hva som er greit og ikke på internett og sosiale medier, og hun er glad Viktoria fortalte om nakenbildene.

– Hva sa du da du så bildene?

– Antageligvis det samme som henne: wow! Det var rimelig groteske bilder, jeg har aldri før sett noe lignende bli sendt til noen. Så at hun på 15 år får det på mobilen sin, er ganske fælt.

(artikkelen fortsetter under)

Håper ungdommer tør å snakke med foreldrene

Rose M. Eide håper ungdommene tør å snakke med foreldrene, hvis de opplever ubehagelige ting på sosiale medier. Selv har hun en åpen dialog om dette med datteren Viktoria (15).

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

«Kan jeg få se deg naken?»

Ungdommene selv er ikke i tvil om hva avsenderen ønsker i retur.

– De fleste spør om de kan få bilder tilbake, sier Viktoria P.

– Det er sjeldent de ikke gjør det. Grunnen til at de sender bilder er for å få noe tilbake, sier venninnen.

– Ja, for eksempel: «Å, du er så fin, kan ikke jeg få se deg? Kan ikke du sende bilder uten klær?».

Moren til Viktoria håper ungdommer skjønner hva som er rett og galt når de får slike bilder, og at de tør å fortelle foreldrene eller noen andre voksne om det.

Foreldrene må ta ansvar

Politiet får se noen av bildene ungdommene har fått, og etterforsker Lars-Eirik Nilssen er ikke overrasket over bildene.

– Vi ser at «Kik» har store muligheter for deling av bilder og komme i kontakt med folk, derfor ser vi også potensial for misbruk av den, sier Nilssen til NRK.no.

Derfor er han veldig klar på at foreldrene må ta sitt ansvar og vite hva barna holder på med.

– Å spørre «hva har du gjort på internett i dag?», eller «hvem har du snakket med på sosiale medier?» - må være like naturlig som å spørre hvordan det var på skolen i dag.

– Unnskyldningen om at man ikke har greie på hva ungene holder på med på nett for tiden, holder ikke lenger, mener Nilssen.

Så langt har ikke Salten politidistrikt fått inn anmeldelser på nakenbilder sendt fra «Kik», men noen henvendelser om «Snapchat» har de fått.

(artikkelen fortsetter under)

Politiet ber foreldre snakke mer med barna om trygg bruk av sosiale medier

Etterforsker ved Salten politidistrikt, Lars-Eirik Nilssen.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Kleint å si det til mamma og pappa

– Snakker dere med foreldrene deres om nakenbildene?

– Noen kan synes det er vanskelig å snakke om, siden det er så drøye bilder, sier Viktoria P.

– Jeg synes det er ganske kleint å snakke med foreldrene mine om sånt. De kan jo tro at jeg sender bilder tilbake, noe jeg ikke gjør, sier Simen.

Vil ikke ha lukket profil

Presseansvarlig i «Kik», Christina Shatzen, sier til NRK at de jobber for å begrense spredning av seksuelle bilder.

– Vi vet at mange unge bruker appen, derfor har vi utviklet en veiledning til foreldre som kan hjelpe barna å få en fin og trygg opplevelse, forteller Shatzen til NRK.no.

Ifølge Shatzen er det over en million norske brukere av appen, og sikkerheten til brukerne er svært viktig for det kanadiske selskapet bak.

– Ved å aktivere funksjonen «ignorer nye brukere», skjules meldinger fra personer man ikke kjenner. Det er også mulig å blokkere enkelte brukere slik at de ikke kan ta kontakt igjen, sier Shatzen.

Selv om de kan hindre fremmede fra å ta kontakt, ønsker ikke ungdommene i Bodø det. Fordi å være tilgjengelig på sosiale medier, er en så viktig del av det sosiale livet.

– Jeg vil jo være tilgjengelig for andre på min alder, i Bodø og andre steder i landet, forteller Viktoria P.

– Ja, det er jo litt av vitsen med å ha «Kik» og «Snapchat», avslutter Simen.