Hopp til innhold

– Appen bør ikke brukes av barn

Chattetjenesten Kik har 17-årsgrense, men er svært populær blant barn og unge. Politiet og Medietilsynet ber foreldre følge nøye med.

Medietilsynet fraråder barn å bruke Kik

Stian Lindbøl i Medietilsynet fraråder foreldre å la barn bruke den populære chattetjenesten Kik.

Foto: Kik/ Sverre C. Jarid

Kik er en mobil-app hvor brukere kan sende gratis meldinger og bilder til hverandre. Politiet har avdekket flere tilfeller hvor ungdom skal ha avtalt sexmøter og sendt nakenbilder via den populære appen. Medietilsynet oppfordrer foreldre til å passe på.

– Mange rare henvendelser vil dukke opp, og flere ungdommer får ofte en brå oppvåkning. Derfor er det avgjørende at foreldrene gir god oppfølging og veiledning fra barna er små, forklarer seniorrådgiver i Medietilsynet, Stian Lindbøl.

Kik hevder selv at de har hele 1 million brukere i Norge. I motsetning til på Facebook, foregår kommunikasjonen på den populære appen med kallenavn og ofte anonymt. Dersom man ikke deltar i en gruppesamtale, er innholdet kun synlig for avsender og mottaker. Det kan gjøre det ekstra vanskelig for foreldrene å følge med på hva barna foretar seg.

– Det er viktig å ha god kontakt og dialog med barna. Å spørre om hvordan det har vært på nettet, på lik linje med hvordan det går på skolen, kan være en god åpningsstrofe. Barna har ofte masse å dele, og det kan få i gang debatten, sier Lindbøl.

Han mener at praten om sosiale medier bør være like vanlig som praten om hverdagen.

17-års aldersgrense

Aldersgrense

For å laste ned Kik, må brukerne bekrefte at de er 17 år gamle.

Foto: Skjermdump

For å laste ned tjenesten i Apples butikk, må man bekrefte at man er 17 år eller eldre. Kik begrunner dette med at de vil hindre yngre å utsettes for upassende innhold.

– Sosiale medier som har aldersgrenser og er ment for ungdommer og voksne, bør ikke brukes av yngre barn. Det er en grunn til at produsentene har satt en anbefalt aldersgrense, sier Lindbøl.

I andre applikasjonsbutikker, har Kik valgt å rangere tjenesten med «medium modenhet». Appen vil ikke lenger være tilgjengelig for nedlastning om aldersgrensefilteret på mobilen aktiveres.

For å hindre barn i å benytte seg av applikasjoner med aldersrestriksjoner, råder Medietilsynet foreldre til å aktivere foreldrekontroll på mobilen. Da vil muligheten til å laste ned applikasjoner med høyere aldersgrense bli deaktivert.

Blåser i aldersgrense

Ungdom NRK snakker med, er ikke klar over at det er aldersgrense for å bruke Kik, men hevder at det har liten påvirkning på om folk laster den ned eller ikke.

– De fleste jeg vet om som bruker Kik, er under 17 år, sier Tamina Rauf.

15 åringen går i 10. klasse på Majorstuen skole i Oslo, og er selverklært Kik-avhengig.

– Jeg bruker Kik hele tiden. Det går ikke an å sjekke Kik på skolen, så jeg bruker det mest om ettermiddagen og på kvelden, men jeg sjekker som regel på morgenen også.

Klassekameraten, Kristian Storehaug, bruker ikke Kik selv, men bekrefter at det er svært populært.

– Alle bruker Kik. Det blir bare større og større, hevder Storehaug.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kik er populært blant ungdom

15-åringene Tamina Rauf og Kristian Storehaug mener folk ikke bryr seg om aldersgrensen på Kik.

Foto: Lisa Dyremyhr Bakke

Snakker med fremmede

Ungdomsskoleelevene kaller Kik et fjortisfenomen, og forteller at det ikke bare brukes til å prate med venner.

– Det som er bra med Kik, er at man kan forbli litt anonym. Om det er noen jeg har blitt kjent med på Internett, prater jeg heller med dem på Kik enn på Facebook. Kik er mye mindre privat, forteller Rauf.

– Det er bedre å prate med ukjente mennesker der, enn person til person, legger Storehaug til.

Elevene konstaterer at anonymiteten på Kik ikke bare har positive sider, og at den kan være lett å misbruke. De kjenner selv til eksempler hvor dette har skjedd. Likevel vil ikke Storehaug kritisere applikasjonen.

– Det er ikke Kik det er noe feil med. Det er folkene som bruker den, sier eleven.

15-åringene påpeker viktigheten av å ha en god dialog med foreldrene om sosiale medier. Begge prater åpent med mødrene sine om hva som skjer på nettet.

– Jeg har et veldig godt forhold til moren min, og vi snakker mye om sosiale medier. Spesielt de negative sidene ved det og hvor mye det påvirker oss, sier Rauf.

Legger ut brukernavn og kjønnsorgan

Fordi kommunikasjonen på Kik ofte foregår anonymt, må man kjenne til brukernavnet for kunne starte en samtale med noen. Flere bruker andre sosiale medier til å spre brukernavnet sitt.

Søker man på «#kik» og «#kikme» på bildedelingstjenesten Instagram, gir det om lag 31 millioner treff. Flertallet har publisert et bilde av ansiktet sitt etterfulgt av Kik-brukernavnet, men det dukker også opp en rekke bilder av kjønnsorganer, bryster og annet pornografisk innhold.

Medietilsynet har ikke fått mange henvendelser som gjelder «Kik» konkret, men Lindbøl forteller at de er klar over at problemet med sending av nakenbilder er reelt.

Avtalte sextreff

Fra september i fjor har politiet i Fosen mottatt 15 anmeldelser hvor 13–14 år gamle jenter skal ha blitt misbrukt av menn i 20-årene. Ifølge politiet, skal mye av kommunikasjonen ha foregått på sosiale medier som Kik, Ask.fm og Snapchat.

rune halvorsen

Lensmann Rune Halvorsen råder foreldre til å ha full kontroll over barnas profiler i sosiale medier.

Foto: Montasje/Gorm Kallestad/NTB

– Flere av mennene oppfordret jentene til å sende både vanlige bilder og seksuelle bilder. I enkelte tilfeller har det skjedd møter hvor samleie har funnet sted, sier lensmann i Ørland og Bjugn, Rune Halvorsen til NRK.

Fem menn er nå siktet i sakene, mens andre fortsatt har status som mistenkt.

Forsvarer for en av de siktede, Anniken Mellegaard Douglass, har foreløpig ingen kommentar til siktelsen.

Politiet forteller at jentene skal ha gått med på å gjøre som mennene sa mot at de fikk sitte på i bil.

– Begynn å bli foreldre

Halvorsen mener det er en selvfølge at foreldrene skal ha full kontroll over barnas brukerprofiler på sosiale medier.

– Dersom foreldrene nektes tilgang, kan det være en indikasjon på at barna har noe å skjule.

Han har en klar oppfordring til foreldre:

– Begynn å bli foreldre. Ikke bare vær en venn.

Opptatt av sikkerhet

Pressetalskvinne i Kik, Christina Shatzen, forteller til NRK at de har mye fokus på brukernes sikkerhet.

– Sikkerheten til brukerne er ekstremt viktig for Kik. Vi vet at det er mange unge som elsker å bruke appen, og har derfor utviklet en veiledning hvor foreldre kan hjelpe barna til å få en fin og trygg opplevelse på applikasjonen.

De siste årene har selskapet brukt tid på å utvikle funksjoner for å øke sikkerheten.

– Om brukere mottar meldinger fra folk de ikke vil prate med, kan de velge å blokkere brukeren. Da opphører kontakten umiddelbart. Ved å aktivere «ignorer nye mennesker», skjules meldinger fra mennesker man aldri har snakket med før, forteller Shatzen til NRK.

Hun påpeker at personlig informasjon som telefonnummer og e-post aldri vil bli delt av Kik.

Dersom foreldre har spørsmål om sikkerheten rundt barnas Kik-bruk, oppfordrer Shatzen de til å ta kontakt med selskapet.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP